Zari
ohodnotit

Ohněm a mečem

Ogniem i mieczem

Další název:
Ohňom a mečom (SK); With Fire and Sword
Žánr:
Země:
Rok:
1999
Délka:
182 minut
„Monumentální filmový přepis slavného románu Henryka Sienkiewicze.“

Komentáře k filmu Ohněm a mečem

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 13
Izzy8635
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.2.2019
Dobrý a hlavně dlouhý film.   Ale ani nijak zvlášť   nudný. Trochu   zromantizovaný. Určitě bych   si to radši přečetla.
red.mann
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.6.2017
Henryk Sienkiewicz napsal   úchvatné historické romány   z polské historie. Celou   trilogii pak velmi dobře   převedl na filmové plátno   Jerzy Hoffman. Má to sice   svoje drobné nedostatky,   které byly určitě   způsobeny nedostatkem   finančních zdrojů, ale je   to dobré dílo, na které se   vždy rád kouknu.
radegaster
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.6.2015
První část trilogie na závěr
Fakt, že polská   kinematografie bývá   neprávem podceňována,   prokazuje i tento velkolepý   filmový epos režiséra   Hoffmana. Srovnání se   Sienkiewiczovou předlohou pro   něj dopadá víc než dobře.   Dostatečně velkorysá   výprava umožnila nejen   kvalitní bitevní scény,   průhledy do soukromí   šlechtických rodin, ale i   nádherné záznamy zejména   ukrajinského folkóru a   strhující záběry   dněperských, polských i   ukrajinských krajinných   reflexí. Oproti knize   získává film navíc i svým   pojetím, které se snaží   obrušovat staleté hrany   polsko-ukrajinských   antagonismů. Víc než   věrohodné je jak zachycení   Siče, tak krymských Tatarů   a Turků. U nás ne dobře   známá mozaika   východoevropských vztahů   včetně ještě méně   známé postavy-osobnosti   kozáckého atamana Bohdana   Chmelnického je tak   postižena beze zbytku.   Vědomí, že toto Polsko za   vlády Jana III. u Vídně r.   1683 zastavilo v rozhodné   chvíli turecký tlak na   střední a možná i   západní Evropu, zde   získává významnou oporu ve   skutečnosti odlišných, ale   blízkých historických   kontextů. Kvalitě scénáře   odpovídá i výběr postav a   výkony výkvětu polského   herectva. Dotvářejí   přesvědčivost a podmanivost   tohoto mimořádného   nadčasového polského filmu.   Tvůrci tak splatili dluh   svému velkému krajanovi H.   Sienkiewiczovi. I když tento   film se zabývá událostmi   historicky nejstaršími byl z   celé trilogie natočen jako   poslední, politické důvody   jsou zřejmé.
Svetlucha
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.9.2012
Výborný seriál! Na rozdíl   od Chrustyna si nemyslím, že   by zde hráli špatní herci -   právě naopak. Hlavně   Michał Źebrowski (Jan   Skrzetuszki) a Zbigniew   Zamachowski (pan Wolodyjowski)   byli podle mně do svých   rolí vybráni skvěle. K tomu   polština s českými titulky   (s dabingem to prostě nebylo   ono) a ta naprosto úžasná   hudba....
gabikazavacka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.8.2010
Fajn seriál. Nielen knižky   Henryka Sienkevicha sú super,   ale i filmy, ktoré podľa   nich natočia. Tu vtipne je   zobrazená postave rytiera   Wolodyovskeho, o ktorom bol   natočený i film pán   Wolodyovsky. V tomto filme   však bol ešte v tieni.
curil
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.4.2010
Opravdu prvotřídní film.   Poláci, a zejména Jerzy   Hoffman, velkofilmy umí. Od   Křižáků, Faraona, Pana   Wolodyjowského až po Ohněm   a mečem, Potopu.
Charlie35
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 5.4.2010
Abych byl úplně upřímný,   byl jsem tak trochu zklamán,   čekal jsem, že to bude   skvělé pokračování   výborného Pana   Wolodyjowského. Škoda,mohla   to být pecka, skončilo to   někde v půli cesty.
Chrustyn
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 12.9.2008
Už dlouho jsem se takhle   nenudil. Šíleně zdlouhavá   a nezáživná nuda   okořeněná špatnými herci,   kterým se jejich postavi   nedají věřit. Bitvy tu   takřka nejsou a když už   jsou vypadá to spíše jako   nějaké představení pro   místní obyvatele. A zbytek   filmu se jen kecá a kecá a   ... kecá.
Llewelyn
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.8.2008
Miluju polské velkofilmy a   tento není výjimkou.   Příběh plný lásky, zrady,   boje a přátelství, to vše   v polské režii, s polskými   herci, polskou hudbou, podle   polského spisovatele a   nositele Nobelovy ceny Henryka   Sienkiewicze.
Do   roku 2000 to byl   bezkonkurenčně nejdražší   televizní film v polské   historii a je se na co dívat.   Stovky nádherných kostýmů,   dobových účesů a   života.
Kam se   hrabou velkofilmy z   Hollywoodu, kde sázejí na   herecké obsazení,   počítačové triky a často   i pouze na reklamu. Tento film   je převálcuje jako korouhev   okřídlených husarů   kozáky.
Ať visím,   ať mě stáhnou z kůže a   předhodí medvědům, jestli   si tenhle film nezaslouží 10   bodů.
JVSoolen
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.5.2008
Velkolepe, zabavne, s dobrou   hudbou a dobre natocene.   Polaci me v posledni dobe   pomerne prijemne prekvapuji...
Narya
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.3.2008
Nejlepší film
Ohněm a mečem jsem poprvé   shlédla před několika   dny,byla jsem ohromena jak   úžasný je to film!Ale ta   hudba!Zpívám si jí   doteď!Hráli tam vynikající   herci,vůbec nechápu jaktože   všichni mají rádi jen   americké filmy.Když jsem   před přáteli prohlásila   že se mi líbí Polské a   jiné než americké   filmy,koukali na mě jak na (s   prominutím) debila.Nevím   čím tenhle film byl tak   výjmečný,jestli výborným   režisérem nebo výtečnými   herci.A když jsem zjistila   že byl natočen téměř   před deseti lety,koukala jsem   s otevřenou pusou.Dokonce   možná budu tvrdit že je to   nejlepší film který jsem   kdy viděla.Takže pryč s   amíky,já chci Evropu. x) Jo   a jaktože tu nikde nevidím   nic o Aleksandru   Domogarowském?!Mělo by se to   napravit! x)
Thornwald
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.1.2008
Ogniem i mieczem
Tento úžasný velkofilm   polské výroby je naprosto   jedinečnou ukázkou toho ,   jak moc dobrý film může   být , aniž by se na něj   použil rozpočet 100 mil.   dolarů jako na nejmenované   komerční shity americké   produkce.Tento film jsem si   zalíbil již po prvním   shlédnutí a to nejen proto ,   že je válečný a že v něm   účinkuje můj oblíbený   herec Michal Źebrowski, ale   hlavně kvůli poutavému   příběhu a nádherné , či   spíše úžasné hudbě.   Hudba ve filmu je opravdu   oskarová a chytne úplně   každého.Střídají se zde   Polské tradicionály s motivy   kozácké tradice. Zde názor   jednoho fajnšmekra (převzato   z blogu   -http://scoressman.blog.cz/070   1 -moc fandim :D)Debskiho   hudba se vyznačuje velmi   kvalitním orchestrem, který   hraje jako o život.   Soundtracku nechybí vzletné   melodie, hrdinské motivy či   upravené ukrajinské   tradicionály. Rozsáhlá   source music vychází na albu   Ogniem I Mieczem 2.   Znepokojivá první skladba   Prolog, nádherný motiv Piesn   Jana, čistě romantická   Piesn Heleny, fantasticky   úderná a melodická atak   Kozaków, temně osudová   Gniew Bohuna, nejlepší   hudební motiv, geniální   skladba Szarza jazdy polskiej,   následná heroická Obrona   Zbaraza, krásný tradicionál   Ruta Miata, roztomilá Pan   Onufry Zagloba a hymnický   tradicinál Na Zielonej   Ukrainie!
Prostě a   jednoduše tenhle film nemá   vadu !

ps. u   profilu herce --Michal   Źebrowski-- jaksi chybí v   jeho herecké kariéře ,že   účinkoval v hlavní roli   tohoto skvostného filmu ,   prosím proto , aby to někdo   napravil
AGAMEMNON
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.3.2005
Tento film jsem poprvé   zhlédl v listopadu 99 na   dnech Polského Filmu a již   tehdy se my to hrozně líbilo   (sem zatížený na   velkofilmy). Ve stejném   měsíci byli v kinech   uváděni i Vikingové,   přičemž Ohněm my přišlo   mnohem výpravnější než   druhý jmenovaný (dodnes   nechápu za co vysolily 120   melounů). Film se točí   okolo milostného   trojúhelníku a samozřejmě   vzpoury kozáků podporované   Tatary. Herečtí   představitelé podávají   dobré výkony, bojová   choreografie je taktéž   dobrá, ale co je opravdu   vynikající je hudba (hlavně   se my líbil živelný motiv   jízdy a smutný při její   porážce), je trochu podobná   (kozácká hudba) tomu co   předvedl Franz Waxman v Taras   Bulbovy (jde v podstatě o   podobný námět-Kozáci proti   Polákům). Zamiloval jsem se   do těžké jízdy, která je   něco mezi legionářem a   andělem (trochu   připomínají japonské   feudální válečníky). Jen   nechápu proč byl zakoupen do   našich kin Pan Tadeáš,   místo Ohněm a Mečem   (vznikly ve stejném roce),   který nejen že je mnohem   výpravnější (8 mil. oproti   3,2 mil. Pro Tadeáše) a   bojechtivější, ale je   natočen podle notoricky   známé předlohy (pokud se   nepletu je to povinná   četba), naproti tomu   Mickiewicz není u nás   příliš znám.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih40082minih40082Moje velká indická svatba (2004) 
Bride and Prejudice n
minih8239minih8239Highlander III (1994) 
Highlander III - The Final Dimension n
minih46992minih46992Poslední gang (2007) 
Dernier gang, Le n
minih47496minih47496Ve službách války (2008) 
Stop Loss n
minih3567minih3567Banovič Strahinja (1981) 
Banović Strahinja n
minih45914minih45914Než ďábel zjistí, že seš mrtvej (2007) 
Before the Devil Knows You're Dead n
minih17680minih17680Rain Man (1988) 
Rain Man n
minih41585minih41585Satan přichází (2006) 
The Omen n
minih40160minih40160Poseidon (2006) 
Poseidon n
minih53631minih53631Arn: The Kingdom at Road's End (2008) 
Arn - Riket vid vägens slut n


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Potopa (1974)

 Potopa (1974)
Potopa n
Potop
Žánr: historický / romantický / válečný
Země: Polsko / SSSR
Režie: Jerzy Hoffman

(pokračování)

Pan Wolodyjowski (1968)

 Pan Wolodyjowski (1968)
Pan Wolodyjowski n
 
Žánr: historický / dobrodružný
Země: Polsko
Režie: Jerzy Hoffman

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

05:59 - 09:00

173 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

ČT2 - Ostrov Svatá Helena, bašta bio...

08:30 - 09:25

22 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:30

22 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:25 - 08:55

27 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Reklama