Zari
ohodnotit

Mladí muži poznávají svět

Rok:
1995
Délka:
73 minut
Premiéra v ČR:
7.3.1996
„Pravdivý příběh sarajevských kluků a holek v pravdivém filmu studenta FAMU Radima Špačka.“
Popis / Obsah / Info k filmu Mladí muži poznávají svět
Mladí obyvatelé Sarajeva, kluci i holky, stojí před kamerou a mluví o svých otřesných zkušenostech s válkou. Zatímco český novinář Marek se po zdevastovaném městě pohybuje s naivní lehkomyslností, pro jednadvacetiletého muslimského mladíka Adnana je přežívání v zóně smrti každodenním chlebem. Válka ho naučila všemu, co našinec nemůže znát, a tudíž ani pochopit - kde najít střechu nad hlavou, jak zatopit, když nejde elektřina, čeho se najíst, když v obchodech nic není, kde co ukrást, jak se ubránit před jiným zlodějem... Marek a spolu s ním i divák se cítí jako vetřelci ve světě, kterému nejen že nemohou rozumět, ale kterému při nejlepší vůli nemohou ani pomoci. Krátkodobé materiální polepšení si či debata o známých českých osobnostech jsou jen drobnými vytrženími z tíživé reality, která na život obyvatel Sarajeva logicky nemají podstatnější vliv. Přitom zájmy a touhy mladých Sarajevanů se v ničem neliší od přání jejich českých vrstevníků - po objetí a lásce touží stejně spontánně jako po uvolnění na rockovém koncertu. Ovšem s tím rozdílem, že nové džíny a kokakola pro ně představují symbol svobody a blahobytu, zatímco tlustá kniha jen způsob, jak si dopřát teplý oběd.
Radim Špaček se v době uvedení filmu bránil žánrovému zařazení svojí prvotiny. Ačkoliv je osou vyprávění krátké milostné vzplanutí mezi Adnanem a Lejlou, snímek rozhodně nelze označit za romanci. Mladí muži poznávají svět kombinují prvky dokumentárního a hraného filmu, což není ani tak projev tvůrčího záměru jako spíš důsledek nezkušenosti autora i omezených realizačních možností v obléhaném Sarajevu (velmi výraznou zásluhu na výsledné podobě filmu má střihač Jiří Brožek). Zdánlivá Špačkova naivita snímek chrání před jeho politizací a zároveň mu pomáhá vytvořit umný pandán k odosobněnému válečnému zpravodajství, které nezúčastněně protéká válkou nezasaženými obývacími pokoji.
Snímek tehdy dvaadvacetiletého tvůrce byl uveden v hlavní soutěži karlovarského festivalu.
Jaroslav Sedláček, 36.LFŠ 2010


Popis / Obsah / Info k filmu Mladí muži poznávají svět
Do obklíčeného Sarajeva přijíždí český novinář Marek. Náhodou poznává mladou dvojici, díky které se seznamuje s každodenním životem obyčejných mladých Sarajevanů, s jejich názory, pocity, strachem i nadějí. Hlavní postavy sledujeme při setkáních s partnery, s rodiči, při kšeftování na ulici. Děj filmu propojují výpovědi autentických anonymních teenagerů, kteří hovoří otevřeně do kamery o svých traumatizujících zážitcích z války. Teprve ke konci filmu si uvědomíme, že pravé drama teprve začíná: hlavní hrdina odchází na frontu, jeho dívka zůstává opět sama, její bývalý chlapec - dezertér - se skrývá s revolverem v bytě. Marek se vrací do Prahy, přátelům ukazuje své fotografie. Prožitá zkušenost je však nesdělitelná…
Kino ART

Autor/Zdroj: /


Popis / Obsah / Info k filmu Mladí muži poznávají svět
Hraný dokument Mladí muži poznávají svět natočil student katedry režie pražské FAMU Radim Špaček v autentickém prostředí obklíčeného Sarajeva. Na jedniduchém příběhu nezúčastněného svědka událostí, českého novináře Marka, a jeho náhodných známých Špašek ukazuje, jak válka v Bosně zasáhla do života tamějších mladých lidí. Krátkou milostnou romanci mezi muslimským mladíkem Adnanem a jeho dívkou Lejlou režisér prokládá autentickými záběry na mladičké Jugoslávce, kteří do kamery vypovídají o svých otřesných zkušenostech z bratrovražedných bojů. Vlastní děj snímku je především záminkou ukázat protagonisty ve zdevastovaném prostředí jejich rodného města a při každodenních "běžných" činnostech, mezi něž patří kšeftování na černém trhu, shánění nedostatkových potravin či zabydlování opuštěných bytů. Tvůrcův záměrně naivní pohled na věc vylučuje jakékoliv "vyšší" (např. politické) zdůvodňování etnické války. Špaček vytvořil jakýsi pendant k tradičně odtažitému televiznímu zpravodajství; všímá si hlavně subjektivního hlediska svých vrstevníků, kteří jsou nuceni vyrovnat se s neustálým ohrožením života a se ztrátou blízkých a kteří musejí řešit základní morální otázky. - Film byl původně natočen na 16mm materiál. Je pozoruhodný pro odvahu tvůrců natáčet v životu nebezpečných podmínkách. Na jeho formální ucelenosti má svůj díl zkušený střihač Jiří Brožek.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Na forbíně TM (2012) [TV pořad...

00:25 - 01:10

0 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

ČT2 - Mořští vlci (1980)

00:20 - 02:15

5 minut již uběhlo
110 minut zbývá do konce

NOVA - Avengers: Infinity War (2018)

21:55 - 00:55

150 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Prima - Rambo 2 (1985)

22:50 - 00:30

95 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Lex Barker

Barker Lex

Komedianti

Komedianti

Tom a Jerry: Myš na udici (Tom and Jerry: Mouse, Line and Sinker)

Tom a Jerry: Myš na udici
Tom and Jerry: Mouse, Line and Sinker

Ed Gotwalt

Gotwalt Ed

Scott Haven

Haven Scott

New Year's Eve

New Year's Eve
New Year's Eve

Naposled navštívené:
Lex Barker

Barker Lex

Komedianti

Komedianti

Tom a Jerry: Myš na udici (Tom and Jerry: Mouse, Line and Sinker)

Tom a Jerry: Myš na udici
Tom and Jerry: Mouse, Line and Sinker

Ed Gotwalt

Gotwalt Ed

Scott Haven

Haven Scott

New Year's Eve

New Year's Eve
New Year's Eve