Duben
ohodnotit

Olověná vesta

Full Metal Jacket

Žánr:
Rok:
1987
Délka:
112 minut
„Kubrickova brilantní sága o vietnamské válce a zdrcujícím procesu, který mění mladé muže na cvičené zabijáky.“

Počet zajímavostí k filmu Olověná vesta: 11


Knoxville
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.9.2009
R. Lee Ermey utrpěl během natáčení vážné zranění, kdy sjel ze silnice v jednu ráno v noci a zlámal si žebra na levé straně. Proto si můžete všimnout, že ve filmu v některých scénách vůbec nehýbe levou rukou.
Ondrus21
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.11.2011
R. Lee Ermey původně ve filmu vůbec hrát neměl. Působil jako odborný konzultant, protože byl původně voják. Součástí jeho práce odborného konzultanta bylo i natočení instruktážního videa, kde po dobu asi 15 minut ze sebe chrlil jednu nadávku za druhou bez zakoktání. Stanleymu Kubrickovi se nakonec Ermeyho vystoupení tak líbilo, že ho obsadil do role seržanta Hartmana.
FLA
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.5.2013
Kromě názvu filmu a jména režiséra nemá film úvodní titulky.

Vincent D´Onofrio zhubnul asi 30 kg pro svou roli, snad vůbec nejvíc v historii kinematografie.
FLA
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.8.2013
Scény zničeného města Hue se natáčely poblíž Londýna v lokalitách, které byly určené k demolici. Celý film byl pak natočen v Anglii.

Jedna z vystřižených scén ukazovala vojáky, jak hrají fotbal. Scéna byla vystřižená, protože detailnější záběr odhaloval, že si hrají s lidskou hlavou a ne balónem. Další vystřižená scéna byla sexuální scéna mezi Jokerem a vietnamskou prostitutkou.
FLA
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.11.2014
Ke konci vidíme Cowboye, jak přes rádio žádá tankovou podporu. Hlas Murphyho v rádiu patří Stanley Kubrickovi.

Většina herců se zúčastnila konkursu tak, že poslali svou nahrávku, jak předvádějí scénu ve Vietnamu. Studio k tomu nabádalo ve svých letácích, které rozvěsilo po celých Státech s tím, že hledá nové mladé herce.
FLA
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.11.2014
Na konci filmu je několik odkazů na Mickey Mouse. Mimo jiné si například Joker a jeho parta zpívají při pochodu hořícím městem znělku pořadu Mickey Mouse Club.

R. Lee Ermey utrpěl během natáčení vážné zranění, kdy sjel ze silnice v jednu ráno v noci a zlámal si žebra na levé straně. Proto si můžete všimnout, že ve filmu v některých scénách vůbec nehýbe levou rukou.
FLA
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.11.2014
Postavu Hartmana měl hrát Tim Colceri, který musel akceptoval Kubrikovo rozhodnutí a spokojil se s menší rolí střelce v helikoptéře.

R. Lee Ermey neměl původně hrát postavu seržanta Hartmana, ale byl k filmu vybrán jako odborný konzultant. Nahrál instruktážní video, kde chrlil jednu nadávku a urážku za druhou po dobu 15 minut, aniž by se zastavil, opakoval nebo zakoktal, i když na něj kompars házel pomeranče a tenisové míčky. Stanley Kubrick byl tak nadšen, že ho nečekaně obsadil do role.
FLA
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.1.2015
Město Hue představovala plynárna Beckton Gas Works, určená k demolici, kterou nechal S.Kubrick částečně odpálit a v níž vytvořil specifické otvory ve zdivu pomocí demoliční koule.

Podle vzpomínek M.Modineho bylo natáčení hodně náročné, protože prostředí i vzduch byly nasáklé azbestem a stovkami dalších chemikálií.
FLA
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.1.2015
Herec Matthew Modine vzpomínal, že natáčení filmu trvalo dlouho - stihl se oženit, počít dítě a oslavit jeho první narozeniny.

S.Kubrick jej odmítal uvolnit z natáčení, aby mohl být při porodu a M.Modine mu musel pohrozit, že si ublíží, aby se dostal do nemocnice.

Snímek získal "jenom" nominaci na Oscara za Scénář ( který se na svět nerodil lehce).
FLA
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.6.2015
Full Metal Jacket je slangový výraz pro celoplášťovou střelu. Jádro střely je uzavřeno v kovovém (většinou měděném) plášti a používají se kvůli snížení opotřebení a zanášení hlavně olovem. Jejich výhodou je vysoká průbojnost způsobená snížením deformace střely po nárazu do cíle, čímž se snižuje poškození cíle (netrhá, způsobí čistý průstřel). Tyto náboje jsou zakázány pro lov zvěře, kvůli jejich nižší efektivitě (pravděpodobnosti zabití). Používány jsou v boji od ručních pistolí, přes samopaly po protiletecké zbraně. Počeštěný název filmu "Olověná vesta" je tedy hodně nepřesný a zavádějící a neznamená nic konkrétního.
SvoKar
Hodnocení:
Přidáno: 14.9.2015
Rozp: 30, zisk (Sev- Am): 46.4 mil. USD.
Dle románu G. Hasforda ZÁKLAĎÁCI.
1. ze scenáristů M. Herr psal text vypravěče pro APOKALYPSU.
Jokera mohli hrát AM Hall, B Willis musel odmítnout kvůli MĚSÍČNÍMU SVITU.


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376381
Obsahů a biografií: 178212

Poslední komentáře

In Nacht und Eis (1912)

In Nacht und Eis
První filmové   převyprávění   katastrofální události   Titaniku, na kterém se prý   začalo pracovat pouhé dva   měsíce poté, tedy v době, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann