Zari
ohodnotit

Muž, který zastřelil Liberty Valancea

The Man Who Shot Liberty Valance

Žánr:
Rok:
1961
Délka:
118 minut
„Příběh začínajícího právníka, jeho přítele rančera a nelítostného zabijáka.“

Komentáře k filmu Muž, který zastřelil Liberty Valancea

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 2
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.6.2013
John Wayne, James Stewart, Lee   Marvin a Lee Van Cleef v   jednom filmu, o kterém se   říká, že patří mezi ty   nejlepší. Jedná se o   netradiční western, který   je sice hlavně konverzační,   ale tématem cílený. Jistý   právník se snaží prosadit   právo ve městečku, kde se   stále vše řeší zbraněmi.   A co takhle státní   zastupitelstvo? Každý   představitel své role má   přesně takové místo, jaké   u nich známe a které jim   sedí. James Stewart je   naivní právník, který   zbraně odmítá, John Wayne   drsný rančer vědíc si se   vším rady, Lee Marvin jako   šílený padouch a Lee Van   Cleef coby jeho přisluhovač.   Mohutné střílečky tu nelze   očekávat, protože se jedná   spíše o drama s politickou   tématikou. Režisér John   Ford si s tím poradil velice   bravurně a nelze tomu tedy   nic vytknout. Bohužel ale   film hodně zestárnul a tak   dnes může dosti nudit. Ale   to už je u starších filmů   takový úděl.
FrankieOndatra
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 30.12.2014
Po veľmi úspešných   klasikách, akými boli   "Stagecoach",   "Rio Grande", či   "The Searchers", sa   John Ford opäť rozhodol, že   spojí svoje sily s Dukeom   Morrisonom, alias Johnom   Waynom, a natočí ďaľší z   rady dramatickým westernov,   ktoré v USA tak bezmedzne   milujú. Film po krátkom a   smutnom úvode prechádza do   spomienkovej retrospektívy   Ransoma Stoddarda, v ktorom sa   dozvedáme o jeho   advokátskych začiatkoch a   nepríjemnom strete s   obávaným zločincom Liberty   Valanceom. Od toho momentu je   dej viac-menej priamočiary a   sústreďuje sa na pomstu toho   najlegálnejšieho kalibru -   formou zákona a poriadku.
Herecké obsadenie je   však v skutku obdivuhodné,   pretože pánovi Fordovi sa   podarilo spojiť dve legendy   americkej kinematografie -   inteligentného Jamesa   Stewarta a drsného Johna   Waynea. K nim sa pridal Lee   Marvin ako zlosyn Liberty a   známa herečka Vera Miles.   Veľkým sklamaním však boli   John Carradine, ktorého   prejav pripomínal skôr   besnenie šimpanzov a Lee Van   Cleef, ktorý svoju malú rolu   odohral pomocou jedného   jediného výrazu tváre.
Ďaľšia vec, na ktorú   by som poukázal, je podľa   mňa veľmi chabé spracovanie   zaujímavého námetu. Príbeh   ponúka veľké množstvo   vizuálne a dramaticky   atraktívnych postáv, ktoré   sa však v tomto filme   strácajú. Charaktery ako   Ransom Stoddard, pištoľník   Tom Doniphon, a v neposlednej   rade zloduch Liberty Valance   sú viac než len obyčajnými   bezduchými postavičkami, na   aké ich premenila táto   snímka. Uznávam, že rok   výroby, spojený s vtedajšou   teatralizáciou príbehu a   atmosféry zanecháva svoje   stopy, ale film takéhoto   kalibru si nemôže dovoliť   takéto prešľapy.
Pre   mňa dosť veľké sklamanie a   totálne nevyužitie   potenciálu.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama