Otec Kondelík a ženich Vejvara II. (1926)

Otec Kondelík a ženich Vejvara II.
87.5 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 11.2.1927        
„Pokračování úsměvných trapasů, které provázejí snoubence a jejich rodiče až k uzavření sňatku.“
Elektajournal předvedla druhý díl "Otce Kondelíka a ženicha Vejvary" (monopol Biografia), který byl značně lepší než byl díl první. Zlepšení bylo zřejmé jednak v pečlivější Víchově kameře, jednak v propracovanější režii Karla Antona, který věnoval tomuto dílu více času a dbalosti, než epoše první. Film sám je pokračováním příhod ze života drobné pražské rodiny onoho typu, který již v dané době neexistoval a který leckdy působil jako historická retrospektiva.

Tyto příhody byly také vtipněji pointovány než v prvním díle a pevněji skloubeny v rušnější celek. Vůbec tehdy Antonovi svědčily více scény pohybu a děje, nežli náladové snímky a lyrické. Anton zde sledoval též americkou módu, totiž co nejvíce možné vynechání detailů. Režijně nejzdařilejší byly scény v kabaretu a scénicky dobře byly komponovány obrazy předsíně bytu staré Muckenschnáblové.

Hráli zde většinou titíž herci jako v díle prvním. Antonie Nedošínská byla místy dokonalá a Jarmila Vacková v roli Pepičky uplatňovala své herecké nadání v malých možnostech své úlohy, v které se zřejmě necítila doma.  Autor: Asmodej

režie:
Karel Anton
 
 
hraje:
Theodor Pištěk (Kondelík, mistr malířský), Antonie Nedošinská (Kondelíkova žena Bety), Jarmila Vacková (Kondelíkova žena Pepička), Alexej Hron (František Vejvara), Jindřich Plachta (Pajtlšmíd), Milka Balek-Brodská (Muknšnáblová), Marie Munzarová (Muknšnáblové dcera Lotynka), Hermína Vojtová (Pepiččina teta), Emilie Nitschová (teta Urbanová), Antonín Marek (Vejvarův otec), Milada Smolíková (host na svatbě), Čeněk Šlégl (host na svatbě), Roza Schlesingerová (služka Kondelíkových)
 
 
námět:
Ignát Herrmann (román Otec Kondelík a ženich Vejvara)
 
 
scénář:
František Horký, Václav Wasserman
 
 
kamera:
Václav Vích
 
 
výprava-architekt:
Vilém Rittershain
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.