Zari
ohodnotit

Morvern Callarová

Morvern Callar

Žánr:
Rok:
2002
Délka:
97 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Morvern Callarová
Její přítel spáchal sebevraždu a zůstal po něm v šuplíku napsaný román. Morvern Callarová ho vydala pod svým jménem a za utržené peníze se s nejbližšími přáteli vypravila z rodného Skotska do centra zábavy – na ostrov Ibiza. Pro Morvern se ale nejedná o výlet. Je to cesta, během níž se musí smířit sama se sebou, se svým žalem i s touhou po svobodě. Je to cesta za nadějí.

Zdroj: SPI International


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Morvern Callarová
Skotské drama Morvern Callarová (2002) patří bezesporu k nejpozoruhodnějším evropských snímků poslední doby. Získalo nominací na různé evropské ceny, včetně britské ceny BAFTA a canneské filmového festivalu, a to především za herecké výkony Samanthy Mortonové a Kathleen McDermottové hrajících hlavní role.
Hlavní postavou je mladá žena, která po sebevraždě svého přítele vydá jeho nevydanou knihu. Vydává ji ovšem za své dílo. Za peníze, které přítel zanechal na svůj pohřeb, odjíždí spolu se svou blízkou přítelkyní Lannou na Ibizu. Je nabíledni, že změna prostředí a cesta samotná určitě ovlivní Morvernin dosavadní život.
Cinemax


Popis / Obsah / Info k filmu Morvern Callarová
Příběh mladé prodavačky z provinčního skotského městečka, která po tragickém úmrtí svého přítele odjíždí s kamarádkou do Španělska, aby zde zcela změnila pohled na svůj dosavadní život, je velmi temnou tragikomedií útočící na tupost skupinových zájezdů za dobrodružstvím nebo na povrchní poflakování mezi stereotypní prací a ještě stereotypnějšími večírky. Film daleko přesahuje tradiční britské komedie typu Acid House, a to nejen díky vynikající práci kamery nebo použití hudby (současní "elektromágové" Aphex Twin a Stereolab jsou doplněni o průkopníky elektronické hudby ze 70. let), ale především díky hlubšímu sdělení o pocitech mladé generace, která v prostředí relativního blahobytu a svobody upadá do hluboké letargie. Film bývá označován za feministický remake slavného Antonioniho snímku Povolání: reportér.
Febiofest 2004


Popis / Obsah / Info k filmu Morvern Callarová
Príbeh mladej predavačky z provinčného škótskeho mestečka, ktorá po tragickom úmrtí svojho priateľa odchádza s kamarátkou do Španielska, aby celkom zmenila pohľad na svoj doterajší život. Je veľmi temnou tragikomédiou útočiacou na tuposť skupinových zájazdov za dobrodružstvom alebo na povrchné pofľakovanie sa medzi stereotypnou prácou a ešte stereotypnejšími večierkami. Film ďaleko presahuje tradičné britské komédie typu Acid House, a to nielen vďaka vynikajúcej práci kamery alebo použitia hudby (súčasná "elektromágová" hudba v podaní Aphex Twin a Stereolab je doplnená o priekopníkov elektronickej hudby zo 70. rokov), ale predovšetkým presným vyjadrením pocitov mladej generácie, ktorá v prostredí relatívneho blahobytu a slobody upadá do hlbokej letargie. Film býva označovaný za feministický remake slávneho Antonioniho snímky Povolanie: reportér.
Ocenenia filmu: MFF Cannes (2002) - Cena mládeže, MFF San Sebastian (2002) - Veľká cena FIPRESCI, Cena losangelskej filmovej kritiky (2002)


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:52

46 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

ČT2 - SP v boulderingu 2024

18:30 - 20:30

76 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

NOVA - Televizní noviny (1994) [TV po...

19:30 - 20:20

16 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Prima - Krimi zprávy (2011) [TV pořad]

19:40 - 19:55

6 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jevgenij Gurevič

Gurevič Jevgenij

Naposled navštívené:
Jevgenij Gurevič

Gurevič Jevgenij