Dívka s perlou (2003)

Dívka s perlou (Girl with a Pearl Earring)
78.2 %
 
 

Girl with a Pearl Earring

Další název: Das Mädchen mit dem Perlenohrring

    Žánr: historický / adaptace / drama
    Země: Velká Británie / Lucembursko
    Premiéra v ČR: 5.8.2004        
    Délka: 100 min.
„Nikdo nerozuměl jeho umění tak jako ona. O vzniku slavného obrazu holandského malíře Johannese Vermeera“
Delft, Holandsko, 1665. Po oslepnutí otce nastupuje sedmnáctiletá protestantka Griet do služby v početné katolické rodině malíře Vermeera. Jednou z jejích povinností je i úklid mistrova ateliéru. Griet sice neumí psát, ale brzy se ukáže, že jí svět barev a obrazů říká víc než malířově žárlivé manželce. Mistrova plátna ji hluboce oslovují, a tak není divu, že se plaše a zpovzdálí obdivuje i jejich tvůrci. Ani ona však nezůstane nepovšimnuta. Mezi pánem a služkou vznikne křehké pouto a malíř dívčinu tvář zvěční na slavném obraze Dívka s perlou (u nás známém spíše pod názvem Dívka v turbanu a dnes vystaveném v Královské obrazárně Mauritshuis v Haagu).

Obrazy holandského malíře Johannese Vermeera (1632–1675) jsou světově proslulé, o mistrově životě se toho však ví jen žalostně málo. Zachytit a pochopit vzácný okamžik tvorby a krátký úsek umělcova života se pokusil v adaptaci stejnojmenného bestselleru Tracy Chevalierové debutující britský režisér Peter Webber. Hlavní postavou je ovšem titulní hrdinka, mladičká služka Griet. Výsledkem je citlivý, kultivovaný snímek, plný obdivu k Vermeerovu dílu a pokory k výtvarnému umění. Scarlett Johanssonová jako Griet nepotřebuje komunikovat slovy a přesto je výmluvná, stejně jako Colin Firth v roli umělce, jehož perfekcionismus hraničí s posedlostí. Vyzdvihnout zaslouží i výtvarně pojatá kamera Eduarda Serry, která snímku dodává kouzlo a patinu obrazů starých holandských mistrů. Film posbíral řadu mezinárodních filmových cen a dočkal se i trojnásobné nominace na Oscara.

Zdroj: ČT

režie:
Peter Webber
 
 
hraje:
Colin Firth (Johannes Vermeer), Scarlett Johansson (Griet), Tom Wilkinson (Van Ruijven), Judy Parfitt (Maria Thinsová), Cillian Murphy (Pieter), Essie Davis (Catharina Vermeerová), Joanna Scanlan (Tanneke), Alakina Mann (Cornelia Vermeerová), Christopher McHallem (Grietin otec), Gabrielle Reidy (Grietina matka), Rollo Weeks (Frans), Anna Popplewell (Maertge), John McEnery (lékárník), Geoff Bell (řezník Paul), Gintare Parulyte (model), Claire Johnston (bělovlasá žena), Anais Nepper (Lisbeth), Melanie Meyfroid (Aleydis), Nathan Nepper (Johannes), Virginie Colin (Emilie van Ruijvenová), Sarah Drews (van Ruijvenova dcera), Christelle Bulckaen (kojná), Marc Maes (starý džentleman), Dustin James (sluha), Joe Reavis (sluha), Chris Kelly (Gay Blade), Leslie Woodhall (soused (neuveden)), Martin Serene
 
 
námět:
Tracy Chevalier (stejnojmenný román (1999, česky Brána, Praha 2000).)
 
 
scénář:
Olivia Hetreed
 
 
kamera:
Eduardo Serra
 
 
hudba:
Alexandre Desplat
 
 
kostýmy:
Dien van Straalen
 
 
střih:
Kate Evans
 
 
zvuk:
Carlo Thoss
 
 
produkce:
Anand Tucker, Andy Paterson
 
 
zvláštní efekty:
Alain Couty (koordinátor)
 
 
II. režie:
Andy Paterson
 
 
koproducent:
Jimmy De Brabant, Matthew T. Gannon, Jason Constantine
 
 
vizuální efekty:
Cinesite Europe
 
 
masky:
Jenny Shircore (a účesy)
 
 
asistent kamery:
Johnny Feuer
 
 
výprava:
Ben van Os
 
 
výkonný producent:
François Ivernel, Cameron McCracken, Duncan Reid, Tom Ortenberg, Peter Block, Daria Jovicic, Philip Erdoes
 
 
překlad:
Jakub Sitár
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.