Návrat ztraceného ráje (1999)

Návrat ztraceného ráje
54.1 %
 
 

Další název: Which Side Eden

    Žánr: poetický
    Země: Česká republika
    Premiéra v ČR: 27.5.1999        
    Délka: 112 min.
„O nevyzpytatelnosti osudu, lásce, toleranci a odpuštění“
Příběh filmu vypráví o tom, co znamená, když se člověk stane poutníkem. Na pozadí života hlavních protagonisků vykresluje režisér Vojtěch Jasný osudy dalších postav z českého městečka. Využívá přitom svůj nevšední smysl pro poetiku, barvitost děje a filosofii prostých venkovských lidí. Děj filmu se odehrává v malebném prostředí Českomoravské vysočiny a v rušné atmosféře New Yorku. Ačkoliv české městečko a americká metropole josu diametrálně rozdílná prostředí, existuje něco, co je spojuje.

Poutník, který žije dlouhá léta mimo svou vlast se setkává s Pampeliškou, mladou učitelkou ze svého rodného městečka. Ta za ním přijíždí do New Yorku, aby mu předala hodinky po jeho otci. Její návštěva ho přivede na myšlenku navštívit svou vlast. Toto setkání se však stává osudným i pro Pampelišku, když ji Poutník seznámí se svým přítelem a bývalým studentem Adamem. Vzájemná sympatie obou mladých lidí zakrátko přeroste v milostný cit. Všichni tři se zanedlouho znovu setkávají v malebném českém městečku. Poutník se tu vrací zpět ke svým kořenům z nichž vyšel. Zároveň se stává pozorovatelem i aktérem dalších příběhů, které jeho obnyvatelé prožívají. Mezitím se dále rozvíjí citový vztah Adama a Pampelišky, ale oba ještě netuší, že jejich vztah bude muset překonat mimo jiné i letitou kletbu, která na Pampelišce ulpívá.

Režisér Vojtěch Jasný, legenda českého filmu, patří k básníkům filmového plátna. Za svoji tvorbu získal mnohá prestižní ocenění, včetně tří cen na filmovém festivalu v Cannes za filmy Touha, Až přijde kocour a Všichni dobří rodáci. Návrat ztraceného ráje je jeho již šedesátým dílem.

režie:
Vojtěch Jasný
 
 
hraje:
Vladimír Pucholt (Jan Poutník), Ingrid Timková (Pampeliška), Adam Davidson (Adam), Jakub Laurych (Joska), Emília Vášáryová (starostka), Vlastimil Brodský (Očenáš), Ondřej Vetchý (Švanda), Jana Brejchová (Dana), Jiří Sovák (Strejček), Radoslav Brzobohatý (František), Věra Galatíková (Františkova vdova), Lubomír Lipský (Karel Rada), David Matásek (Tichošlápek), Josef Abrhám (tatínek), Libuše Šafránková (maminka), Jan Vondráček (farář), Luděk Eliáš (Arnošt), Drahomíra Hofmanová (Veselá vdova), Jiří Tomek (Máčala, bývalý polír), Pavel Skřípal (Cikán), Vojtěch Zajíc (Jan - dítě), Lenka Škorníčková (Švandová), Ivan Marek (Gavenda), Karel Kubásek (Kubásek), David Letwin (naháč), Christine Flanagan (naháčova žena), Zdeněk Andrlík (Vojtík), Viktorie Kolínská (Viktorka), Romana Karchňáková (Cikánka), Jaromír Komárek (fotograf), Petr Křivánek (chlapec), Howard J. Garner (George), Vladimír Angert (prodavač), Joe Barbato (hráč na akordeon), Helen Choi (hudebnice s violou), Kal Couthen (muž-anděl), Aftar Khan (indický chlapec), Charles Persons (muž z dodávky), Lionel Simplice (vrátný), Angelo Todaro (zlodějíček), Ben Wolf (student-režisér), Dana Riddick (sekretářka)
 
 
scénář:
Vojtěch Jasný (i technický)
 
 
kamera:
Juraj Šajmovič, Jiří Krob (letecké záběry)
 
 
hudba:
Milan Kymlička
 
 
výprava-architekt:
Jiří Sternwald
 
 
kostýmy:
Jarmila Konečná, Mária Hubáčková
 
 
střih:
Alois Fišárek
 
 
zvuk:
Zbyněk Mikulík
 
 
produkce:
Přemysl Pražský (výkonný), Ben Bohen (výkonný v USA), Ludvík Němec, Štefan Voržáček
 
 
titulky-česká verze:
Dana Hábová
 
 
choreografie:
Vlastimil Harapes
 
 
II. kamera:
Otto Kobylák (steadicam)
 
 
koproducent:
Jason Kliot, Joana Vicente (Open City Films)
 
 
koordinátor kaskadérů:
Ladislav Lahoda
 
 
vizuální efekty:
Boris Masník (supervize), Universal Production Partners
 
 
masky:
Jiří Farkaš
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Markéta Hájková, Jiří Synek
 
 
asistent režie:
Markéta Ekrtová-Válková, Václav Kadrnka, Sarah Cameron, Jaromír Zdražil
 
 
asistent kamery:
Vlastimil Malaska, Karel Havelka
 
 
pomocná režie:
Václav Hnát, Craig Teper (v USA)
 
 
spolupráce:
Ota Bareš (výcvik zvířat)
 
 
trikové snímky:
Jiří Šimůnek (kameraman)
 
 
nahrál:
Filharmonici města Prahy
 
 
dirigent:
Jiří Mikula
 
 
digitální efekty:
Bohuš Získal (realizace), Helena Keslová (realizace)
 
 
kaskadér:
Filmka
 
 
rekvizity:
Jaroslav Lehman
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.