Duben
ohodnotit

Olověná vesta

Full Metal Jacket

Žánr:
Rok:
1987
Délka:
112 minut
„Kubrickova brilantní sága o vietnamské válce a zdrcujícím procesu, který mění mladé muže na cvičené zabijáky.“
Popis / Obsah / Info k filmu Olověná vesta
V roce 1967, během války ve Vietnamu, nastupuje skupina nových rekrutů na výcvik k námořní pěchotě. Čeká je zde vojenský dril, ale hlavně tvrdý a nesmlouvavý seržant Hartman, který vojáky despoticky drezíruje a šikanuje. Mezi rekruty jsou vojíni Vtipálek, Kovboj a také neohrabaný a tlustý Leonard. Hartman ho neustále ponižuje, za jeho neúspěchy začne dokonce trestat celou rotu. Ne každý je schopen takový dril přežít a zachovat si zdravé myšlení. Leonard se uzavírá do sebe, přestává komunikovat s okolím, nakonec zastřelí Hartmana a pušku obrátí i proti sobě. Vtipálek, po čase seržant, se stane válečným zpravodajem. Dorazí k bojové jednotce, které velí jeho kamarád z výcviku Kovboj. Jednotka je cílem vietnamského odstřelovače, vojáci jeden po druhém umírají, mezi nimi i Kovboj. Vtipálek nakonec nachází střelce, kterého jeho kolega z novin, válečný fotograf, postřelí. Je to mladinká Vietnamka...

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Olověná vesta
Full Metal Jacket je veľmi silný a pôsobivý film. Pod Kubrickovou réžiou podáva Mattew Modine jeden z najlepších výkonov svojej kariéry ako mladý námorný pešiak, z ktorého sa postupne stane tvrdý, skúsený a nadšený mariňák vďaka tvrdému výcvikovému inštruktorovi Lee Ermeymu.

Ermey má jediný cieľ: zmeniť svojich zelených nováčikov v neľútostných a odhodlaných vojakov. Dominuje v prvej polovici filmu, ale zomrie paradoxne rukou slabého, neschopného nováčika, u ktorého pretiekol pohár a on sa stal pomäteným zabijákom. Silná je scéna, kedy D´Onofrio zošalie zabije Ermeyho a ohrozuje pištoľou Modinea, ktorý sa ho snaží upokojiť a odviesť jeho pozornosť.

Scény výcviku z prvej časti filmu sú modelom praktickej, milistaristickej filmovej práce a potom nastane časť dve, kedy Modine používa svoje tvrdo získané a poctivé zažité vojenské techniky v napätiach a hrôzach vojenských bojov. Modineova premena v bojových podmienkach je vyjadrená pôsobivo. Prejavuje niektoré zaujímavé postoje, keď napríklad prechádza najtvrdšími bojmi s nápisom „Rodený zabiják“ na helme a zároveň s mierovým odznakom na veste.

Udalosti popísané v druhej časti filmu nepochybne ilustrujú účinky dlhodobých bojov, stupňujúce sa opovrhovanie k civilným obyvateľom ako aj k vietnamským ženám.Sila Modineova výkonu spočíva v jeho charakteru, ktorý sa vo filme prejavuje. Na začiatku je to naivný a len napoly hotový chlapec s tými najlepšími úmyslami, ale na konci filmu je z neho tvrdý, realistický chlapík, ktorý je posadnutý jedinou vecou, a to prežiť.

Všetko to, čo sa udialo počas bojov, sa podpísalo na každom jednom vojakovi. Po návrate domov nie sú schopný žiť normálnym životom, sú zmenení ako aj po duševnej tak i po psychickej stránke a mnohým to zabráni začleniť sa do normálnej mierovej spoločnosti.


Autor: pataamat

Popis / Obsah / Info k filmu Olověná vesta
Skupina nováčků, umístěná v kasárnách, se setkává se svým velitelem seržantem Hartmanem. Křik, kletby, nadávky se od tohoto okamžiku stanou jedinou rovinou dorozumívání mezi vojáky a jejich nadřízeným. Pyle, mohutný, poněkud přihlouplý chlapík, se za skupinou výrazně opožďuje a tím na sebe přitahuje Hartmanovu neskrývanou nevraživost. Ostrý vojenský výcvik Pyleho viditelně poznamenává a začíná ztrácet psychickou rovnováhu. Vojín Joker, který má v den přísahy službu, slyší nějaké zvuky, přicházející z koupelny. Najde tady Pyleho, zcela vyvedeného z míry, který ignoruje Hartmanův rozkaz složení zbraně a jediným výstřelem zabije nenáviděného instruktora a hned poté se střelí do úst. Po odjezdu z Vietnamu pracuje Joker jako válečný reportér.

Dostane za úkol spolu s Raftermanem zúčastnit se bojové akce a podat o ní zprávu. Reportéři se vydávají na cestu s oddílem na průzkum, během něhož velitel zahyne. Náhodně se dostanou do palby ostřelovače. V ní zahynou další tři vojáci. Zbytek skupiny se rozhodne pro odvetný útok a nakonec se jim podaří zajmout ostřelovače. Ukáže se, že je to vietnamská dívka. Raněnou dobije Joker. Mezi ruinami spáleného města pochoduje vojenský oddíl. Vojáci zpívají písničku z Disneyho filmu o Myšáku Mikim a při pochodu se ztrácejí ve tmě.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Olověná vesta
Snímek Stanleyho Kubricka Olověná vesta (1987) patří k nejvýznamnějším filmovým dílům z vietnamské války. Ve své době film nezaznamenal větší divácký úspěch (na čemž měla svůj podíl mimořádná popularita Čety), s odstupem času však vynikají jeho umělecké kvality.

Příběh, vyprávěný inteligentním vojákem s přezdívkou Vtipálek, je rozdělen na dva stejně dlouhé segmenty: první z nich líčí mimořádně surový a ponižující výcvik nováčků, jimž neomezeně vládne sadistický instruktor, seržant Hartman. Pod jeho vedením se z mladých mužů stávají nemyslící a všehoschopní zabijáci, bažící po krvi nepřátel. Ne každý je však schopen takový dril snést. Druhá část se odehrává ve Vietnamu, kde Vtipálek projde od klidného života v týlu až do bojové akce. Po celou dobu potkává vojáky, poznamenané stejným vymytím mozků a schopné vraždit jen pro zábavu. On sám se posléze stává jedním z nich, neboť se musí rozhodnout mezi dvěma špatnými možnostmi.

Stanley Kubrick natočil snímek s důrazem na přesvědčivé realistické vyznění (byť se vietnamské exteriéry natáčely v kulisách v Anglii!). Zároveň však tvůrce skutečnost nenápadně a účinně stylizuje: jedním z nejpůsobivějších postupů v první části je použití sexuálních motivů jako paralely k vojenskému drilu (např. při povinně odříkaném vyznání lásky k pušce, která nováčkům „nahrazuje“ milenku). U Kubricka tradiční je též pozorný výběr hudby, jež je vlastně komentářem k dění (např. stupidní pochodová píseň o Mickey Mouseovi). Věhlasný autor tak vytvořil dílo, které sice je výpovědí o válečném běsnění, avšak daleko více je samostatným, neideologickým artefaktem, pojednávajícím obecněji o krajních polohách lidské povahy; hrdinové vyprávění nejsou jako u Olivera Stonea poznamenáni konkrétní, nespravedlivě vedenou válkou, nýbrž samotnou vojenskou mašinerií. Do války tak odcházejí již těžce poznamenaní.

Herec a bývalý mariňák Lee Ermey se s postavou uřvaného seržanta Hartmana dokonale ztotožnil a podal vskutku neopakovatelný výkon.

Český distribuční název filmu je nepřesný: Full Metal Jacket je název pro střelivo s celokovovým pláštěm. Podobně problematicky jsou přeloženy některé přezdívky (Eightball - Koulař).

Autorkou původní hudby je pod pseudonymem Kubrickova dcera Vivian.


ZDROJ: Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297

Poslední komentáře

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10