Zari
ohodnotit

Otec Kondelík a ženich Vejvara II.

Žánr:
Rok:
1926
Premiéra v ČR:
11.2.1927
„Pokračování úsměvných trapasů, které provázejí snoubence a jejich rodiče až k uzavření sňatku.“
Popis / Obsah / Info k filmu Otec Kondelík a ženich Vejvara II.
Elektajournal předvedla druhý díl "Otce Kondelíka a ženicha Vejvary" (monopol Biografia), který byl značně lepší než byl díl první. Zlepšení bylo zřejmé jednak v pečlivější Víchově kameře, jednak v propracovanější režii Karla Antona, který věnoval tomuto dílu více času a dbalosti, než epoše první. Film sám je pokračováním příhod ze života drobné pražské rodiny onoho typu, který již v dané době neexistoval a který leckdy působil jako historická retrospektiva.

Tyto příhody byly také vtipněji pointovány než v prvním díle a pevněji skloubeny v rušnější celek. Vůbec tehdy Antonovi svědčily více scény pohybu a děje, nežli náladové snímky a lyrické. Anton zde sledoval též americkou módu, totiž co nejvíce možné vynechání detailů. Režijně nejzdařilejší byly scény v kabaretu a scénicky dobře byly komponovány obrazy předsíně bytu staré Muckenschnáblové.

Hráli zde většinou titíž herci jako v díle prvním. Antonie Nedošínská byla místy dokonalá a Jarmila Vacková v roli Pepičky uplatňovala své herecké nadání v malých možnostech své úlohy, v které se zřejmě necítila doma.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Otec Kondelík a ženich Vejvara II.
Po nešťastném výletu na lodičce, kdy Kondelík spadl do Vltavy, byl Vejvara v nemilosti. Pod nátlakem manželky a dcery Pepičky Kondelík přece jen Vejvaru vyhledá a pozve ho na večeři. Cestou se spolu zastaví na pivo a k večeři se dostaví se značným zpožděním. Výsledkem smíru je zasnoubení Vejvary s Pepičkou. Ještě před zásnubní večeří se však Vejvara záhadně ztratí. Po marném hledání ho Kondelíkovi najdou zamčeného doma. Po zásnubách zajde za paní Kondelíkovou Vejvarova bývalá bytná Muknšnáblová a Vejvaru tak pomluví, že nastávající tchyně přeruší svatební přípravy. Kondelík se ujme vyšetřování a zjistí, že ve skutečnosti šlo o zcela nevinnou záležitost. V předvečer svatby navštíví celá rodina taneční věneček, přičemž Vejvara přijde o kalhity. Ve svatební den si zase Kondelík omylem vezme cizí menší frak a po obřadu ho nemůže svléknout. Nakonec svatební hostina dobře dopadne a novomanželé mohou odjet na svatební cestu.

Stejnojmenný humoristický románek Ignáta HERRMANNA byl zpracován do dvou celovečerních filmů - zachovala se pouze první část. Theodor PIŠTĚK a Antonie NEDOŠINSKÁ hráli manžele Kondelíkovi i ve stejnojmenném zvukovém filmu, stejně i ve volném pokračování Tchán Kondelík a zeť Vejvara, které režíroval Svatopluk INNEMANN

ZDROJ: Český hraný film I., NFA.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Strach nad městem (1975)

22:25 - 00:25

36 minut již uběhlo
84 minut zbývá do konce

ČT2 - Wall Street: Peníze nikdy nesp...

22:10 - 00:20

51 minut již uběhlo
79 minut zbývá do konce

NOVA - Avengers: Infinity War (2018)

21:55 - 00:55

66 minut již uběhlo
114 minut zbývá do konce

Prima - Rambo 2 (1985)

22:50 - 00:30

11 minut již uběhlo
89 minut zbývá do konce

Reklama