Zari
ohodnotit

Severní přístav

Další název:
Northern Harbour
Rok:
1954
Délka:
81 minut
Premiéra v ČR:
28.5.1954
Popis / Obsah / Info k filmu Severní přístav
POZOR SPOILER!

Do Šandova přijíždí jistý muž. Doklady má při kontrole v pořádku. Cestuje dále a neustále mění směr cesty a dopravní prostředky. Evidentně se obává sledování. Až se setká s ženou, která mu řekne i to, kde bude bydlet. Je to muž, u kterého už kdysi bydlel. Jmenuje se Berka. Naše policie již o tomto muži ví. Jmenuje se Papoušek, ale nyní má falešné doklady na jméno Karel Vaněk. Tak se setkává s Berkou v jeho bytě, ale Berka nejeví nějaké velké nadšení.

Do provozu obchodně tranzitního oddělení státního exportního podniku přichází nový ředitel Bartoš. Ten starý, Dušek, sice zůstává, ale nový je sem nasazen, aby zjistil, kudy unikají informace. Protože pokud tyto uniknou, dochází ke ztrátě tranzitů hlavně při obchodování s dolarovou oblastí. Novému řediteli vadí, že starý věřil všem zaměstnancům, a oni mohli nakukovat, kam se jim zlíbilo. Nyní je vše dáno do trezoru, a pokud by byl opět nějaký tranzit zrušen, zůstanou v podezření jen ti dva, protože nikdo jiný nemá k dokumentům přístup. Přesto další tranzit zrušen je. Papoušek tluče Berku, aby pro něj pracoval, a on souhlasí. Bartoš začíná chodit s Duškovou dcerou. Po randeti s ní nalézá otevřený trezor a je omráčen. Nastanou výslechy, ale vypadá to, že každý má alibi. Berka převáží v kufříku gretilenovou nálož, ale zpanikaří a je vystrčen jiným nepřítelem z jedoucího autobusu a má to za sebou. Papušek chce utéci, ale je Bartošem pronásledován a zastřelen. A pak dojde Bartošovi i to, kdo je hlavní viník a kdo vynášel informace.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Severní přístav
Agent Papoušek má v Československu povzbudit činnost špionážní skupiny a provést sabotážní akci v Severním přístavu. Do Severního přístavu nastoupí nový vedoucí tranzitního oddělení Bartoš. Ředitel Dušek není jeho příchodem nadšený, domnívá se, že ho Bartoš má nahradit ve funkci. Nelíbí se mu také, že jeho dcera Helena začala s Bartošem chodit. Bartoš hned po nástupu učiní opatření, aby zabránil nebezpečnému úniku hospodářských informací. V jeho činech ho podporuje jen Šubrt, který neustále zdůrazňuje svou uvědomělost. Jedné noci je Bartoš napaden v kanceláři neznámým mužem. V době vyšetřování přijede do Severního přístavu Papouškův společník Berka. Před předáním tašky s výbušninou zpanikaří a zahyne pod koly auta. Berka byl už z Prahy sledován Bezpečností, která spojí záhy tento případ se záležitostí Bartošovou. V „uvědomělém“ Šubrtovi pak odhalí záškodníka a dopadne ho i se společnicí. Papoušek zahyne při přestřelce s příslušníkem SNB. Po těchto událostech si všichni uvědomí nutnost bdělosti a ostražitosti. Ředitel Dušek pozná, že v Bartošovi má dobrého pomocníka a Heleně už nebrání ve známosti.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Severní přístav
Nepřátelská činnost zahraničních agentů, kteří se vyzrazováním důležitých údajů z provozu obchodního oddělení státního exportního podniku záměrně a rafinovaně pokoušejí mařit plnění plánu. Pracovnící bezpečnostních orgánů jsou však dostatečně bdělí a ostražití.
Typický výrobek své doby.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Hobby naší doby (2010) [TV poř...

04:45 - 05:15

14 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

ČT2 - Babylon (2004) [TV cyklus]

04:50 - 05:15

9 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

14 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

03:55 - 05:00

64 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Reklama