Duben
ohodnotit

Ne jako cizinec

Not as a Stranger

Žánr:
Rok:
1955
Délka:
135 minut
„Doktor není bůh“

Obsah filmu Ne jako cizinec

 
Ambiciózní student medicíny Lucas March nutně potřebuje peníze, aby mohl dostudovat. Kvůli tomu se ožení s nemocniční sestrou Kristinou, která ho miluje a která mu může školné zaplatit. Své ideály a představy o lékařské profesi dává Lucas přede všemi bez okolků najevo. Neuvědomuje si, že v jeho chování začíná převládat arogance. Muž odmítá připustit myšlenku, že i lékař je jen obyčejný člověk, který může udělat chybu. S těmito představami nastoupí na své první lékařské místo na venkově. Dokáže být tak dobrým doktorem, jak si to vždy představoval?

Píseň (text, hudba):

Not As a Stranger - (Buddy Kaye, James Van Heusen)

 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Stanley KramerStanley Kramer...... [41]   
hraje:
Robert MitchumRobert Mitchum.....Dr. Lucas Marsh [37]   
Olivia de HavillandOlivia de Havilland.....Kristina Hedvigsonová [38]   
Frank SinatraFrank Sinatra.....Alfred Boone [39]   
Gloria GrahameGloria Grahame.....Harriet Langová [31]   
Broderick CrawfordBroderick Crawford.....Dr. Aarons [43]   
Charles BickfordCharles Bickford.....Dr. Dave W. Runkleman [64]   
Myron McCormickMyron McCormick.....Dr. Clem Snider [47]   
Lon ChaneyLon Chaney.....Job Marsh [49]   
Jesse WhiteJesse White.....Ben Casgrove [38]   
Harry MorganHarry Morgan.....Oley [40]   
Lee MarvinLee Marvin.....Brundage [31]   
Virginia ChristineVirginia Christine.....Bruni [35]   
Whit BissellWhit Bissell.....Dr. Dietrich [45]   
Jack RaineJack Raine.....Dr. Lettering [57]   
Mae ClarkeMae Clarke.....Miss Odellová [44]   
William VedderWilliam Vedder.....Carlisle Emmons [81]   
scénář:
Edna AnhaltEdna Anhalt  
Edward AnhaltEdward Anhalt  
námět:
Morton ThompsonMorton Thompson.....román (1954)   
hudba:
George AntheilGeorge Antheil  
Buddy KayeBuddy Kaye.....úvodní hudba [37]   
kamera:
Franz PlanerFranz Planer  
střih:
Frederic KnudtsonFrederic Knudtson  
  Nahrát trailer k filmu
Distributor v ČR:
MGM
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Ne jako cizinec >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Petrkey
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.1.2020
Mladinkej Sinatra byl proti Mitchumovi postavou   střízlík, ale zahrál. A de Havilland potvrdila   svoje mistrovství juakbysmet. V roce 1955 už   móda rtíků do srdíčka byla na ústupu, ale   stejně maskéři dovedli udělat z holek pěkný   holky. Film není postavený na dvou třech   hvězdách, je to znatelně týmová práce a i ty   nekreditované sestřičky a instrumentářky   zaujaly, když ne tváří, tak pohybem a s   obličejem za operační rouškou dobře udělané   oči vyniknou docela dost. Příběh zásadově   neomylného doktora, který po průšvihu nakonec   našel sám sebe, mě docela dostal. A jsem rád,   že film mám ve filmotéce a budu si ho moct   pustit ještě alespoň několikrát.
FrankieOndatra
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.1.2015
Dejovo je snímka situovaná do lekárskeho   prostredia v období 50-tych rokov. Skladá sa z   dvoch ucelených častí, z ktorých prvá rieši   problémy študentov medicíny na prestížnej   lekárskej škole v USA. Tá druhá,   emotívnejšia, kladie dôraz na riešenie   príčinných vzťahov kontrastu LEKÁR-IDEALISTA   a LEKÁR-REALISTA.
Režisérovi sa podarilo   dokonale nafilmovať osud "dobrého"   človeka, ktorý sa musí podvoliť   "zlému" systému, i napriek všetkým   svojim zásadám a plánom. Čiže opať ostrá   konfrontácia DOBRA a ZLA, no bohužiaľ, tu   vyhráva zlo. Zlo, ktoré je súčasťou nášho   každodenného bytia. Ale v pravom slova zmysle,   táto snímka i naliehavo apeluje na vtedajšie   zdravotníctvo a neustále mu prizvukuje, že byť   lekárom znamená život DÁVAŤ a nie ho BRAŤ   kvôli tomu, že je niekto boháč alebo bedár,   beloch alebo černoch, mladík alebo   starček...
Filmu ako takému by som vyčítal   snáď iba to, že sa tvorcovia rozhodli do   hlavných úloh obsadiť hercov, ktorý už vtedy   boli od svojich postáv vekovo vzdialení   minimálne o 15 až 20 rokov. Chápem, že pán   Kramer a celá produkcia si vybrali kvalitu, veď   mená ako Robert Mitchum, Olivia De Havilland   alebo Frank Sinatra kedysi patrili medzi elitu.   Preto si myslím, že po tejto stránke bol film   nedôveryhodný. Naopak najviac by som pochválil   prácu skladateľov, ktorí skomponovali hudbu k   tomuto dielu. Dramatickým scénam veľmi pomáha   to podladenie krásnymi precítenými melódiami,   dostávajú tak ten správny šmrnc.
Milovníci   tohto žánru by si určite prišli na svoje,   pretože problémy, na ktoré film poukazuje, sú   problémami nás všetkých, pretože na svete sa   odvtedy nič nezmenilo.
xebece
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 9.1.2007
Vynikající psychologická studie, vynikající   herecké výkony. R. Mitchum jako sobecký,   arogantní a velmi ctižádostivý student   medicíny a posléze "neomylný" doktor,   ale v podstatě velký slaboch, hraje   neuvěřitelně přesvědčivě. Stejně skvělá   je i Olivia de Havilland jako jeho milující,   zaslepená žena, která nakonec prohlédne. V   závěru filmu muž, který dřív viděl jen   chyby druhých a za ty je nelítostně soudil,   sám udělá jednu, zato fatální a právě při   operaci svého přítele. Teprve tato událost mu   otevře oči. Skvělý film.


Hodnocení:n12345678910
Ne jako cizinec (1955)Ne jako cizinec (1955)Ne jako cizinec (1955)Ne jako cizinec (1955)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178293

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10