Na sluneční straně (1933)

Na sluneční straně
60 %
 
 
    Žánr: drama / sociální
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.12.1933        
    Délka: 74 min.
„Příběh přátelství dvou dětí, dcery zbohatlíka a syna služky“
POZOR, SPOILER
V dětském domově se fotograf marně snaží nafotit skupinové foto. Jeden chlapec, Čermák, uteče a dochází k výměně názorů na výchovu. Má k němu býti dán Honza a Babula Rezková. Přesně doslova a do písmene tak to říká předsedkyně. A vzápětí dodává, že je to hodný chlapec. Honza Kolben ihned přichází i s děvčátkem Babulou a jsou posláni za Čermákem do dílny. Předsedkyně také tvrdí, že Babulin otec je mravně zvrhlý a matka že pomýšlela na sebevraždu. Vychovatel čte ze záznamu, že Babulin otec byl dobrodruh a měl hodně milenek, jenže jeho žena se v něm vidí a dělá pro něj první poslední. Přičemž na Babulu občas zapomíná.

U Rezků pořádá se opět bohatýrský večírek. Pan Rezek chystá velký kšeft. Jenže do toho vpadne exekuce a je po všem. Navíc dostane Honza bití, že mu Babula nosila jídlo. A jeho matka, coby posluhovačka u Rezků také skončila. I proto se obě děti rozhodly vydělávat, a to hraním na harmoniku. Jde jim to, ale čapne je strážník, a tak končí Honza v dětském domově. Má se tam jistě lépe než Babula. Otec totiž vzpomene sobě na její životní pojistku. Matka ji vyvede vysoko na věž a již již ji chce vrhnouti dolů, když na poslední chvíli si to rozmyslí. Nakonec jdou obě navštívit Jeníka do domova. Jenže se nesetkají, to až potom, co je zde přivedena i Babula (Alžběta), protože se její matka pokusila o sebevraždu. A tak jsou zde oba dva a jejich kamarádství pokračuje. Babula je zpočátku v domově nespokojená, jak píše své matce. Ta s tím přichází za paní tajemnicí a ta slibuje nápravu. Skutečně se zde ocitá. Pokusí se mluvit do práce vychovateli, ale ten si výchovu představuje jinak.

Nakonec ty dvě děti spolu utečou…  Autor: Pitryx

režie:
Vladislav Vančura
 
 
hraje:
Václav Vydra (ing. Josef Rezek), Zdenka Gräfová (Rezková), Babula Treybalová (Alžběta), Magda Kopřivová (posluhovačka Anežka Kolbenová), Petr Schulhoff (Honza, syn Anežky Kolbenové), Jindřich Plachta (vychovatel), Čeněk Šlégl (rada), Růžena Šlemrová (předsedkyně výboru Dětského domova), Ludvík Veverka (Seidl), Ladislav Hemmer (Seidlův obchodní nadhaněč), Karel Němec (Seidlův obchodní nadhaněč), Bohuš Záhorský (člen vychovatelského sboru), Hana Beckmannová (agentka pojišťovny z Berlína Willi), Bohdan Lachman (ředitel vychovatelského sboru), Anna Švarcová (členka výboru Dětského domova), Jan W. Speerger (strážník), Jarmila Švabíková (barmanka), Walter Schorsch (host), Vladimír Čech (tanečník v baru), Alexander Svoboda (tanečník v baru), Jaroslav Horáček (tanečník v baru), Filip Balek-Brodský (majitel obchodu střižním zbožím), František Říha (příručí), Václav Menger (číšník v automatu), Anka Pulkrábková-Podhorová (dáma ze společnosti), Miroslav Disman (instruktor), Josef Steigl (exekutor), Sláva Pospíšil (exekutor), Josef Loskot (nezaměstnaný), Stanislav Neumann (nezaměstnaný), Antonín Jirsa (stěhovák), Ilona Kubásková (nezaměstnaná), Eva Svobodová (služka), Dismanův pěvecký sbor (děti), Legie malých (děti)
 
 
námět:
Vladislav Vančura
 
 
scénář:
Vítězslav Nezval, Roman Jakobson, Miroslav Disman
 
 
kamera:
Jan Stallich, Jaroslav Blažek
 
 
hudba:
Jiří Fiala, Eman Fiala
 
 
výprava-architekt:
Bedřich Feuerstein
 
 
střih:
Jiří Slavíček
 
 
zvuk:
František Šindelář
 
 
vedoucí produkce:
Julius Schmitt
 
 
zpěv:
Babula Treybalová, Petr Schulhoff
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.