Prosím, pane profesore (1940)

Prosím, pane profesore
68.8 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 13.9.1940        
    Délka: 85 min.
POZOR, SPOILER

Páni profesoři probírají ve sborovně současný vztah studentů ke škole jako takové. Ti o tom nemají ani tušení, jsou u vody. Pak však ve třídě zjistí, že je problém s domácím úkolem a pokusí se jej zcizit spolužačce. V té době sem přichází nový profesor a žák. Učitel se jmenuje Mařík a žák Šmolka. Ten se nerozpakuje příti s profesorem ohledně výuky dějepisu a je za to zapsán do třídní knihy. Také se popere. Zpolíčkuje totiž kluka Antonína Vobořila, který uzmul spolužačce dopis a veřejně jej čtnul.

Blíží se Vánoce, s nimi prázdniny a studenty i profesory čekají jejich mimoškolní záležitosti. Někteří jedou na hory, jiní k rodinám a někteří zůstávají doma. Někdo má starosti jiného rázu. Rodiče studentky Věry Skalské nutí dceru do svatby se Šmolkou. Ne s tím studentem, to by asi dceři nevadilo, ale s jeho otcem. Jen protože jest stavitelem a je hodně zazobaný. Jenže vše má svůj konec, a opět nastává škola. Při výuce je třeba simulovat nemoci, jen aby se nezkoušelo.

Hovoří se o novém řediteli. Má to být Halík, což ovšem štve jeho služebně staršího kolegu. Dochází však k dalšímu konfliktu ohledně dějepisu. Šmolka prý Halíka urazil, a ten jej vede k řediteli. Ředitel v rámci výchovy zakročí, ale také Halíkovi vytkne, že studentům nerozumí, což Halíkem řádně otřese.

Jednoho dne ve třídě tvrdí Voborský, že přišel o peněženku, ta se najde u Šmolky. Ten je ihned obviněn a celá věc se má řešit. Jenže na exkurzi se stane Vobořilovi nepříjemná věc a jeho život je na hraně. Šmolka daruje mu však svou krev a Voborský, když se probere, posílá do školy vzkaz. Ten zní, že si ztrátu zavinil sám a Šmolka za nic nemůže.

Jsou srovnány i vztahy, které se netýkají školy, ale citů. Přichází maturita a s ní i rozhodnutí o dospělosti…  Autor: Pitryx

režie:
Gina Hašler
 
 
hraje:
Theodor Pištěk (prof. Hladík), Ella Nollová (Hladíkova žena), Eva Matoušková (dcera prof. Hladíka), Vladimír Salač (syn profesora Hladíka), Karel Černý (stavitel Šmolka), Jiří Vondrovič (Jaroslav), Jára Kohout (Skalský, Věřin otec), Hermína Vojtová (žena Skalského), Jarmila Beránková (Věra Skalská), Raoul Schránil (Karel, Věřin milý), František Roland (Šaman, ředitel ústavu), Karel Hradilák (třídní oktávy Mařík), Stanislav Neumann (profesor češtiny Fikejz), Bolek Prchal (matematikář), Rudolf Hrušínský (tělocvikář), Rudolf Hrušínský (student Antonín Vobořil), Stella Májová (studentka Jiřina Zemancová), Eva Šenková (studentka Olinka Vítková), Josef Kemr (student Myšák), Richard A. Strejka (student), František Černý (profesor přírodopisu Huňák), Alois Dvorský (profesor latiny), Marie Nademlejnská (profesorka), Josef Hořánek (profesor), František Filipovský (profesor), Jarmila Holmová (profesorka), Miroslav Koudelka (student Karel Paul), Světla Svozilová (matka studenta Turečka), Anna Letenská (matka studenta Myšáka), Antonín Jedlička (kvartán Moravec), Karel Šašek (student Josef Šmejkal), Václav Voska (student Jetelík), Milka Balek-Brodská (matka kvartána Moravce), Zbyšek Olšovský (student Kapička), Milena Velíšková (studentka), Jaroslav Mach (student), Dagmar Frýbortová (studentka), Mirková (studentka), Slávka Rosenbergová (služka Anežka), Jiří Hron (šofér Václav), Josef Příhoda (školník), Václav Mlčkovský (JUDr. A. Vopálenský), Jaroslav Sadílek (lékař), Jindřich Polák (primář nemocnice), Majva Červená (sestra v nemocnici), Břetislav Hrstka (hospodský), Jaroslav Orlický (číšník), Charlotta Alžběta Tremlová (role neurčena), Jan Černý (role neurčena)
 
 
námět:
Otto Jun, Jaroslav Víchovský
 
 
scénář:
Otto Jun, Jaroslav Víchovský
 
 
kamera:
Jaroslav Tuzar
 
 
hudba:
Josef Dobeš
 
 
výprava-architekt:
Bohumil Heš
 
 
střih:
Marie Bourová
 
 
zvuk:
Emanuel Formánek
 
 
výtvarník:
J. Suchý
 
 
text písně:
František Kudrna
 
 
asistent režie:
Jindřich Fiala, Antonín Drvota
 
 
vedoucí výroby:
Josef Beran
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.