Zari
ohodnotit

Gauneři

Reservoir Dogs

Žánr:
Rok:
1991
Délka:
105 minut
„Brutální a šokující film Quentina Tarantina“
Popis / Obsah / Info k filmu Gauneři
POZOR SPOILER!!!

Sedm mužů vášnivě debatuje při snídani. Trošku se hádají.

Larry – pro tento čas s přezdívkou pan Bílý – jede autem s postřeleným komplicem, panem Oranžovým. Dotáhne jej do skladiště. Pak sem přichází pan Růžový. Vychází najevo, že se účastnili trestné činnosti a policie zraněného postřelila. Muži se hádají, zda raněného odvézt do nemocnice, a skoro se navzájem zastřelí, když přichází pan Světlý. Všichni se snaží najít krysu (zrádce) a pan Světlý jim ukáže policajta, kterého přivezl v kufru auta. Přichází sem i Eddie, syn organizátora Joea Cabbota. Doví se, že Hnědý je mrtvý a o Modrém nikdo neví. Eddie rozhodne, aby šli odvézt auta. Světlý zůstává s poldou sám a hodlá jej mučit. Nejprve mu uřízne ucho a pak jej polije benzínem. Když jej míní zapálit, zasáhne Oranžový a odpráskne jej. Poldovi se přizná, že je také policajt. A jeho úkol je dostat Joea Cabbota. Vzpomíná, jak se učil vyprávět všelijaké historky. Samotná akce je špatně už od začátku. Řidič nabourá do auta, Bílý odpráskne policajty a Oranžového střelí žena, co chtěli její auto. Ve skladišti se ocitá opět Eddie a Oranžový mu servíruje vymyšlenou historku, kterou ovšem on nezbaští. Přichází Joe a říká, že ví, že Oranžový je polda. Všichni vytáhnou zbraně a míří na sebe. Zmáčkne někdo spoušť?


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Gauneři
Najal je Joe, protože v nich viděl ty správné lidi pro tento kšeft. Zakázal jim mluvit mezi sebou o soukromých věcech. Dokonce ani neznají svoje pravá jména. Všechno probíhalo v pořádku, ale stalo se něco, s čím nikdo nepočítal - policie byla na místě okamžitě, jako by o akci vědela dopředu. Někteří z nich to odnesli, jiní se rozutekli. Pan Oranžový je po tom všem vážně raněný a pan Bílý ho nehodlá nechat zemřít. Jenže nemocnice nepřichází v úvahu, tak odveze pana Oranžového do jednoho opuštěného skladu a snaží sa ho udržet při životě, dokud nepřijde pomoc - Joe. Za chvíli se k nim přidá pan Růžový a spolu s panem Bílým se pokoušejí přijít celé věci na kloub. A když vyloučí možnost, že náhodou právě šla okolo policejní hlídka, existuje jen jedno vysvětlení - zrada. Někdo z nich informoval polici. Ale kdo? To poslední, co teď potřebují, jsou pochybnosti a hádky, ale v takové situaci se jim vyhnout nedá. Atmosféra začíná houstnout a každý toho začíná mít po krk.


Autor: antik

Popis / Obsah / Info k filmu Gauneři
Mafián Joe najme na vyloupení klenotnictví partu gangsterů, kteří se vzájemně neznají a oslovují se smyšlenými jmény. Akci však zmaří policie a lupičům nezbývá než uprchnout a ukrýt se ve starém skladišti. Pan Oranžový je postřelen a pan Bílý se ho pokouší udržet naživu, dokud nedorazí pomoc. Napětí ve skladu však narůstá, protože policie je jim v patách a pan Růžový je přesvědčen, že šlo o past – někdo z nich musí být zrádce. Každý má ovšem vlastní verzi toho, co se stalo. Jak dlouho bude trvat, než vytáhnou pistole a drama se změní v masakr?

Zdroj: Magic Box


Popis / Obsah / Info k filmu Gauneři
Většina lupičských noirů z 40. a 50. let klade důraz na precizní plánování loupežného přepadení a jeho provedení. Tarantinovi Gauneři však tyto konvence boří od samého začátku, kdy sice sledujeme zlodějskou partu na společné schůzce, avšak namísto přípravy na blížící se akci všichni jen prázdně tlachají. Kdo by si nepamatoval entuziastický výklad Madonniny písně Like a Virgin z úst Pana Hnědého ztvárněného samotným režisérem? Po této typicky tarantinovské dialogové předehře přijde náhlý skok k důsledkům nevydařené loupeže, kterou vlastně nikdy neuvidíme. Pan Oranžový je postřelen a s pány Bílým a Růžovým čekají na smluveném místě na zbytek party, jež je roztříštěná jako vyprávění filmu samo. Podvratné střídání několika časových rovin objasňujících vztahy postav Tarantino později zúročil v kultovním Pulp Fiction (1994).

Jana Bébarová - Noir Film Festival 2019


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Magnum (1980) [TV seriál]

16:00 - 16:45

21 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

ČT2 - Národní park New Forest

15:40 - 16:35

41 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

51 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:30 - 16:40

51 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Tino Braña

Braña Tino

Naposled navštívené:
Tino Braña

Braña Tino