Duben
ohodnotit

Oko

Jian Gui / Gin gwai

Další název:
The Eye; 見鬼
Žánr:
Rok:
2002
Délka:
99 minut
Premiéra v ČR:
20.2.2003
„Mun Wong Kar je od dvou let slepá. Ve dvaceti podstoupí operaci, která jí umožní znovu spatřit svět očima neznámého dárce.“
Popis / Obsah / Info k filmu Oko
Když operatér Wag dovolí dívce sundat obvazy, začíná Mun znovu objevovat svět kolem sebe: svou tvář v zrcadle, předměty, lidi kolem sebe. Zároveň však zděšeně zjišťuje, že se z pozvolna se rozptylující mlhy vynořují i věci, které nevidí nikdo jiný než ona: stínové přízraky a události, jejichž smysl jí uniká a které ji stále trýznivěji pronásledují. Zdá se, že se scházejí všude tam, kde má někdo zemřít. Munin svět se mění v mučivou, nepochopitelnou noční můru. Když se Mun vrátí z kliniky domů, babička a sestra vše přičítají šoku z nové situace. Zprvu si to myslí také operatérův mladý synovec, psycholog Lo, který měl dívce původně pomoci adaptovat se na její "nový" smysl a který se do ní zamiloval.
Mun ho však přesvědčí, že její problémy souvisejí s osobou neznámého dárce, který jí předal své přízraky a traumata. Stopa dívku a Loa zavede do thajského Bangkoku, kde vyhledají matku mladé ženy, jež spáchala sebevraždu a jejíž oči teď Mun nosí. Mun cítí, že je na dosah odhalení démonů cizí minulosti. Postačí, když znovu prožije tragické okamžiky ze života nešťastné vesničanky Ling Chiu Wai, aby získala právo na vlastní pohled na svět?


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Oko
Pozoruhodný thriller Danny a Oxide Pangových o dívce, která jako malá oslepla, jako dospělé ji transplantace zraku vrátila ztracený smysl. Vidí ale věci, které nikdy nezažila a poznává lidi, které nikdy nepotkala.

Autor/Zdroj: /Febiofest


Jako dvouletá Mun Wong Kar oslepla. Ve dvaceti letech jí transplantace zraku vrátila ztracený smysl. Od té doby však vidí svět očima svého dárce. Když operatér Wag dovolí dívce sundat obvazy, začíná Mun znovu objevovat svět kolem sebe: svou tvář v zrcadle, předměty, lidi kolem sebe. Zároveň však zděšeně zjišťuje, že se z pozvolna se rozptylující mlhy vynořují i věci, které nevidí nikdo jiný než ona: stínové přízraky a události, jejichž smysl jí uniká a které ji stále trýznivěji pronásledují. Vidí věci, které nikdy nezažila a poznává lidi, které nikdy nepotkala. Aby se vizí zbavila, bude muset dokončit, co jiní nestihli. Zdá se totiž, že se přízraky scházejí všude tam, kde má někdo zemřít. Munin svět se mění v mučivou, nepochopitelnou noční můru. Když se Mun vrátí z kliniky domů, babička a sestra vše přičítají šoku z nové situace. Zprvu si to myslí také operatérův mladý synovec, psycholog Lo, který měl dívce původně pomoci adaptovat se na její "nový" smysl a který se do ní zamiloval. Mun ho však přesvědčí, že její problémy souvisejí s osobou neznámého dárce, který jí předal své přízraky a traumata. Stopa dívku a Loa zavede do thajského Bangkoku, kde vyhledají matku mladé ženy, jež spáchala sebevraždu a jejíž oči teď Mun nosí. Mun cítí, že je na dosah odhalení démonů cizí minulosti. Postačí, když znovu prožije tragické okamžiky ze života nešťastné vesničanky Ling Chiu Wai, aby získala právo na vlastní pohled na svět.

Autor/Zdroj: /mraveniště


Popis / Obsah / Info k filmu Oko
Psychologický horor hongkongských dvojčat Pang Brothers s prostým názvem Oko rozvíjí celkem známé duchařské téma. Činí to však s nepopiratelnou energií, vizuální i zvukovou přitažlivostí a se všemi znaky moderního hongkongského filmu. - Dvacetiletá slepá Mun Wongová podstoupí oční operaci. Po té sice vidí, ale zároveň ji začnou pronásledovat děsivé přízraky mrtvých lidí. Posléze pochopí, že získala "vidění" dárkyně transplantovaných rohovek. Spolu se svým psychoterapeutem, který ji miluje, se vydá do Thajska a "osvobodí" duši mladé Ling, jež spáchala sebevraždu. Mun nakrátko nalezne klid, avšak vzápětí při dopravní zácpě předvídá podle přízraků katastrofu a marně před ní varuje. Po explozi havarované cisterny znovu oslepne, je však se svým osudem smířená. - Snímek zaujme už artistními úvodními titulky a varovným upozorněním: Seďte bez hnutí… Tvůrci kombinují subjektivní pohled hlavní hrdinky s "objektivním" viděním, přičemž používají různou stylizaci obrazu i zvuku a také nevšední střih. Jejich dílko, připomíná tématem paranormálních jevů třeba Šestý smysl (FP 12/99), Téměř dokonalý zločin (2000, FP 7/2001) nebo Proroctví z temnot (2001, FP 5/2002). - Hlavní roli hraje populární malajsijská zpěvačka, známá jako Angelica Leeová.
Tomáš Bartošek Filmový přehled 2003/3,

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Oko (2008)

 Oko (2008)
Oko n
The Eye
Žánr: drama / horor / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: David Moreau, Xavier Palud

(remake)

Oko 3 (2005)

 Oko 3 (2005)
Oko 3 n
Gin gwai 10
Žánr: komedie / horor
Země: Hongkong / Thajsko
Režie: Oxide Pang, Danny Pang

(pokračování)

Oko 2 (2004)

 Oko 2 (2004)
Oko 2 n
Jian gui 2
Žánr: horor / fantasy
Země: Hongkong / Thajsko / Čína
Režie: Danny Pang, Oxide Pang

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Úsměvy (1996) [TV pořad]

15:25 - 16:05

31 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

ČT2 - Výborná SHOW

15:25 - 16:10

31 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:35 - 16:57

21 minut již uběhlo
61 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:35 - 16:40

21 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10