Zari
ohodnotit

Ne jako cizinec

Not as a Stranger

Žánr:
Rok:
1955
Délka:
135 minut
„Doktor není bůh“

Komentáře k filmu Ne jako cizinec

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 3
Petrkey
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.1.2020
Mladinkej Sinatra byl proti   Mitchumovi postavou   střízlík, ale zahrál. A de   Havilland potvrdila svoje   mistrovství juakbysmet. V   roce 1955 už móda rtíků do   srdíčka byla na ústupu, ale   stejně maskéři dovedli   udělat z holek pěkný holky.   Film není postavený na dvou   třech hvězdách, je to   znatelně týmová práce a i   ty nekreditované sestřičky   a instrumentářky zaujaly,   když ne tváří, tak pohybem   a s obličejem za operační   rouškou dobře udělané oči   vyniknou docela dost.   Příběh zásadově   neomylného doktora, který po   průšvihu nakonec našel sám   sebe, mě docela dostal. A   jsem rád, že film mám ve   filmotéce a budu si ho moct   pustit ještě alespoň   několikrát.
FrankieOndatra
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.1.2015
Dejovo je snímka situovaná   do lekárskeho prostredia v   období 50-tych rokov. Skladá   sa z dvoch ucelených častí,   z ktorých prvá rieši   problémy študentov medicíny   na prestížnej lekárskej   škole v USA. Tá druhá,   emotívnejšia, kladie dôraz   na riešenie príčinných   vzťahov kontrastu   LEKÁR-IDEALISTA a   LEKÁR-REALISTA.
Režisérovi sa podarilo   dokonale nafilmovať osud   "dobrého" človeka,   ktorý sa musí podvoliť   "zlému" systému, i   napriek všetkým svojim   zásadám a plánom. Čiže   opať ostrá konfrontácia   DOBRA a ZLA, no bohužiaľ, tu   vyhráva zlo. Zlo, ktoré je   súčasťou nášho   každodenného bytia. Ale v   pravom slova zmysle, táto   snímka i naliehavo apeluje na   vtedajšie zdravotníctvo a   neustále mu prizvukuje, že   byť lekárom znamená život   DÁVAŤ a nie ho BRAŤ kvôli   tomu, že je niekto boháč   alebo bedár, beloch alebo   černoch, mladík alebo   starček...
Filmu ako   takému by som vyčítal   snáď iba to, že sa   tvorcovia rozhodli do   hlavných úloh obsadiť   hercov, ktorý už vtedy boli   od svojich postáv vekovo   vzdialení minimálne o 15 až   20 rokov. Chápem, že pán   Kramer a celá produkcia si   vybrali kvalitu, veď mená   ako Robert Mitchum, Olivia De   Havilland alebo Frank Sinatra   kedysi patrili medzi elitu.   Preto si myslím, že po tejto   stránke bol film   nedôveryhodný. Naopak   najviac by som pochválil   prácu skladateľov, ktorí   skomponovali hudbu k tomuto   dielu. Dramatickým scénam   veľmi pomáha to podladenie   krásnymi precítenými   melódiami, dostávajú tak   ten správny šmrnc.
Milovníci tohto žánru   by si určite prišli na   svoje, pretože problémy, na   ktoré film poukazuje, sú   problémami nás všetkých,   pretože na svete sa odvtedy   nič nezmenilo.
xebece
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 9.1.2007
Vynikající psychologická   studie, vynikající herecké   výkony. R. Mitchum jako   sobecký, arogantní a velmi   ctižádostivý student   medicíny a posléze   "neomylný" doktor,   ale v podstatě velký   slaboch, hraje neuvěřitelně   přesvědčivě. Stejně   skvělá je i Olivia de   Havilland jako jeho   milující, zaslepená žena,   která nakonec prohlédne. V   závěru filmu muž, který   dřív viděl jen chyby   druhých a za ty je   nelítostně soudil, sám   udělá jednu, zato fatální   a právě při operaci svého   přítele. Teprve tato   událost mu otevře oči.   Skvělý film.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Vražda v Orient expresu (1974)

14:20 - 16:25

56 minut již uběhlo
69 minut zbývá do konce

ČT2 - Klenoty středověké Paříže

15:00 - 15:50

16 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

14:35 - 15:30

41 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:30 - 15:30

46 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Reklama