Duben
ohodnotit

Dívka s perlou

Girl with a Pearl Earring

Další název:
Das Mädchen mit dem Perlenohrring
Rok:
2003
Délka:
100 minut
Premiéra v ČR:
5.8.2004
„Nikdo nerozuměl jeho umění tak jako ona. O vzniku slavného obrazu holandského malíře Johannese Vermeera“

Komentáře k filmu Dívka s perlou

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 16
efCZa
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.5.2008
nádherná smyšlenka o vzniku   přenádherného   obrazu...příběh není až   tak důležitý - důležitý   je pocit, kterým na vás   působí - jeho pomalé tempo,   střídavé smyslností se   dostane pod kůži stejně   jako obraz dívky, jež   jediným pohledem vyjadřuje,   slibuje i odmítá   cokoliv...důležité je zde   výtvarné cítění, a celé   zpracování tehdejšího   života, doby.
gabikazavacka
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.3.2010
film bol veľmi   sugestívny.
nakoniec   samé holandsko bolo už v   stredoveku slobodnejšou   krajinou než iné. A príbeh   je o praštenom maliárovi,   ktorý skoro zničil život   ich novej slúžky, padla   skoro do rúk chlipného   bohatého mešťana. Dokonca   svojim egoizmom trápil i   svoju manželku, ktorá   mesiace žiarlila na dievča s   perlou. Nakoniec čo mohlo to   dievča robiť. bola len   slúžka a on bol pán. mal i   rozmanznané deti. a bol i   veľmi nezodpovedný a neviem   aký. no vdaka tomu vzniklo   veľké dielo Dievča s   perlou, ktoré obdivuje celý   svet.
petrusmev
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 8.6.2014
Ukázka, jak mohl vzniknout   slavný obraz Dívka s perlou.   Pomalu běžící film   založený spíše na   vnitřních pocitech a   náznacích vypráví svými   scénami, pečlivě   stylizovanými do obrazů   holandských mistrů 17.   století. Film se nesnaží   řešit nějaké drama, zato   ohromí vypiplanými   kompozicemi a osvětlením,   divák má pocit, že   prochází obrazárnou a   občas si není jist, zda   vidí skutečnost nebo její   obraz namalovaný na plátně.   Na druhou stranu hlavní   herecká dvojice se svou   vizáží hodně vymyká mezi   ostatními lidmí ve svém   okolí, což působí poněkud   odcizeně a napovídá, že se   jedná o pouhou fikci.
Lynette
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.1.2012
Hezky se na to dívalo ;-)
Tenhle film sice asi nebudu   vyloženě nikdy vyhledávat,   ale když ho nějaká tv   stanice zařadí do svého   programu, ráda se na něj   znova podívám. Moc mě   uchvátila kamera a jak už tu   bylo zmíněno jak film byl   krásně nafilmován   /kameraman je opravdu muž   svého oboru/. Další můj   obdiv získaly dobové   kostýmy i velmi reálně   vyobrazený život v 17.   století, včetně interiérů   a exteriérů, také dobrá   práce. Scarlett Johansson   podala vcelku slušný   herecký výkon. Jen mě   zklamalo to jakým způsobem   byla podána postava malíře   Johannese Vermeera v podání   Colina Firtha - čekala jsem   opravdu více herectví i   trochu té vášně a emocí.   Vím, tenhle film je pouhá   fikce o vzniku slavného   obrazu Dívka s perlou, ale i   tak se to dalo pojmout trochu   více atraktivněji pro   divácké obecenstvo.   Hodnotím 8/10.
collen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.12.2016
Vždycky mne fascinovalo   umění a jeho tvůrci, takže   stejně vnímám i filmy s   tématikou umění.V tomto   pomalu plynoucím příběhu   Colin Firth přesně   odpovídal osobitému typu,   jakým malíři bývají.A   přestože neumím ocenit   půvab Scarlett Johansson,   přesně odpovídala té,   která byla inspirací pro   obraz Dívka s perlou.
Tento snímek se podařilo   moc dobře zpracovat a ráda   uvěřím, že se odehrává   podle skutečnosti, ačkoliv   je otázkou, do jaké míry.
Snura
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.10.2011
Krásná fikce o tom, jak   možná mohl vzniknout jeden   slavný obraz holandského   malíře Johannese Vermeera.   Vizuálně dokonalé   především díky kameře   Eduarda Serry... a   samozřejmě, i díky kráse   Scarlett Johansson, na kterou   se vždycky moc pěkně   kouká. Avšak tady to není   jen o tváři, podala i   pozoruhodný herecký výkon,   přičemž většinou na to   stačila pouhá obličejová   mimika.
charlie1612
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.1.2023
V podstatě epizoda ze života   barokního malíře Jana   Vermeera, založená na   fiktivní představě autorky   románu Tracy Chevalierové o   možném vzniku slavného   obrazu a rolích jednotlivých   osob. Scarlett Johansson je   skvělá, ale i ostatní herci   podávají výborné výkony.   Film je natočen především   v původním místě   Delftách, i proto   nepostrádá autenticitu a   celkem věrně zachycuje   kolorit doby.
Pardal
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.11.2005
Skvělý film, který nám   ukazuje jak mohli vznikat   nejlepší díla světových   malířů. Spíše než slovy   je nám film vyprávěn   pomocí náznaků a pěkně   podtržený hudbou. Celý je   poměrně protáhlý   (zdlouhavý), což zde ale   vůbec není na škodu,   protože u tohoto snímku je   potřeba přemýšlet a díky   tomuto způsobu vyprávění   máme po vše dostatek   prostoru, k tomu navíc to   vystihuje atmosféru   pochmurného holandska 17.   století.
Faye
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.7.2007
Film o světle a jeho   odstínech, o barvách, o   dočasném souznění a   možná o tajemství vzniku   jednoho obrazu. Vizuální   stránka a k ní hudba, tak to   je nádhera - plavba po   kanálech při světle   loučí, procházky po starém   Holandsku, jeho trzích,   hospodách. Souhlasím bez   výhrad s větou z jednoho   komentáře „Krásně   natočená nuda od začátku   až do konce“.
kali.4
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.8.2007
Tímto filmem si mě Scarlett   získala. Oba hlavní   představitelé jsou ve svém   minimalismu a rezervovanosti   naprosto perfektní a vždy,   když se na plátně   střetnou, vyzařuje z obrazu   příjemné napětí. Zkrátka   poetický snímek, doplněný   o velmi působivé expozice,   přičemž hudba po celou dobu   dotváří lehce tajemný   opar, jenž je u každého   uměleckého díla nezbytný.   Velmi působivé.
Ostrovan
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 23.9.2014
Tempo filmu koresponduje s   tempem úklidu hlavní   hrdinky. Líně plynoucí děj   nabízí divákovi dost času   na přesun do doby o pár   století zpět a prožívání   intimního příběhu života   služky v domě význačného   malíře, autora obrazu Dívka   s perlou.
Nic víc, nic   míň. U mě to stačilo na   7*.
Didinka
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.6.2011
Obživlý dobový obraz, nic jiného
Od filmu jsem očekávala   jediné - vizuální   zážitek. Nezklamala mě   evokující atmosféra a   nakonec ani nutná zápletka.   Originální Dívka s perlou   je sice mnohem půvabnější   než Scarlet Johanson, takže   se mi ji nepodařilo tak   úplně akceptovat, ale Colin   Firth to zachránil. Povedený   film.
Kristi
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.7.2004
Film, ktery zahreje srdce.   Skvela Scarlett Johanssonova,   krasna hudba, kouzelna   atmosfera a hrejivy pribeh.
PogoJoe
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.5.2007
Tento film je pastva pro oči,   stejně jako pro uši. Jeden z   případů, kdy byla knižní   předloha na plátno   převedena více než   kvalitně a naopak rozšiřuje   její tištěný nedostatek -   důraz na slova a závislost   pouze na vlastní   představivosti. Tento snímek   vám tuto představivost   servíruje očima tvůrců,   kteří se jí zhostili   výtečně - vizuální   stránka je hlavní doménou   tohoto díla, přesně, jak   bylo cíleno. Pohled na   rozkošně vyjukanou Scarlett   S. a umělecky roztržitého   Colina F. vypadá dokonale.   Tento film nemá tak silný   příběh, důvod, proč se mi   tolik líbí, tkví   především v jeho   vychutnání si mými smysly,   ať už zrakovými, tak i   sluchovými díky skvostné   hudbě Alexandra Desplatta.   Pokud k filmu přistupujete s   tím, že více, o co asi   půjde a máte na něco   takového právě teď   náladu, bude se vám podle   mého názoru líbit, i když   vnímání má každý jiné.   Mně by už pouhá   přítomnost mnou   zbožňované Scarlett   Johansson stačila ke   krásnému zážitku, to, že   se povedlo i vše ostatní, je   příjemný bonus :)
ajlik
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 27.8.2008
Girl with a pearl earring   (dívka s perlou). Můj   neoblíbenější obraz od   slavného holandského   malíře Johannese Vermeera.   Obraz o kterém se nic neví a   přesto patří k   nejobdivovanějším obrazům.  
Film je natočen podle   knižní předlohy, která   vypráví smyšlený příběh   o tom, jak byl obraz   namalován.
Musím   říct, že velkým   překvapením pro mě byla   Scarlett Johansson, která v   tomto filmu skoro nepromluví,   hraje především výrazem a   hraje si s emocemi. Věřila   jsem jí naprosto všechno a   tímto snímkem si ode mě   vysloužila můj obdiv. Colin   Firth zde podal také dobrý   herecký výkon a po   shlédnutí tohoto snímku   bych si jen stěží dokázala   představit jiné herecké   obsazení.
Nemám k   tomu co dodat, snad jen to,   že jsem ráda, že   nepošpinili tak nádherný   film o obrazu, který si   získal srdce tolika   milovníků umění včetně   mého.
verenae
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.11.2009
Velmi poetický film, dokonale   vystihující náladu   Vermeerových obrazů. Klobouk   dolů, líp už to snad ani   nešlo vystihnout...

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih72409minih72409Narušený život (2007) [TV film] 
A Life Interrupted n
minih148991minih148991Velký dar (2017) 
Gifted n
minih40526minih40526Ghost Rider (2007) 
Ghost Rider n
minih126364minih126364Správní chlapi (2016) 
The Nice Guys n
minih61436minih61436Do morku kosti (2010) 
Winter’s Bone n
minih46620minih46620Iron Man (2008) 
Iron Man n
minih114397minih114397Grandhotel Budapešť (2014) 
The Grand Budapest Hotel n
minih36616minih36616Hodiny zoufalství (1955) 
The Desperate Hours n
minih2713minih2713Akta X (1993) [TV seriál] 
The X Files n
minih37516minih37516Stealth - Přísně tajná mise (2005) 
Stealth n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376379
Obsahů a biografií: 178209

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10