Duben
ohodnotit

Návrat ztraceného ráje

Další název:
Which Side Eden
Žánr:
Rok:
1999
Délka:
112 minut
Premiéra v ČR:
27.5.1999
„O nevyzpytatelnosti osudu, lásce, toleranci a odpuštění“
Popis / Obsah / Info k filmu Návrat ztraceného ráje
POZOR, SPOILER

Jsme v USA, kde sledujeme denní život běžných lidí. Parkem jdou dva muži. Adam se starším mužem Janem. Náhle uslyší volání o pomoc. Jdou za hlasem a najdou spoutaného muže, zcela nahého. Pomohou mu a on je vezme až k sobě domů. Zde ti dva zjistí, že jde o velmi bohatého šéfa televizní společnosti.

Jednoho dne začne Jan silně krvácet a volá si na pomoc kamaráda George. Přijíždí sem dítě Veselé vdovy, říká si Pampeliška. Ta navštíví Jana. Ten ví, oč jde. Je to dcera jeho známé. Pampeliška přiváží Janovi hodinky po jeho otci. Ten má velkou radost. Seznámí ji s Adamem a ten ji provádí městem. Je jasné, že to neskončí jen tak, ale v posteli.

Jan po nějaké době volá manželce Daně do Německa, kde žije. Jan chce totiž jet domů, do Čech, a chce se tam s Danou setkat. Ona souhlasí.

A to už je Jan doma a vlastně se opět seznamuje s těmi, co jej znali, ale i s dalšími lidmi. Ovšem ne všichni mají ze setkání radost. Přijíždí sem i Adam a od Pampelišky očekává týž vztah jako v USA. Jenže se zklame. Pampeliška mu sdělí, že je to minulost. Ale její přesvědčení moc dlouho nevydrží.

Jan vzpomíná na léta dětství, na dobu války, zatýkání a udávání. A to už je zde jeho manželka.

Místní mládenec zvaný Švanda si půjčuje od dalšího místního muže Tichošlápka peníze na kuřecí farmu. Ta mu však vyhoří. A protože se zaručil vlastním domem, má o něj přijít. Proto mu Dana s Janem nabízejí pomoc, která je však odmítnuta.

Vztah Adama a Pampelišky se prohloubil natolik, že ji žádá, aby si jej vzala. Ona jej odmítá, protože každý, koho si vzala její matka i ona, předčasně umřel. Stejně jako její bývalý manžel, otec jejího syna Josky. I přes toto odmítnutí se všichni čtyři ocitají ve Státech. Zde je malý Joska okraden o darovanou kameru a následně ve velkoměstě mizí...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Návrat ztraceného ráje
Příběh filmu vypráví o tom, co znamená, když se člověk stane poutníkem. Na pozadí života hlavních protagonisků vykresluje režisér Vojtěch Jasný osudy dalších postav z českého městečka. Využívá přitom svůj nevšední smysl pro poetiku, barvitost děje a filosofii prostých venkovských lidí. Děj filmu se odehrává v malebném prostředí Českomoravské vysočiny a v rušné atmosféře New Yorku. Ačkoliv české městečko a americká metropole josu diametrálně rozdílná prostředí, existuje něco, co je spojuje.

Poutník, který žije dlouhá léta mimo svou vlast se setkává s Pampeliškou, mladou učitelkou ze svého rodného městečka. Ta za ním přijíždí do New Yorku, aby mu předala hodinky po jeho otci. Její návštěva ho přivede na myšlenku navštívit svou vlast. Toto setkání se však stává osudným i pro Pampelišku, když ji Poutník seznámí se svým přítelem a bývalým studentem Adamem. Vzájemná sympatie obou mladých lidí zakrátko přeroste v milostný cit. Všichni tři se zanedlouho znovu setkávají v malebném českém městečku. Poutník se tu vrací zpět ke svým kořenům z nichž vyšel. Zároveň se stává pozorovatelem i aktérem dalších příběhů, které jeho obnyvatelé prožívají. Mezitím se dále rozvíjí citový vztah Adama a Pampelišky, ale oba ještě netuší, že jejich vztah bude muset překonat mimo jiné i letitou kletbu, která na Pampelišce ulpívá.

Režisér Vojtěch Jasný, legenda českého filmu, patří k básníkům filmového plátna. Za svoji tvorbu získal mnohá prestižní ocenění, včetně tří cen na filmovém festivalu v Cannes za filmy Touha, Až přijde kocour a Všichni dobří rodáci. Návrat ztraceného ráje je jeho již šedesátým dílem.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Návrat ztraceného ráje
Autobiograficky laděným poetickým snímkem Návrat ztraceného ráje se režisér Vojtěch Jasný vrací do české kinematografie, z níž byl po roce 1968 vykázán normalizátory. Tvůrce, žijící dlouhá léta v exilu, přináší ve svém díle hluboce osobní výpověď, v níž se dotýká řady závažných témat, především vztahu k vlasti či k domovu, vztahu k minulosti i k současnosti, ale i intimních vztahů mezi blízkými lidmi. - Exulant se symbolickým jménem Jan Poutník, který našel nový domov v New Yorku, přijíždí do rodného městečka a přemýšlí o definitivním návratu. Setkává se s řadou lidí, posléze se však vrací zpět do Ameriky. Vedle Poutníkova putování milovaným New Yorkem i rodným krajem se odvíjí příběh mladé ženy Pampelišky, která se zamiluje do Poutníkova amerického přítele Adama, jehož představuje bývalý Jasného žák Adam Davidson (mj. držitel Oscara za nejlepší krátký film The Lunch Date z roku 1991). Kromě těchto dvou linií se ve snímku objevují různé epizody dalších postav (např. mladého Švandy) a také reminiscence, v nichž Poutník vzpomíná na své rodiče. - Vojtěch Jasný po více jak třiceti letech navázal na slavné Všechny dobré rodáky (1968), když ce snímku použil některé postavy z tohoto veledíla a přadevším když umístil děj do městečka Bystré u Poličky, kde se ro¨dáci natáčeli. Jako své alter ego zvolil Vladimíra Pucholta, který s výjimkou německého filmu Malatesta (1970, r. Peter Lilienthal) od dob své emigrace nehrál. Film se odvíjí ve třech "větách", z nichž dvě se odehrávají v New Yorku (odtud též četné anglické dialogy s českými podtitulky) a jedna na Českomoravské vysočině. V poetických a zároveň dokumentárně laděných obrazech autor jasně vyjadřuje svůj vztah k milované americké megapoli i ke krajině a lidem, jež musel z donucení opustit. Jeho "poselství" se však rozbíhá příliš do šířky, postrádá pevnou dramaturgii a zatěžuje herecký projev příliš patetickými slovy.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Popis / Obsah / Info k filmu Návrat ztraceného ráje
Profesor filmové větve jedné z newyorských uměleckých škol Jan Poutník se po dlouhých letech vrací do rodného kraje na Českomoravské vysočině. Vzpomíná na rodiče a zážitky z dětství, potkává své dávné známé i jejich děti. Ačkoliv zprvu vážně koketuje s myšlenkou zůstat, nakonec se vrací zpět do New Yorku s poznáním, že kořeny je třeba nést si s sebou. Do New Yorku se nakonec vrací i Poutníkův bývalý student Adam se svojí láskou, moravskou učitelkou Pampeliškou a jejím synem Joskou. Oba mladí lidé se tím odhodlali postavit nepřízni osudu, který až dosud stíhal Pampeliščinu matku Veselou vdovu i ji samotnou – všichni muži, které obě ženy milovaly, brzy zemřeli...

Autobiografický snímek režiséra Vojtěcha Jasného volně navazuje na jeho nejslavnější film Všichni dobří rodáci (1968). Režisér se tímto snímkem po 30 letech vrací k českému filmu, stejně jako představitel hlavní role Vladimír Pucholt.

[Cinema - karta]


Popis / Obsah / Info k filmu Návrat ztraceného ráje
Poetický příběh o návratu do rodného kraje, o nevyzpytatelnosti osudu, o lásce, toleranci a odpuštění. Dějovou osu tvoří složitý vztah mladého Američana Adama a moravské učitelky Pampelišky, které sblíží náhodné setkání. Režisér vychází z vlastních zážitků z New Yorku i období dospívání v malém moravském městečku. Jeho „poselství" se však rozbíhá příliš do šířky, postrádá pevnou dramaturgii a zatěžuje herecký projev příliš patetickými sklony.
Program ART

Autor/Zdroj: /


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Polopatě (2013) [TV cyklus]

16:05 - 17:00

9 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

ČT2 - Refreš/h/

16:10 - 16:35

4 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:35 - 16:57

39 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:35 - 16:40

39 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10