Zari
Chyby ve formuláři:
» Nejste přihlášeni, pro přidání videa k filmu se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
» Nejste přihlášeni, pro přidání videa k filmu se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
» Nejste přihlášeni, pro přidání videa k filmu se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
 
ohodnotit

Sluneční stát

Slnečný štát

Další název:
The City of the Sun or Working class heros
Rok:
2005
Délka:
95 minut
Premiéra v ČR:
19.4.2005
„Aneb hrdinové dělnické třídy. Film o čtyřech kamarádech a jejich neúspěších v nepřetržité řadě úspěchů.“
Popis / Obsah / Info k filmu Sluneční stát
Film je príbehom štyroch robotníkov, ktorí sa jedného dňa ocitnú bez práce. Keďže je pod ich úroveň prihlásiť sa na úrade práce a tobôž prejsť nejakou rekvalifikáciou, rozhodnú sa situáciu riešiť po svojom a založia si vlastnú firmu. Za posledné peniaze si odkúpia nákladné auto a vrhnú sa do podnikania. Nič však nie je také jednoduché, ako sa zdá byť, nielen v podnikaní, ale ani v ich vzťahu k milujúcim, hašterivým, smutným manželkám a nepodareným deťom...
Distributor filmu


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Sluneční stát
Hlavní hrdinové – kamarádi z ostravské fabriky: Milan, Tomáš, Karel a Vinco přijdou o práci. Rozhodnou se nerozšiřovat řady nezaměstnaných a začnou podnikat. Před nimi a jejich blízkými se tak otevírá zcela nový svět.
Naše úžasná současnost a město, v němž hrdinové a hrdinky nového česko-slovenského filmu žijí, jim dávají velký prostor k problémům s láskou, nevěrou, výchovou dětí a k dobrodružným výpravám za ziskem… Řečeno s básníkem: „Bo Ostrava je region razovity“.
Mottem filmu by mohl být ironický slogan: „O dílčích neúspěších v nepřetržité řadě úspěchů“.
Další film z dílny producenta Čestmíra Kopeckého.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Sluneční stát
V česko-slovenském filmu Sluneční stát s podtitulem Aneb hrdinové dělnické třídy se režisér Martin Šulík tentokrát oprostil od své charakteristické poetiky, navazující na nejlepší tradice slovenského filmu, a zvolil o poznání střídmější prostředky. S producentem Čestmírem Kopeckým a scenáristou Markem Leščákem, s nímž pracoval již na filmech Zahrada (FP 8/95) a Orbis Pictus (FP 8/97), se rozhodl pro hořkou sociální komedii, reflektující současnost. - Příběh se odehrává v multietnickém ostravském regionu, v němž po pádu komunistického režimu prudce stoupla nezaměstnanost. Také čtveřice kamarádů rozdílného věku a temperamentu přijde jednoho dne o místo v továrně a musí se s tím rychle vypořádat. Nejprve se přátelé vrhnou společně do podnikání. Ale naivita jejich počínání i zákonité nesváry způsobí, že skončí dříve, než začali. Přidají se rovněž soukromé problémy s manželkami, s dětmi i s milenkami. Nakonec se každému podaří s notnou dávkou trpělivosti a nadhledu vlastní situaci zvládnout. Název filmu je odvozen od utopistického díla italského filozofa Thomase Campanelly (1568-1639). Sluneční stát v jeho pojetí představuje ideální společnost, kde k životu stačí řídit se jen zákony všemocné přírody. Také Šulíkovi hrdinové si dlouho nechtějí připustit, že svět se nezmění, dokud se nezmění oni sami. - Ve filmu jsou patrné vlivy britského politického a sociálního filmu, konkrétně superúspěšné komedie Do naha! (FP 12/97). Možná mu však schází větší hloubka, ale zároveň také lehkost a nadhled.
-pp-, Filmový přehled 2005/5


Popis / Obsah / Info k filmu Sluneční stát
Karel, Milan, Tomáš a Vinco ztratili práci a s ní i část své identity. Jak se o sebe mají postarat, když to nikdy pořádně nedělali? Pokoušejí se různě podnikat, ale chybí jim zkušenosti, takže krachují. Napětí přerůstá do jejich vzájemných vztahů i do soukromí, cesta k rovnováze vede přes hledání sebe sama i hodnoty přátelství. Hořká komedie jednoho z nejuznávanějších slovenských režisérů Martina Šulíka (Záhrada, Krajinka, Klíč k určování trpaslíků), který vznikl v česko-slovenské koprodukci, se odehrává v ostravských dělnických čtvrtích, hlavními hrdiny jsou typické postavičky právě odtud. Ostravu současnosti definuje obrovská nezaměstnanost, tíživá sociální situace, ale také kontrastně legendární Stodolní ulice plná barů a klubů. Přestože je to kulturou tepající město, zvláště hudebně a divadelně, film tady nevznikl už 14 let, což není hlavní důvod pro Šulíkův film. „Úplně prvotním impulsem pro tento scénář bylo zjištění, že se z naší kinematografie v posledních letech určitá témata vytrácejí, jakoby se uhýbalo před sociálním pohledem,“ říká Šulík. „Přitom se mnoho lidí v nových ekonomických podmínkách dostala do stejné situace - ztratili svoji identitu a museli ji znovu složitě hledat, navíc v pro ně zcela neznámých oblastech.“
kino AERO


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:56

53 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - --

19:50 - 20:00

3 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

NOVA - Televizní noviny (1994) [TV po...

19:30 - 20:20

23 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

Prima - Krimi zprávy (2011) [TV pořad]

19:40 - 19:55

13 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Reklama