Zari
ohodnotit

Příběh o uplakaném velbloudovi

Die Geschichte vom weinenden Kamel

Další název:
The Story of weeping Camel
Rok:
2003
Délka:
91 minut
Premiéra v ČR:
7.2.2005
Popis / Obsah / Info k filmu Příběh o uplakaném velbloudovi
Pozoruhodný absolventský film dvojice studentů Vysoké filmové a televizní školy v Mnichově Příběh o uplakaném velbloudovi se odehrává v Mongolsku, kdesi na jihu v poušti Gobi, a přibližuje život kočovné pastevecké rodiny, v níž žijí pospolu čtyři generace. Z evropského pohledu jsou chudí, ale jim jejich životní standard vyhovuje: mají co jíst, jsou zdraví a přírůstky v jejich stádech ovcí, koz a velbloudů jsou také uspokojivé. Jednoho dne velbloudí samice porodí bílé mládě a odmítá je kojit. Aby velbloudě nezahynulo, je třeba provést starobylý obřad Hoos, který se neobejde bez opravdu dobrého hudebníka na morinhuur. A pro toho je třeba dojet do vzdáleného města… - Snímek přesvědčivě ukazuje každodenní kočovnický život v souznění s přírodou. Tvůrci si nepotřebují pomáhat mluveným komentářem, jejich protagonisté jsou výmluvní dost, i když šetří slovy. Některé akce, potřebné pro strukturu příběhu, byly sice se souhlasem rodiny natočeny dodatečně, to však filmu nic neubírá na jeho dokumentárních hodnotách. Ty hlavní kvality ovšem spočívají ve zdánlivě jednoduchém, přesto však hluboce lidském vyprávění. Právě proto má dílo tak nečekaný mezinárodní ohlas.
-kat-, Filmový přehled 2005/3


Popis / Obsah / Info k filmu Příběh o uplakaném velbloudovi
Na jaře v poušti Gobi v jižním Mongolsku mají kočovní pastevci spoustu práce – rodí se velbloudí mláďata. Se zvláštními komplikacemi se na svět nakonec vyklube velbloudě s ojedinělým, bílým zbarvením srsti. Velbloudí máma jej však odmítne. Už se zdá, že budou všechny pokusy marné, pastevci však nacházejí naději - ve městě, na okraji pouště, sídlí hudebník, který podle staré legendy jediný může tuto situaci tajným rituálem zachránit. Rozhodnou se přes poušť až do Aimaku vyslat dva malé kluky, kteří se poprvé setkají s civilizací… Snímek, balancující na hranici mezi dokumentem a hraným filmem, citlivě zachycuje tradiční rituály mongolských pastevců, kterým moderní město s Coca Colou a počítačovými hrami spěchá naproti.
Kino AERO


Popis / Obsah / Info k filmu Příběh o uplakaném velbloudovi
Jaro v poušti Gobi v jižním Mongolsku. Rodina kočovných pastevců má plné ruce práce s porodem velbloudích mláďat. Jedno z mláďat se rodí velice komplikovaně, ale nakonec se s vypětím všech sil podaří přivést na svět malého velblouda s ojedinělým bílým zbarvením srsti. Avšak velbloudí máma se odmítá o bílé mládě starat. Když už to vypadá, že všechny pokusy jsou marné, rozhodnou se pastevci vyslat dva mladíky přes poušť do města, aby tam našli hudebníka, který podle staré legendy jediný může v této složité situaci pomoci.
Snímek balancuje na hranici mezi dokumentem a hraným filmem a pohotově využívá vzniklé situace k citlivému zachycení tradičních rituálů mongolských pastevců, kterým moderní město s Coca Colou a počítačovými hrami spěchá naproti.
Kino Aero


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Branky, body, vteřiny (1956) [...

19:52 - 20:10

4 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

ČT2 - --

19:50 - 20:00

6 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

NOVA - Televizní noviny (1994) [TV po...

19:30 - 20:20

26 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

Prima - Showtime (2020) [TV pořad]

19:55 - 20:15

1 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Reklama