Zari
ohodnotit

Dívka s perlou

Girl with a Pearl Earring

Další název:
Das Mädchen mit dem Perlenohrring
Rok:
2003
Délka:
100 minut
Premiéra v ČR:
5.8.2004
„Nikdo nerozuměl jeho umění tak jako ona. O vzniku slavného obrazu holandského malíře Johannese Vermeera“
Popis / Obsah / Info k filmu Dívka s perlou
Delft, Holandsko, 1665. Po oslepnutí otce nastupuje sedmnáctiletá protestantka Griet do služby v početné katolické rodině malíře Vermeera. Jednou z jejích povinností je i úklid mistrova ateliéru. Griet sice neumí psát, ale brzy se ukáže, že jí svět barev a obrazů říká víc než malířově žárlivé manželce. Mistrova plátna ji hluboce oslovují, a tak není divu, že se plaše a zpovzdálí obdivuje i jejich tvůrci. Ani ona však nezůstane nepovšimnuta. Mezi pánem a služkou vznikne křehké pouto a malíř dívčinu tvář zvěční na slavném obraze Dívka s perlou (u nás známém spíše pod názvem Dívka v turbanu a dnes vystaveném v Královské obrazárně Mauritshuis v Haagu).

Obrazy holandského malíře Johannese Vermeera (1632–1675) jsou světově proslulé, o mistrově životě se toho však ví jen žalostně málo. Zachytit a pochopit vzácný okamžik tvorby a krátký úsek umělcova života se pokusil v adaptaci stejnojmenného bestselleru Tracy Chevalierové debutující britský režisér Peter Webber. Hlavní postavou je ovšem titulní hrdinka, mladičká služka Griet. Výsledkem je citlivý, kultivovaný snímek, plný obdivu k Vermeerovu dílu a pokory k výtvarnému umění. Scarlett Johanssonová jako Griet nepotřebuje komunikovat slovy a přesto je výmluvná, stejně jako Colin Firth v roli umělce, jehož perfekcionismus hraničí s posedlostí. Vyzdvihnout zaslouží i výtvarně pojatá kamera Eduarda Serry, která snímku dodává kouzlo a patinu obrazů starých holandských mistrů. Film posbíral řadu mezinárodních filmových cen a dočkal se i trojnásobné nominace na Oscara.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Dívka s perlou
Griet prichádza slúžiť do mestskej rodiny umelca Johanna Wermeera. Má milujúcu manželku Catharinu, ktorá mu porodila šesť detí a siedme čaká, napriek tomu, že rodina má veľké finančné problémy. Ich dom spravuje tvrdá Maria Thinsová, ktorá je schopná urobiť všetko preto, aby dostali zákazku od chlipného a bohatého mecenáša Van Rujivena. Dokonca by bola schopná mu podhodiť slúžku Griet ako milenku.

Griet svojím výzorom záujme umelca Johanna, ktorý sa rozhodne ju zvečniť vo svojom obraze. K tomu sa odhodlá, keď mecenáš Van Rujiven príde do domu Wermeerových a uvidí Griet. Požiada umelca, aby bola s ním namaľovaná na obraze. Johann mu jeho žiadosť odmietne. Pozná Ruvijena ako chlipníka, ktorý by takto zničil povesť a život chudobného dievčaťa. Johann sa rozhodne, že ju spotretruje pri okne s perlovou naušnícou v uchu. Týmto rozhodnutím len zhorší postavenie tohto dievčaťa v dome. Manželka Catharina začne oprávnene žiarliť na dievča, ktoré mu hodiny denne pózuje ako model. Navyše i na úkor práce v domácnosti, na ktorú ju najali. Napriek všetkému je medzi Griet a Johannom len platonická láska. Miesto telesných radovánok, sa Johann na ňu pozerá ako na zdroj svetla. Jeho dotýky sú len ako dotyky na soche, platonické. Nie je medzi nimi nič. Griet zažije pri ňom i veľa magických chvíľ, keď ju zaúča do základov maliarstva. Učí ju miešať farby, vysvetľuje jej ako sa maľuje obraz a ukáže jej i nový vynález tejto doby - obscutor oculiaris, primitívny predchodca fotoaparátu.

Griet ako model pre vynimočné dielo zažíva i veľa trpkých chvíľ, útoky manželky a jej matky, ústrky deti a dokonca i obťažovanie od Van Rujivena. Vrchol všetkého je, ked jedno z deti prezradí Catharine, že Griet mala v uchu jej obľúbenú perlovú naušnicu. Vdaka tomu Catharina urobila poriadny histerický vystup manželovi i Griet, ktorú potupne vyhnala z domu. Nakoniec Johann neostál nevďačný Griet, nechal jej po slúžke poslať vzácne perlové naušnice ako odmenu za všetko, čo prežila. A Griet neobišla zlé, zasnúbila sa s Petrom, synom bohatého mäsiara. A Van Ruvijen mohol aspoň vo svojej pracovni obdivovať obraz Dievča s perlou.


Autor: gabikazavacka

Popis / Obsah / Info k filmu Dívka s perlou
Obrazy holandského malíře Johannese (Jana) Vermeera (1632–1675) jsou světově proslulé, ale o umělcově životě se toho ví žalostně málo. Pochopit a zachytit vzácný okamžik tvorby a krátký úsek umělcova života se pokusil v adaptaci stejnojmenného bestselleru Tracy Chevalierové Dívka s perlou debutující režisér Peter Webber. Hlavní postavou je ovšem titulní hrdinka, mladičká služka Griet. Výsledkem je citlivý, kultivovaný snímek, plný obdivu k Vermeerovu dílu a pokory k výtvarnému umění. – Šestnáctiletá protestantka Griet nastupuje do služby v početné katolické rodině malíře Vermeera. Jednou z jejích povinností je i úklid mistrova ateliéru. Griet sice neumí psát, ale má vrozené estetické cítění. Mistrovy obrazy ji hluboce oslovují, a tak není divu, že se plaše a zpovzdáli obdivuje i jejich tvůrci. Ani ona však nezůstane nepovšimnuta. Mezi pánem a služkou vznikne křehké pouto a malíř dívčinu tvář zvěční na slavném obraze Dívka s perlou (u nás známém spíše pod názvem Dívka v turbanu a dnes umístěném v Královské obrazárně Mauritshuis v Haagu). – Snímek Dívka s perlou je nezvykle cudným příběhem malíře a jeho modelu, o poznání drsnějším příběhem malíře, jeho ženy a jejich rodiny, ale i obrazem doby, v níž žili. Scarlett Johanssonová jako Griet nepotřebuje komunikovat slovy a přesto je výmluvná, stejně jako Colin Firth v roli umělce, jehož perfekcionismus hraničí s posedlostí. Za zmínku stojí výtvarně pojatá kamera Eduarda Serry, která dodává snímku kouzlo a patinu starých holandských obrazů.
-kat-, Filmový přehled 2004/8


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Dívka s perlou
Pochopit a zachytit vzácný okamžik tvorby a krátký úsek života Johanna Vermeera (1632–1675) se pokouší adaptace stejnojmenného bestselleru Tracy Chevalierové Dívka s perlou, již s citem, silnou obrazností a hudbou natočil na velkém plátně debutující režisér Peter Webber. Hlavní postavou tichého, ale silného příběhu je ona dívka z obrazu, který je u nás znám spíš pod názvem Dívka v turbanu. Delft, Nizozemí, 1665: Sedmnáctiletá Griet musí začít pracovat, neboť její otec oslepl. Stává se služkou v domě malíře Johanna Vermeera. Vnitřně osamělý umělec brzy objevuje, že plachá služebná má nejen cit pro barvy a kompozici, ale že dokáže chápat i jeho složitý vnitřní svět. Hodiny společně strávené v malířově ateliéru se mění ve vzácný čas prodchnutý mlčenlivým souzněním. Mezi Griet a umělcem stále více fascinovaným dívčinou krásou vzniká křehký vztah, který malířova rodina – především jeho žárlivá, majetnická a věčně těhotná manželka Catharina – nemůže nevycítit. Griet však zaujme i Vermeerova bohatého intrikánského mecenáše van Ruijvena, který malíře donutí, aby dívku namaloval. Začíná vznikat jeden z nejobdivovanějších a nejtajemnějších obrazů světa… Kromě výtvarného pojetí kamery Eduarda Serry, která dala snímku kouzlo a patinu starých holandských obrazů, filmové festivaly ocenily také tichost herectví Scarlett Johanssonové a hudbu; film dostal tři nominace na Oscara – všechny se týkaly výtvarné stránky filmu.
Kino AERO


Popis / Obsah / Info k filmu Dívka s perlou
Delft, Holandsko 1665. Sedmnáctiletá Griet se musí poté, co její otec, malíř kachlů, oslepl, začít živit sama. Stane se služkou v domě Johanna Vermeera a postupně v malíři vzbudí zájem. Pocházejí sice každý z jiného prostředí, nicméně Vermeer si všimne Grietina intuitivního porozumění barvám a světlu a pomalu ji začne zasvěcovat do tajemného světa svých obrazů. Vermeer je perfekcionista, často mu trvá celé měsíce, než dokončí obraz. Jeho tchýně Maria Thins postřehne, že Griet je pro Vermeera inspirací, a dospěje k riskantnímu rozhodnutí dovolit, aby se jejich tajný vztah rozvíjel. Osamělá Griet nemá nikde zastání a zároveň vnitřně zápasí s pozorností mladíka Pietra, místního řezníka, a Vermeerova mecenáše, bohatého a lascivního pana van Ruijvena.
Machiavellista van Ruijven vycítí souznění mezi Vermeerem a služkou a přijde s nápadem, aby namaloval Griet samotnou. Výsledkem je jeden z nejlepších obrazů všech dob. Ale za jakou cenu?
Producent Andy Paterson a jeho žena, scenáristka Olivia Hetreedová, četli Dívku s perlou v rukopise několik měsíců před jejím vydáním. "Byl to krásný zážitek. Přečetla jsem to jedním dechem, vlastně jsem u toho skoro dýchat nemohla," říká Hetreedová. "Zamiloval jsem se do Griet; do její opravdovosti, odhodlání být volná ve světě, kde je něco takového pro dívku z jejího prostředí téměř nemožné," dodává Paterson.
"Kniha je tak vizuální, tak cinematická, celý příběh je o tom, co je vidět, o malování, zjevu a realitě, přestože se odehrává vnitřním hlasem v Grietině hlavě," říká Hetreedová.
DVD Express


Popis / Obsah / Info k filmu Dívka s perlou
Delft, Nizozemsko, 1665. Sedmnáctiletá Griet musí po otcově oslepnutí začít pracovat, aby podpořila rodinu. Přichází do města, aby přijala místo služky v domě malíře Johannese Vermeera. Vnitřně osamělý umělec brzy objevuje, že plachá služebná má nejen cit pro barvy a kompozici, ale že dokáže chápat i jeho složitý vnitřní svět. Hodiny společně strávené v malířově ateliéru se mění ve vzácný čas prodchnutý mlčenlivým souzněním. Mezi Griet a umělcem, stále více fascinovaným dívčinou krásou, vzniká křehký vztah, který malířova rodina – především jeho žárlivá, majetnická a věčně těhotná manželka Catharina – nemůže nevycítit. Griet však zaujme i Vermeerova bohatého intrikánského mecenáše van Ruijvena, který malíře donutí, aby dívku namaloval. Začíná vznikat jeden z nejobdivovanějších a nejtajemnějších obrazů světa… Kameraman filmu Eduardo Serra získal Cenu Asociace losangeleských kritiků a ocenění na MFF v San Sebastianu, kde režisér Peter Webber získal cenu C.I.C.A.E. Film byl nominován na Cenu Alexandera Kordy za nejlepší britský titul roku.
Kino Aero


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama