Duben
ohodnotit

Krvavý trůn

Kumonosu jô

Další název:
Pavučinový hrad; Throne of Blood; Krvavý trón; Kumonosudžó; 蜘蛛巣城
Země:
Rok:
1957
Délka:
105 minut
Premiéra v ČR:
20.5.1959
„Samurajské drama podle motivů Shakespearovy tragédie Macbeth.“

Komentáře k filmu Krvavý trůn

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 2
Akana
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.10.2009
Tuhle Kurosawovu noční můru   mám možná vůbec nejradši.   Neskutečně tíživá,   vpravdě macbethovská   atmosféra, démonický   Mifune, mistrná práce s   dynamikou, kamerou i   hudebními vstupy a   nezapomenutelné scény:   Mifune probodaný tucty   šípů, jeho manželka   snažící se smýt z rukou   domnělou krev, ale hlavně:   lesní duch. Přízrak z   nejpřízračnějších, jeho   šepot i smích vyvolávají   mrazení v zádech, jeho   vzhled dává na frak   armádám pozdějších   filmových zjevení a   příšer ať už trikových   nebo skutečných. Na tenhle   snímek stojí za to kouknout   už jen kvůli němu.
JVSoolen
Hodnocení:
Přidáno: 30.8.2007
www.classic-movies.blog.cz
Slavné Shakespearovo drama   Macbeth přenesl režisér   Akira Kurosawa do   středověkého Japonska. Při   návratu z boje pánové   Washizu a Miki zabloudí ve   zdánlivě neproniknutelném   Pavučinovém lese. V   bambusové chatrči obklopené   lidskými lebkami a kostmi   potkávají zlého duchu,   který na sebe vzal podobu   jakési stařenky, ale   mluvící neobvykle hlubokým,   téměř mužským hlasem. Ten   jim prozradí záhadné   proroctví jejich budoucnosti.   Oba dva je čeká vysoké   zvýšení jejich životní   úrovně a poměrů.   Zpočátku nevěří, ale   věštba se začne do puntíku   naplňovat. Jenže díky   manželce pana Washizua,   která chce celý proces   urychlit se začínají   hromadit mrtví. Tak začíná   drama o touze po moci,   svědomí (Washizuovy vidiny   zabitého hradního pána),   zradě (vražda Mikiho) a   nevyhnutelnosti trestu   (Washizu umírá v dešti   šípů vlastních   vojáků).
Film je   natočen černobíle v   minimalistických imteriérech   (doslova - kromě postav   často v místnosti nic   není). Zato velkolepé stavby   hradů a tajemný Pavučinový   les jsou k pokoukání. Ale   jednoduchost a prázdnota   interiéru je vyvažována   emocionální a dějovou   naplněností snímku.
Herecké výkony jsou pro   nás trochu exotické. Na   "šílený" herecký   projev je si potřeba   zvyknout, ale je tím dobře   ztvárněno jeho postupně   narůstající šílenství.   Jinou ukázkou šílenství je   Isuzu Yamada jako Washizuova   žena. Bez jedíného mrknutí   oka či záchvěvu v tváři   našeptává svému muži ty   nejodpornější činy.   Nakonec ji vlastní svědomí   dožene, kdy si se stejným   netečným výrazem snaží   umýt ruce, na kterých cítí   krev. A nepřestane, ani když   je jí sebráno umyvadlo.
Tento film je naprosto   nezapomenutelnou klasikou a   dokonalou literární   adaptací, která dokázala   obohatit původní divadelní   hru. William Shakespeare by   měl radost.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10