Jeden svět

Komentáře uživatele AGAMEMNON

AGAMEMNON

AGAMEMNON zprava

Napsat uživateli zprávu

oblíbený

Přidat uživatele do oblíbených

  JAKUB KREUTZER

Řadit dle:   Názvu filmu   |   Od nejnovějších

Počet komentářů: 204
20 000 mil pod mořem (20 000 Leagues Under the Sea)
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 1.8.2005
Opravdu obdivuji vynalézavost   amerických scénáristů jak   dokáží nakládat s   klasickými díly světové   literatury. Ono nahrazení   profesorova sluhy za dceru je   celkem pochopitelné, jenže   přepisovatel přišel i s   některými věcmi, které by   čtenář v knize sotva našel   např. kapitánovy stráže   jsou ozbrojeny paprskomety,   chobotnice je nahrazena   protoleviatanem (jeho výskyt   je vysvětlen profesorovou   teorií, která zazní hned v   úvodu filmu), je prozrazena   (naštěstí jen část)   minulost kapitána Nema, z   něhož učinil scénárista   úlisného bídáka atd.   Uspokojivé triky (na   televizní prudukci) se   střídají s prachbídnými,   ale to hlavní co povyšuje   tento film nad průměrnou   televizní adaptaci prznící   klasický román je   královská hudba Johna   Scotta, jen bych mu přál aby   si lépe vybíral filmy,   kterým hodlá propůjčit   svůj nesporný talent.   Ještě jedno pozitivum má   toto dílo, je totiž   prokládáno sekvencemi   nádherné mořské fauny,   takže milovníkům (mezi   něž patřím a nejen jim)   mořského světa pomohou   přejít některé věci s   nadhledem. Na závěr bych   chtěl říci, že jako datum   výroby by mělo být spíše   uvedeno 1956 než 1996,   protože bez některých   počítačových efektů,   vypadá toto dílo jako   typický produkt   (průměrného rozpočtu)   těch let.
A zase jsou tu Vánoce (Christmas Is Here Again)
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.12.2009
Příjemný vánoční   příběh s jednoduchou,   přesto skvostnou animací,   uspokojivou hudbou a lehce   nevyváženým tempem. Neboť   rozjezd je dost pomalý, ale   až se na scéně objeví   zamrzlý trpaslík, dostává   film ty správný grády, na   scénu vstupují nové postavy   (dementní medvěd s   protézou, vychcaný lišák   ), vtipné hlášky jsou jak   na běžícím pásu, avšak   to nic nemění na situaci,   že toho pupkatýho ožralu   nesnáším a jestli ho někdy   doma uvidím, rozsekám mu   prdel, až mu z ní budou   cáry lítat a jeho slavný   pytel mu narvu do pytle.
Americký ninja (American Ninja)
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.2.2007
Co dodat. Klasika mého (nejen   mého) dětství. Tenhle film   sem fakt žral, dnes se musím   usmívat, ale i takt to byl   pěkný návrat do doby, kdy   mi bylo deset, a proto nelze   než dát 8.
Americký ninja 2 (American Ninja 2: The Confrontation)
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 18.2.2007
Na tomhle filmu je vše o   třídu(často o víc) níže,   než v předchozím. Z   nostalgie za 3.
Anakonda: Honba za krvavou orchidejí (Anacondas: The Hunt for the Blood Orchid)
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.2.2008
Tak narovinu, od filmu o   přerostlých lidožravých   anakondách nečekám žádné   sociální sondy, pitvání   psychologie postav, jestli se   náhodou ještě v patnácti v   noci nepochcávali, jestli   hlavní hrdina nechtěl svoji   matku dostat do postele, že   jeho obtloustlý tatík je   pedofil a vojíždí všechny   hošany z okolí, na to z   vysoka kašlu, to ať si   zkoumají uchyláci ve svých   rádoby „uměleckých“   počinech, já očekávám   jedině, co největší   početnou skupinu osob,   nějaká ta roztomilá   zvířátka taky nejsou   naškodu, kteří budou v   pravidelných intervalech (co   nejméně od sebe   vzdálených) umírat ve   spárech anakondy, nikdy   neškodí když většinu   tlupy zastupují vnadné   vědátorky, protože jsme v   džungli, šaty navlhnou,   takže je skodo všechno   vidět a nějaké ne moc blbě   udělané stroje na   zabíjení. Co chci, jsem v   podstatě dostal, anakondy   jsou sexy, mají hlad, skupina   mohla být přeci jenom trochu   větší, ženštější,   jenom dvě baby je fakt málo,   ani nejsou nic moc (ta   černoška se mi líbila o   trochu víc), hlavní hrdina   je dostatečně osvalenej,   opálenej, větrem ošlehanej   drsoň, který nenechá svoji   nabroušenou rybičku zahálet   (s mačetkou to taky umí),   exteriéry vhodně zvolené,   studiové scény pěkně   postavené, hudba dobrá   (bohužel nedostala tolik   prostoru kolik by si   zasloužila) a solidní triky.   Já být spokojen, na meditaci   o smyslu bytí u kolegy.
Andrej Rublev (Andrej Rubljov)
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 2.10.2010
Jak natočit nenatočitelné?   Jak říci to, co nelze   říct? Opravdu lze jedním   filmem obsáhnout lidský   osud? Andrej Tarkovskij se o   to celý život snažil, ale   podařilo se mu to?   Samozřejmě, že nikoliv,   aspoň ne zde. Život je   krutý, občas radostný a   místy nedávající smysl,   přesně takový je i film,   přesto je možno obsáhnout   lidskou duši, zvláště tu   širokou ruskou? Většina   bude tvrdit ano, já   zastávám opačný názor.   Tarkovskému se jeho snaha   nezdařila, na druhou stranu,   autorský rukopis je naprosto   nezaměnitelný, což mu   může spousta jeho kolegů   závidět. Avšak i to má   svá úskalí, akčním   režisérem rozhodně nebyl,   což je bohužel   nepopiratelné, neboť tyto   scény jsou značně   podprůměrné, ale o ty   přeci nejde, psychologie, to   je jeho hlavní zbraň.   Filmový vědci, které bych   přirovnal k vykladačům   snů, budou bez sebe   štěstím, tolik vrstev,   těch odkazů, od   náboženských, přes   latentní homosexualitu, až   po oslavu prapůvodního   slovanství. Je nutno si však   položit nejdůležitější   otázku. Opravdu to tam je?   Není to vše jen věštění   z křišťálové koule či   přesněji řečeno, jako   uspořádat mistrovství   světa v hokeji, ani ne na   milimetrovém ledě? Jistěže   je, my se nikdy nemýlíme,   neomylnost neexistuje, neboť   kritizovat Tarkovského by   bylo jako vychvalovat Mein   Kampf, coby literární   skvost.
Anonym (Anonymous)
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.11.2011
Hádejte. Co je největším   problém tohoto filmu? Ano, je   jím Roland Emmerich. Problém   ani ne tak v jeho   schopnostech, jako spíše v   očekávání. Položme si   další otázku. Co se nám   vybaví při vyslovení jeho   jména? Patetické?   Pompézní? Země v   ohrožení? Emzáci? Výbuchy?   A teď tento člověk natočí   něco, co má být kostýmním   dramatem. Vyvolává to   stejné pocity, jako kdyby   Zdeněk Troška oznámil, že   natáčí Marii Stuartovnu.   Hrůzná představa,   není-liž pravda? Navíc   látka přímo volá po   uměleckém zpracování,   obstál řemeslník Emmerich?   Ano i ne. Po technické   stránce filmu nelze nic   vytknout, kostýmy pěkné,   jako celá výprava, herci   odvádějí co mají, hudba   uspokojivá i nějaká ta akce   by se našla. Horší je to po   umělecké stránce, mnoha   lidem zřejmě bude vadit   prolínání několika   časových rovin, osobně jsem   s nimi problém neměl, ale   nějaké výraznější   časové kotvy, by rozhodně   nebyli na škodu (důležité   je sledovat barvu Cecilova   vousu). Možná měl Emmerich   udělat stejnou fintu, o   které vypráví film, nechat   celé dílo podepsat někým   jiným, pokud možno   uznávaným artovým umělcem,   možná by byly recenze   příznivější. Takže,   poučení pro příště.
Antikrist (Antichrist)
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 16.12.2009
Po všech těch   kontroverzních, pobuřujích   reakcích je to konečně tady   a co na to říct, než chmm.   Tato záležitost je natočena   přesně pro praktický život   nepoužitelné   pseudointelektuály učící   na filosofických fakultách a   jejich snaživé žáky,   kteří se jim snaží co   nejvíce přiblížit. Moc se   těším až si přečtu ty   "odborné" články,   opravdu jsem zvědav co   všechno v umělcově   výpovědi nenašli, jak si   režisér geniálně zahrává   s diváky (který tvůrce vám   řekne něco jiného, každý   chce být za umělce) a   podobné bláboly. Já nechám   všechny tyto věci stranou,   budu hodnotit jako každý   jiný film. Digitální kameru   nesnáším a považuji ji za   nesmírné zlo, které   bohužel nechce umřít. K   tempu bych použil hlášku z   Šimona a Matouše jedoucí na   Riviéru "Přidej trochu,   šlápni na to", neboť i   šnek po obrně je   rychlejší, pak přijde   podivné finále, u kterého   se všichni absolventi   filmových oborů udělají   alespoň desetkrát. Bylo   vzrušující pozorovat   divácké reakce a jejich   komentáře dění na   plátně, nejvíce se mi   zamlouval kořeň   pronášející krásnou   brněnštinou "Vona ho   chce snad vykopat".
Asterix a Olympijské hry (Astérix aux jeux Olympiques)
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.2.2008
Všechny filmy o Asterixovi   byli v podstatě blbina,   první trpěl osobou   režiséra, Claude Zidi je   sice skvělý režisér, ale   spíš dialogový, takže i   přes masivní rozpočet   (tenkráte nejdražší to   film evropského kontinentu),   nepůsobí tak megalomansky,   jak měl. Druhý díl zas   trpěl neuvěřitelně ujetým   humorem, což řada diváků   odradilo (i žijícího autora   Uderza), no a třetí biják   je něco mezi, opět   nejvýpravnější evropský   film, nejlepší výprava,   triky, kulisy, humor se trochu   zjemnil, takže to není jen   pro co možná nejvíce   zhulené diváky, přesto   všechny tři filmy do   puntíku trpí stejným   neduhem, tvůrci z nich i   přes rozpočty a kvalitní   obsazení, nedokázili   vymáčknout ani polovinu   zábavnosti kreslených   předloh. U nového hraného   asterixova dobrodružství   musím pochválit především   výpravu, byla opravdu   opulentní, kostýmy,   studiového scény, stavby,   triky přece jenom   prozrazovaly svůj   počítačový původ (hlavně   úvodní let Telegrafixe), po   dlouhé době se mi líbilo   ztvárnění antického   světa, žádný hnusný   tmavý filtry, omlácený   budovy, takže slovutný Řím   vypadá jako chátrající   nejpodřadnější provinční   městečko, taktéž konečně   hudbu skládá talentovaný   hudebník, Frederic Talgorn je   jeden z nejméně doceněných   evropských skladatelů, sice   mi jeho kompozice byla občas   povědomá, to však nic   nemění na tom, že byla   výborná, celkově to na mne   působilo, jako by se vrátily   staré dobré časy C.B.   DeMilla a Giorgia Ferroniho.   Herecky byl film obsazen   dobře, škoda jen odmítnutí   Christiana Claviera, jeho   stvárnění Asterixe bylo   mnohem lepší, než jeho   kolegy Clovise Cornillaca, ten   než vychytralý gal, působí   dojmem propuštěného   trestance. Co se týče   českého dabingu, je na   dobré úrovni, jen mi   přišla zvláštní absence   Jiřího Štepničky u   Obelixe, toho nahradil Ota   Jirák, který namluvil   nejtělnatějšího gala, již   v jeho posledním animovaném   filmu Asterix a Vikingové,   ale na Štěpničkův hlas už   začínám být stejně   alergický, jako na hlas   Bohdana „zvládnuto namluvit   všechno sám“ Tůmy, navíc   Jirákův chlapáckej hlas se   na něj hodí mnohem víc.   Takže co žeš sem to   vlastně chtěl říc, je to   kravina, ale mně se to   líbilo, až na to   předvádění slavných   osobností na konci, to bylo   hodně trapný.
Avatar
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.12.2009
Za zvuků Titaniku přicválá   Tanec s vlky, osedlaný   Šmouly, bojující proti   Hvězdné pěchotě,   doprovázené přepravníky z   Vetřelců. Mno, nebyla to   taková pecka o jaké kéroval   Jim, ale byl to pěkný   biják, natočený na dnešní   dobu docela   "staromódně", tj.   žádný epileptický   kameraman, ve smrtelných   křečích točící poslední   záběry filmu (až na   občasný debilní zoom).   Triky byly betelný, přesto   jsem modrákům nevěřil   jejich existenci, pořád to   jsou nuly a jedničky. P.S.   Dabing byl povedený, až do   doby, než promluvil Bohdan   Tůma, ten chlap se musí   nasomrovat uplně všude, už   mě fakt sere!
Barbaři (The Barbarians)
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 18.2.2007
Dobrá hudba Pina Donaggia,   hlavní představitelé jsou   pěkně vyfakčení (hrají   ale otřesně), Richard Lynch   si opakuje roli z filmu The   Sword and the Sorcerer (za   kterou dostal Saturna) a   kostými jsou vykradený z   Rudé Sonji.
Ben Hur
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 29.9.2011
Tak se to stalo znovu,   producenti nás oblažili   novou, aktualizovanou verzí   léty prověřené klasiky.   Tentokráte, dokonce jedné z   největších a   nejslavnějších, Ben Hura.   Je naprosto nemístné   srovnávat tuto verzi s těmi   předchozími, každá vznikla   v jiném čase, za jiných   podmínek, odlišnými   přístupy a v neposlední   řadě, i za jiné peníze.   Byť je televizní původ na   první pohled naprosto   nezpochybnitelný, není to   nic, co by filmu mělo být   vyčítáno, nebo ho dokonce   nějak stigmatizovat. Hlavní   je příběh, který je   dostatečně silný a nosný.   Není ani na místě   poukazovat na odlišnosti, ať   již od psané předlohy či   předchozích filmů, je   nutné si uvědomit, že kniha   je kniha a film je film. Nové   uchopení příběhu   scenáristou je legitimní   forma, jak objevovat nová,   nepoznaná zákoutí. V tom   netkví hlavní problém,   není jim scénář, ale jeho   zpracování. Absolutně   nechápu, proč producenti   povolali na režisérskou   sesli zrovna Steva Shilla.   Neznám jeho předchoz práci,   ale pokud je stejná, jakou   předvedl zde, tak by mu mělo   být zakázáno točit. Jeho   neskutečně diletanský   přístup podráží filmu   nohy kde se dá. Není schopen   natočit jedinou scénu, kdy   by postavy nebyly divákovi   absolutně ukradené, neřkuli   aby s nimi dokonce cítil. V   tom mu pomáhá velmi špatné   obsazení minimálně poloviny   rolí, hlavní představitelé   jsou katastrofální. Jediní,   kteří stojí za zmínku jsou   Ray “Scarlett“ Winstone,   jako Arrius a Ben Cross coby   imperátor Tiberius. Avšak   největší botou je samotný   Ježíš. Nevím jestli je   režisér bezvěrec,   mohamedán či žid, ale   rozhodně nemůže být   křesťan. Jinak by nám   nemohl představit spasitele a   vykupitele lidstva, coby   pomateného, odrbaného   bezdomovce, které vídám   dnes a denně prohrabávat v   podchodu kontejnery. Pokud ve   skutečnosti takto vypadal   tesař z Nazaretu, pak je s   podivem, že křesťanství   vůbec existuje. Již jsem   nastínil dosti připomínek   proti tomuto dílu, a   bohužel, nejsem ještě u   konce. Slavný závod   čtyřspřežení, tak   skvostný v předchozích dvou   filmech, se logicky   neodehrává v cirku, ale jen   na udusané cestě, což by   nevadilo. Ale ta rozklepaná   digitální kamera, hned v   zárodku zabíjející   jakoukoliv potencionální   atraktivitu, to už problém   je. O šílené, v moderním   duchu pojaté, hudbě se   radši ani vyjadřovat nebudu,   ale to arabské vřeštění s   bubínkami, mi už leze krkem.   Neočekával jsem klenot, ale   aspoň průměrný televizní   film. Avšak ani toho mi   nebylo dopřáno.
Bestiář
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 9.11.2009
Je ten film o něčem jiným   než o šoustání? I   bezdějové porno má lepší   děj, než tato podivnost. V   hlavní roli kráva, která by   zasloužila vyliskat, dá   naprosto každýmu kdo si   řekne a ještě má pořád   plnou hubu chytrej keců,   akorát nakopat prdel čůze.   Radši si pustím péčko, tam   vím na čem jsem, to je taky   jenom o píchání, ale aspoň   tam mám pořádný baby a ne   nějakou vychrtlou slověnu,   která ty slabý jedničky   musela nabírat až na pupku.
Betonová válka (Concrete War)
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 26.5.2009
Slušná béčková   podívaná, která si   nepokrytě půjčuje ze   slavné Smrtonosné pasti. Ono   se ani není čemu divit, že   je tento koncept mezi   béčkovými tvůrci tak   oblíben, nepotřebujete   žádná nákladné kulisy,   množství statistů, stačí   nějaká opuštěná   teplárna, fabrika, barák na   odstřel, prostě, spoustu   trubek, zákoutí, kde se   malá partička herců bude   honit a vraždit. Solidně   natočená akce, hudba, Paré   s hipísáckým hárem, v   době kdy neměl vrásky až   na podlahu a obarvenou pleš.
Bez bázně (Fearless)
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 28.12.2020
Na počátku stál poměrně   originální nápad, který   byl přetaven do solidního   scénáře, ale studiem byl   pro jistotu odeslán do SJW   oddělení, aby jej   prověřilo (pro sichr). To   shledalo scénář naprosto   nepoužitelným, načež   provedlo několik   "drobných" úprav,   jenž jej činí použitelný   pro dnešní dobu. A   výsledek? Vznikl standardně   odporně nudný hyperkorektní   blivajz, stvořený za pomocí   nepříliš kvalitní   počítačové animace, jehož   jediným kladem je solidní   hudba.
Black widow
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 28.7.2008
"Stormy Daniels ve své   nejlepší roli!", tímto   velkohubým prohlášením se   nás snaží distributor   nalákat, osobně bych si   dovolova¨l polemizovat,   dobrá jistě, ale rozhodně   ne nejlepší. Režie se   chopil ostřílený Michael   Raven, který filmu dodal   správnou atmosféru, všechny   milostné scény (je jich   pět, což je standartní   počet), jsou koncipovány   jako milostné dovádění v   noci a výjma jedné se   odehrávají v posteli. Ono   natočit noční scény je asi   jedna z nejtěžších věcí,   musí se velice pečlivě   volit nasvícení, aby bylo   dobře vidět, na druhou   stranu, aby to nepůsobilo   nepřirozeně a rušivě,   dokonce i mistři jako je   James Avalon s tím mají   občas problémy, v tomto   případě se to naštěstí   nestalo, nasvícení je   zdařilé, všechny detajli   jsou dobře vidět,   choreografie je solidní,   prostě technická stránka   věci je odvedena na   adekvátní úrovni. To co   filmu nejvíce vyčítám je   tempo, pomalejší rozjezd je   odpustitelný, pak děj   dostává spád, jedna scéna   následuje druhou, ale pak se   vše zadrhne, začně se   "hrát" a na to   zrovna moc zvědav nejsem,   pokud by to bylo aspoň nějak   zajímavé, ale je to spíš   nudné a hořká pachuť   zůstane i na konec, neboť   poslední scéna je   neuvěřitelně krátká.   Stormy je krásná jako vždy,   odvádí kvalitní   "hereckou" práci,   vystupuje ve třech z pěti   scén, možná jen milovníci   jných praktik jako jsou   lesbické a anální mohou   být sklamáni, nic takové ve   filmu nenajdou, pouze   kvalitní hetero-párovou akci   a co chtít více, že.
Bláznivá mise 2 (Cuej-ťia pchaj-tang ta-sien šen-tchung)
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.11.2012
Legendární silvestrovský   bonus 1989. Tehdy to byla   absolutní bomba, akce, humor,   roboti, dotěrná ústřední   melodie, tomu nešlo odolat.   Imbecilita scénáře je   nepochybně záměrná,   protože je to opravdu   neskutečná šílenost, když   k tomu připočteme   přehrávaní absolutně   všech herců, může z toho   vyjít pouze dvě možnosti.   Debilita nebo kult, tady se   stalo to druhé. Je sice   otázkou, zda by byl film tak   populární i bez kvalitního   dabingu (ostatní díly jsou   opařeny klasickým   překrývacím), který   možná stojí za všemi   solidními hláškami snímku   (Šimon a Matouš je klasický   příklad). Závěrečná   bitka robotů mi utkvěla v   paměti po dvě desetiletí,   to něco znamená.
Bojiště Země: Sága roku 3000 (Battlefield Earth)
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 5.9.2005
Ach bože, je to vůbec možný?
Tohle je opravdu otřesné   cosi. Kdyby to bylo béčko od   Cormana tak nic neřeknu, ale   film za 75 melounů, to si   snad dělajou prdel. Všechny   postavy jednají značně   nelogicky (od nakládání s   vězni až, no pořád), triky   vypadají uboze a to nemluvím   o všech těch rádoby   efektních zpomalovačkách a   úhlech kamery. Kam se poděly   všechny prachy je naprostá   záhada, když to vypadá, že   celej film je točenej v   nějaký opuštěný fabrice,   kterých jsou po celý   republice desítky. Bylo velmi   prozřetelné, že byl film   uváděn v televizi značně   po půlnoci, aby nebylo   infikováno příliš mnoho   bdících diváků. Pokud   máte cukání si film i přes   všechno půjčit, vemte si   raději nějakou kreslenou   pohádku pro děcka do pěti   let, budete se bavit určitě   stokrát víc.
Bravo Girls: Všechno nebo nic (Bring It On: All or Nothing)
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 8.4.2010
Absolutně nechápu, co ti   Američani na těch   roztleskávačkách mají a   snaha o implementaci do   našich končin považuji za   zhůvěřilost. Přesto koukat   se na to dalo a Hayden   Panettiere je kočka   (prohlídka při vstupu do   školy je asi   nejzábavnější část).
Buffalo Bill (Buffalo Bill, l'eroe del far west)
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 23.2.2005
Béčkový špagety western se   svalnatým hrdinou, který   mydlí indoše hlava nehlava.   Občas je nechtěně   srandovní, plus dobrá hudba.   Pokud se dokážete uvolnit a   moc nepřemýšlet myslím,   že se budete docela bavit.
Caesar dobyvatel (Giulio Cesare, il conquistatore delle Gallie)
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 26.3.2008
Celou Gálií se nese jediné   slovo - vzpoura, vzpoura proti   Římu, jedinému   právoplatnému a   neoddiskutovatelnému pánu   světa. V čelo vzbouřených   galských kmenů se staví   Vercingetorix, muž, jenž si   pěstním soubojem v   římském ležení získal   svobodu, před zraky   samotného Caesara. Podobné   chování si však Řím   nenechá líbit, jak se vůbec   ti zaostalí barbaři dovolili   zpěčovat, copak jim   nepřinesli kulturu,   výdobitky moderní   společnosti, ještě by si   podle jejich vzorů mohli   zachovat ostatní provincie,   nepřípustné, proto je do   revoltující se Gálie   vyslán Gaius Julius Caesar,   aby silou svých legií   zjednal pořádek v   nejdůležitěší římské   provincii, na hlavu porazil   barbarské válečníky a   vůdce vsadil do okovů.
Když se v páté a   první půli šesté dekády   minulého století točily   sandálové filmy, byl znát   trochu rozdílný přístup   amerických a evropských   studií, zatímco američané   pro své velkofilmy čerpali   náměty převážně z Bible,   jejich evropští kolegové   těžili většinou z řecké   mytologie, takže zámořský   divák sledoval mravokárné   příběhy velkých mužů   víry, zatímco se v   biografech na starém   kontinentě po plátnech kin   proháněli Herkules, Samson,   Ursus, Maciste a jiní,   ztělesňováni v drtivé   většině kulturisty,   Evropané rezignovali na   nějaká vyšší poselství,   chtěli hlavně bavit. Občas   však učinili výjimku a   zfilmovali nějakou uznávanou   literární klasiku, či se   inspirovali skutečnými   událostmi. Caesarovo dobytí   západní Galie je jeden z   jeho největších   válečnických triumfů,   dokonce o nich sepsal knihu   "Zápisky o válce   gálské", dodnes živé   dílo, ozdobou antické   literatury, byl to muž mnoha   předností a jakožto každý   člověk i nectností, tato   kapitola přímo vybízí pro   zfilmování, leč je dobré k   tomu míti i dostatečné   finanční prostředky, sice   se obejdeme bez náročných   staveb věčného města, na   druhou stranu nesmíme   šetřit na davových   scénách, aby film nepůsobil   dojmem laciné televizní   inscenace.
  Producenti mohou si vypomoci   tím, že budou natáčet v   zemi, kde za stejnou práci   zaplatíme méně, než v   našem domovském státě a   bývalá Jugoslávie mezi tyto   destinace patřila (dříve   než si ji oblíbili filmaři   z tehdejšího západního   Německa a snažili se nám   (úspěšně) namluvit, že   takto vypadá divoký západ),   byla často využívána   italskými producenty pro   natáčení historických   filmů, odpověď na otázku   proč zrovna tato země je na   snadě, komunistický režim   vždykcy rád uvítal   západní filmaře platící v   tvrdých západních měnách,   naopak Jugoslávci mohou   nabídnou pěknou přírodu,   velké ateliéry a ochotné   lidi všech pomocných   profesí.
V roce   1960 byla podobná úsporná   opatření bohužel   nevyhnutelná, protože   diváků kvapem ubývalo,   tudíž šéfové studií se   zachovali podle naprosto   logického zákona, méně   diváků = méně peněz na   natáčení. Italové s   oblibou do svých filmů   obsazovali americké herce,   avšak aby nedošlo k   nedorozumnění, na velké   hvězdy neměli peníze,   tudíž angažovali buď herce   za zenitem nebo   začínající, Cameron   Mitchell, obsazen do titulní   role má blíže k tomu   prvnímu, místo vedlejších   rolí v Evropě najednou   dostává úlohy hlavní, že   často byly těmto hercům   svěřovány role v docela   obskurních záležitostech   ponechme stranou, dle mého   soudu bylo jeho obsazení   šťastnou volbou. Nemá sice   toho moc co hrát, přesto má   tu důstojnost jakou bychom u   podobné postavy očekávali.  
Do role jeho   protivníka byl vybrán Rick   Battaglia, pokud vám to   jméno něco říká, jen si   nemůžete vzpomenout odkud,   tak vězte, že to je ten   bídák, co nám tak podle ze   zálohy zastřelil našeho   milovaného hrdinu z   dětských let - Vinetoua,   tentokrát však nemá   stecona, knír, pušku, ani   černé havraní vlasy, na   koni se sice prohání   pořád, místo koltem se   ohání mečem, na hlavě   okřídlenou přilbici a vlasy   obarvené na hnědo.
  To, co film činí   zajímavým je obrácení   rolí, Caesar je zde vykreslen   jako dobrák, zatímco   francouzský národní hrdina   Vercingetorix jako podlec,   mezi jehož vášně patří   bičování zajatých   legionářů, holt je vidět   kdo drží kasu, jde sice o   koprodukci Itálie a Francie,   přesto Italové mají prim,   proto Caear je ten hodný a   Vercingetorix ten zlý.
Jako režisér byl   vybrán Amerigo Anton, sice   jsem žádný jeho další   počin neviděl, však dle   soudě tohoto titulu se   nebojím tvrdit, že volbou ne   zrovna moc zdařilou, jak již   bylo výše konstatováno,   šetřit se musí s tím nic   nenaděláme, potom je na   uváženou, zda zrovna tato   látka je ta vhodna,   ponvědaž na tak velkolepé   téma má výpravu velmi   střídmou, statistů sice   není dvacet, přesto jejich   počet je nedostačující,   kdyby byla ale zvolen na   ředitelskou sesli nějaký   schopný řemeslník, jenž by   si i s okloštěným   rozpočtem věděl rady, tak   proč ne, bohužel A tím   mužem není, jeho vedení   komparsistů je   katastrofální, legionáři   si to místy špacírují, jak   se jim zlíbí, nebo když   Caesar přijíždí do Galie s   čerstvými posilami, vidíme   za ním pouze kavalérii,   čtyři muži vedle sebe,   stmívá se, úzká cesta je   osvětlena ohni, nevypadá to   zle, jen kdyby alespoň   drželi zákryt, podařilo si   to pouze dvěma skupinám, u   těch ostatních alespoň j
Casablanca
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.7.2006
Hned z kraje musím přiznat,   že nechápu kult tohoto   fïlmu, je to dobrý film?   Ano. Je to vyjímečný film?   Ne. Je to standartní produkt   studiového systému, který   není ničím zvlášť   vyjímečným, příběh je   standartní, nic co by zde   již stokrát nebylo a nebude,   co však pomohlo tomuto   produktu k jeho nesmrtelnosti   je náhoda a pár šťastných   náhod, bez nich by to ani   nešlo. Zrealizován je velmi   zručně, herci hrají velmi   dobře (Claude Rains jako   kapitán Louis Renault, který   se snaží vyjít se všemi   stranami), dobrá je i hudba   (Max Steiner byl vždycky můj   oblíbenec), takže co říci   závěrem, tento film je něco   jako náš Kristián, byli   jistě natočeny lepší filmy   a také budou, přesto má   neoddiskutovatelné místo v   dějinách filmu.
Cesta do fantazie (Sen to Chichiro, no kamikakushi)
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.2.2007
Bohužel musím dát je 8,   protože jsem byl extrémně   natěšenej a během filmu   jsem se trochu(jen trošku   nudil). Princezna Mononoke se   mi líbila více.
Cesta do středu Země (Journey To The Center Of The Earth 3D)
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.9.2008
Se studem přiznávám, že od   Verna jsem četl pouze jednu   knihu a tou je 20.000 mil pod   mořem (tenkráte se mi moc   líbila), tudíž nejsem   deformován klasickým,   "takhle to v knize   nebylo", i když si   dokážu představit, v jakém   duchu to náš milý Jules   napsal. Spousta lidí dodnes   nepochopila, že film a kniha   jsou dvě rozdílná média,   sic mají hodně společných   rysů, v některých se však   rozcházejí, takže i   vyčítat tvůrcům snahu po   přenesení dění do   současnosti, je trochu rána   pod pás, hlavně pokud si   uvědomíme, kdo hlavně v   dnešní době chodí do   biografu. Osobně mám pro   trikové filmy slabost a   tenhle mne lákal hned od   začátku, bylo mi jasné, že   film bude napěchován   vizuálními efekty, něco   málo jsem samozřejmě   věděl i o ději, producenti   by jistě nevynechali moje   milovaný dinosauříky,   škoda jen toho 3-D, nebo   aspoň IMAX by stačil, v tom   sem nikdy nebyl, ale v   letošní nabídce by se   hůře hledal film, jenž by   byl pro tuto atrakci více   vhodný. Scénáristé to   vzali z gruntu, přetavili   klasickou dobrodružnou knihu   do vtipného rodinného filmu,   tudíž museli přihodit   nějakou ženskou (s těmi   Verne opravdu šetřil),   haranta (překvapivě   snesitelného), spoustu   vtipů, atrakcí, takže ve   filmu se objeví asi 8 (?)   mluvících postav, což   může působit přece jenom   málo, ale můžete mi   věřit, opravdu důležité   jsou jenom tři. Producentům   se podařil skvělý tah,   když do halvní role   ukořistili Brendana Frasera   (otevřeně si přiznejme, že   bez třech dílů Můmií,   jeho kariéra žádná   sláva), tomu podobný druh   rolí velice svědčí,   dokonce se postaral i o   výrobu, režii svěřili v   celovečerní oblasti   debutujícímu reřisérovi,   který ovšem má bohaté   zkušenosti s vizuálními   triky a o ty jde ve filmu   především. Solidní hudbu,   byť nikterak zázračnou,   zkomponoval pro mne naprosto   neznámí Andrew Lockington a   to je tak asi všechno, dobrý   rodinný film na zamračený   nědělní den. P.S.: V   Intersparu mají akci, nakup   nad 400 kč a dostaneš   lístek zdarma, takže pár   jich mám, jen jsem netušil,   jaký martírium bude dostat   druhou polovičku na tenhle   film a jak to dopadlo? Líbil   se ji, ale scény muset   dělala.
Cesta do středu země (Journey to the Center of the Earth)
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 2.10.2010
Co na to říct? Standardní   americká předělávka   slavné knihy, z které   zůstalo zachováno akorát   to, že se leze do nějaký   ďoury v země, kde má být   údajně ztracený svět.   Zbytek už si kreativní   scénárista domyslí.   Nevzrušivý režisér, který   zřejmě po čas natáčení   upadal do kómatu angažoval   pár zkrachovalých   televizních herců, plus   Fondu, jenž hraje jenom   kvůli tomu, aby dokázal   okolí, že ještě není   mrtev. Celý cirkus si vyjel   do laciné kanady, tam na   odpornou digitální kameru na   snímali pár pěkný   zátiší, občas jí   epileptický kameraman   zatřásl, kvůli vzbuzení   akčnosti a důležitosti. To   vše se podbarvilo   nezajímavou hudbou, hranou   lacinými syntezátory. Co na   to říct? Asi to, že se Rus   neumí ani správně   pokřižovat. Tak u příští   adaptace dasvidaňa tavariš.
Cesta gladiátorů 2000 (Death Race 2000)
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.9.2008
Jenda z největších   uchyláren, jakou jsem kdy   viděl a to rozhodně nejsem   filmový asketa. On ten nápad   možná zní nově,   originálně, ale přiznejme   si, že nás to napadlo   všechny, zapnout stěrače a   dupnout na plyn, jen jsme to   ještě nenatočili, a když   už to má někdo natočit,   tak jedině král béček,   nepřekonatelný, famózní   Roger Corman, teda dá to   natočit některému ze svých   otroků, je sice vidět, že   se Rogí zas tak moc přes   kapsu nepraštil, ale na něho   zas dost, přesto jeho lakota   je na výsledku vidět, auta   jezdí opuštěnejma   okreskama, žádné davové   scény (až na tu uvodní, ale   tu určitě využil nejméně   v dalších deseti filmech),   zadní dokreslovačka sice   pěkná, ale moc umělá,   hudba nezajímavá (místy   dost otravná), to co dělá   film opravdu zajímavým je   ústřední nápad a   obsazení, tehdy nehvězdné,   dnes naprosto lahůdkové,   vidět Slyje jak rozšmelcuje   kopáče, je zážitek.   Nějací mravokárci by se   mohli nad samotnou myšlenkou   padat do mdlob, sice se nám   ukáže ceník bodu, jen není   uplně využitej, tvůrci   neměli dost odvahy, třeba   scéna s nemocnicí, hezky se   z ní vykecali, přesto vidět   nadupaný fáro, jak si to   krosí záplavem duchen na   vozíku, to by byla pecka a   hlavně nějakýma harantama.   Akce solidně natočená, jen   místy zbytečně zrychlená,   pěkný přírodní exteriéry   a dábelsky přehrávající   herci, co chtít od Rogiho   víc?
Cíl v mlze (Angesoe gwanjo)
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 21.11.2012
Neskutečně zastarele   působící počin, navíc   černobílý a   neširokoúhlý, v 80. letech?   Tak to je opravdu něco. I   přes velmi střídmou   stopáž, se film neskutečně   vleče a vnitřní monolog   hlavního hrdiny je absolutně   zbytečný, pokud člověk   vychodil aspoň pomocnou   školu. Téma korejské války   je trochu obnošená vesta,   ale Kim Ir-sen bohužel asi   neměl už moc co nabídnout,   tak se neustále vracíme do   minulosti. Scénář podle   pravidel božského   prezidenta, akce docela   solidní a hlavní   představitel byl dobře   obsazen. Jeho hlavní láska   působí trochu obstarožne,   hlavně že je správně   uvědomělá.
Císařovna a bojovníci (Ťiang šan mej žen)
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 5.5.2011
Průměrný pohádkový film,   s pěknou hlavní hrdinkou a   exteriéry. Tím však klady   končí. Vím, že podle   určitých filmových teorií,   nelze oddělit obsah a formu,   přesto tady bych si to   dovolit, neboť právě ten   obsah je dost fádní.   Každého napadne, jaký cíl   si scénáristé vymezili.   Velké morální dilema, na   jedné straně čistá láska   k muži a na druhé povinnost   k vlasti. Něco co už z náme   třeba z Královny Kristýny.   Jenže tohle je zpracováno   podle druhé kapitoly pro   začínající scénáristy. A   přesně výše výjmenované   emoce snímku chybí. Osud   jakékoliv postavy mi byl   lhostejný a vývoj děje jsem   přesně odhadl. Tolik ke   scénáři. Už ani nevím,   zda se to pokládá za   nedostatek, ale spíš už je   to pravidlo. V každém   podobném snímku je kupa   počítačových efektů,   osobně nejsem jejich velkých   příznivcem (myslím tento   žánr), takže pohled na   digitální armády ve mne   slastné nálady nevyvolává,   hlavně když jsou za   skrápěny digitálním   deštěm. Zvláště   ambivalentní vztah mám k   akci. Skoro mám dojem, jako   by ji režírovali dva lidé,   neboť čím více lidí je   plátně, tím méně se mi   líbí a hlavně se začíná   dementně zpomalovat. Všechno   je to ohudebněno otřesnou   hudbou (Gladiátora má   skladatel velmi rád) . MOc   jsem neočekával a moc jsem   nedostal, ale dívat se na to   dalo.
Coronado
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.4.2006
Opravdu velké překvapení,   které sem od tohodle   béčkového filmu nečekal,   spíš sem očekával další   sra*ku, kterou nám televize   dopoledne servírují. Čekala   mě dobře natočená jízda s   výbornou i když značně   povědomou hudbou, pěknými   lokacemi, triky z dobré   videohry, správně   přehrávajícími herci.   Bohužel co hází tvůrcům   klacky pod nohy je sice   slušný scénár s vtipnými   hláškami, leč značeně   neoriginální. Peněz taky   nebylo zrovna nazbyt, ale   hlavně mohli vybrat lepší   představitelku hlavní role   (hezčí, ale hlavně   prsatější herečku),   protože tato role není o   hereckých kvalitách, ale o   tom jak nejlépe vypadat v   neustále se rozpadajících   šatech. Takže na závěr na   deštivé nedělní odpoledne   velmi dobrá zábava.
Čelisti 3 (Jaws 3)
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.8.2008
Rybička ráda hamání.   Hamání nerado rybišku.   Hamaní zabít rybišce   mazlíčka. Rybiška se na   sere na hamání. Rybiška   sežrat hodně hamání.   Hamání vyhodit rybišku   glanátem. Bum

TV Program

ČT1 - Hezká holka to má těžké (1975)...

09:40 - 10:05

4 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

ČT2 - Výborná SHOW

09:25 - 10:10

19 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

NOVA - Zlatá labuť (2023) [TV seriál]

09:35 - 10:55

9 minut již uběhlo
71 minut zbývá do konce

Prima - Zalez do spacáku (2024) [TV se...

09:25 - 10:35

19 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190272
Osobností: 697371
Fotografií: 762965
Plakátů: 375675
Obsahů a biografií: 177913
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10