Zari
ohodnotit

Obsah filmu Harakiri

 
V době rozpadu rytířské samurajské kultury v 17. století přichází nezaměstnaný mladý samuraj ke knížecímu dvoru. Doslova žebrá o peníze, protože by jinak musel - jako mnoho ostatních takových zoufalých lidí - spáchat zvláštní rituální sebevraždu, harakiri. Dvořané mu odmítnou almužnu a on je nucen sebevraždu spáchat. Jeho tchán přichází již pozdě. Když se dozví, co se stalo, pomstí se mladíkovým vrahům a nakonec zabije i sebe.

Snímek Masakiho Kobajašiho přináší spoustu scén plných násilí, ale dává i nahlédnout do stavovské etiky samurajů a dalších vrstev. Tito lidé, spoutaní staletými zvyklostmi a nepřekročitelnými nepsanými zákony,...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Hugin
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.5.2011
Šedesátá léta, zlatá éra samurajského   filmu. Harakiri, Zběsilost, Vzpoura … To se   točily kvalitní filmy s určitým přesahem a se   sociálně kritickým pohledem, žádné bezduché   sekačky.
Démonický Tatsuya Nakadai, dokonalé   scény, např. kdy správce domu sedí v prázdné   místnosti a v pozadí jsou slyšet zvuky   probíhajícího střetu, v nichž by se napětí   dalo krájet, samozřejmě samurajským mečem :).   Dramatičnost a napětí se ovšem, tímto   poněkud kratším snímkem (135 min), line po   celou dobu, ač se tam zdánlivě nic neděje.   Dlouhé záběry, decentní střih a pomalu   plynoucí děj ocení v dnešní době málokdo,   ale pro mne je to přesně ten šálek saké,   který zahřeje a potěší.
Phreaker
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.4.2011
Kobajašiho mistrně natočený   "samurajský" snímek, který je ovšem   hlavně kritika morálního kodexu samurajů. I   přesto, že filmu již táhne na 50, neztratil   vůbec nic ze svých kvalit. Krásné dramatické   vyprávění, které mohu každému vřele   doporučit.


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Harakiri (1962)Harakiri (1962)Harakiri (1962)Harakiri (1962)
Reklama