Zari
ohodnotit

Muž na střeše

Mannen pa taket

Další název:
The Man on the Roof
Žánr:
Země:
Rok:
1976
Délka:
109 minut
Premiéra v ČR:
18.1.2024
„Švédská policie se snaží chytit vraha policejního důstojníka...“
Popis / Obsah / Info k filmu Muž na střeše
Na švédské krimi je pozoruhodné, jak vehementně se snaží o dekonstrukci příběhu severského sociálního zázraku. Tuto tendenci, která se s drobnými rozdíly udržela až do současnosti, můžeme sledovat již od dob Maj Sjöwallové a Pera Wahlööa, čili od poloviny 60. let. V roce 1971 si zmíněná dvojice autorů jako téma svého sedmého románu z cyklu Příběh zločinu, česky vydaného pod názvem Säffleská bestie, vybrala úplatnost a nepostižitelnost příslušníků silových složek. Švédskou policii tu neúprosně zobrazují jako stát ve státě, pro který platí jen ta pravidla, jaká si sám určuje. Bílé ovce v podobě vyšetřovacího týmu Martina Becka jsou pohlcovány systémem klientelismu, policie je tak v očích běžných lidí spíše nástrojem k zahlazování problémů než k udržování pořádku a řádu. Příběh sice končí dopadením vraha, jeho zoufalství a jasná motivace k tragickému činu ovšem znemožňují chápat závěr jako šťastný či jako triumf dobra nad zlem.

Látky se v roce 1975 chopil jeden z nejprogresivnějších švédských tvůrců Bo Widerberg a vytvořil podle mnohých kritiků první skutečnou, plnokrevnou švédskou kriminálku. Svůj vypjatý realismus využil ke zdůraznění procedury vyšetřování, které se tak odehrává v mnohem pozvolnějším tempu, než na jaké je současný divák odkojený kulometnou rychlostí hodinových dílů televizních krimiseriálů zvyklý. O to více překvapí zlom, po němž případ vygraduje v akční thriller. Widerberg se zjevně nechal inspirovat ikonickými kriminálkami 70. let, např. Francouzskou spojkou (The French Connection, 1971). Tyto vlivy jsou pak ještě zjevnější v jeho o osm let mladším Muži z Mallorky.

Muž na střeše se stal nejúspěšnějším projektem Švédského filmového institutu na příštích šest let, paradoxně jej překonal až Bergmannův snímek Fanny a Alexandr (Fanny och Alexander, 1982). Oblibu u diváků snímku prý zajistilo i překvapivé obsazení populárního komika Carla-Gustafa Lindstedta do role Martina Becka.

Aleš Říman
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Muž na střeše
Policejní poručík Nyman byl zavražděn na svém nemocničním lůžku a Martin Beck se svými kolegy tak mají co dělat s další vraždou. Zjišťují, že Nyman byl brutální a tvrdý policista, na jehož násilné zacházení si mnoho lidí stěžovalo. Obzvlášť zajímavá je stížnost od bývalého policisty Akea Erikssona, jehož žena zemřela ve vazbě právě kvůli Nymanovi. Když má Beck se svými muži Erikssona témeř v hrsti, vyšplhá podezřelý na střechu budovy v centru Stockholmu a začne střílet na každého policistu, kterého uvidí...

Zdroj: HBO Europe


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Muž na střeše
V nemocniční posteli je zavražděn policista Nyman a jeho kolega má za úkol případ vyřešit. Nejdříve je však nutné vypátrat, kdo vlastně Nyman byl. Překvapivé je, že pro někoho úctyhodný ochránce slušných lidí, pro jiné brutální policista. Nejvíce na něj má spadeno muž, jehož žena zemřela kvůli Nymanovi ve vazbě. Muž vyšplhá na střechu v centru Stockholmu a začíná střílet po lidech na ulici...


Autor: Chrustyn

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:56

30 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

ČT2 - Záhady starého Egypta

19:25 - 19:40

5 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

NOVA - Televizní noviny (1994) [TV po...

19:30 - 20:20

0 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

35 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Reklama