Zari
ohodnotit

Dinosaurus

Dinosaur

Žánr:
Rok:
2000
Délka:
82 minut
Premiéra v ČR:
9.11.2000
„Neuvěřitelné dobrodružství z dávno zmizelého světa dinosaurů ve fantastickém filmu studia Walta Disneye.“
Popis / Obsah / Info k filmu Dinosaurus
Dinosaurus jménem Aladar žije v bezpečí a dostatku na nádherném ostrově společně se svými malými přáteli lemury. Z jejich pozemského ráje je ale náhle a nečekaně vyžene zničující srážka planety s rojem meteoritů. Aladarovi a několika lemurům se jen zázrakem podaří vyváznout životem. Na kontinentě, kde se přidají ke skupině mírumilovných dinosaurů hledajících nový domov, na ně čeká řada veselých i notně dramatických dobrodružství. Často se dokonce ocitají i ve velmi nebezpečných situacích díky následkům vesmírné katastrofy a krvelačnosti hladových predátorů. Aladarova odvaha, originální způsob řešení problémů a soucit se slabými se stanou světlem, které v temnotě katastrofy ukáže dinosaurům cestu k přežití. Animovaný snímek Dinosaurus vás zaujme propracovaných příběhem a oslní neuvěřitelným technickým zpracováním s počítačovou animací.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Dinosaurus
Nejnovější animovaný film od Disneyho, který se v říjnu
chystá do našich kin, je vizuálně neobyčejně atraktivní záležitostí. Jakoby mávnutím kouzelného proutku vznikl v pracovnách počítačových animátorů pravěký svět snad ještě reálnější než ten opravdový. Hlavní postavou je iguanodon Aladar, který jako dinosauři Tarzan vyrůstal mezi opicemi a poté, co byl jejich domov zničen meteorickým kobercovým bombardováním, se vydal hledat své ještěří příbuzné. Pokud jste slintali nad potvorami v Jurském parku, tak si s sebou tentokrát vezměte do kina rovnou kbelíček.
Total Film 2000/8/16

Autor/Zdroj: /Total Film


Aladar se jako každý dinosaurus vylíhl z vajíčka. To jeho však
shodou okolností skončilo v hlubokém pralese daleko od rodného hnízda a právě vyklubaného ještěra se ujali přihlížející lemuři. Šťastný život s adoptivní rodinou však narušil déšť meteoritů, který sice Aladar přežil, ale nezbývá mu nic jiného než se přidat ke karavaně dinosaurů, chystající se najít zaslíbenou zemi za rozsáhlou pouští.
Disneyův Dinosaurus je především velkolepá podívaná. Do záběrů skutečné krajiny jsou zasazeni počítačem vytvoření živočichové, kterým nelze z hlediska technické dokonalosti téměř nic vytknout, zvláště obličejová mimika hrdinů je výborná. Ale jak to tak bývá, tvůrci si v megalomanské zaslepenosti nedali velký pozor, aby i příběh, když už neoslňoval, alespoň nenudil. V úvodu, kdy Aladar dovádí s roztomilými opičkami, je o zábavu pro celou rodinu postaráno, ale na stereotypní poušti se asi nejmenší diváci začnou trochu ošívat. S únavným ploužením veleještěrů přichází ztráta tempa, a navíc se zde objevují prvky u Disneye ne moc časté, totiž velmi cynický humor a silný pesimismus. Scény, kdy ještěři na pokraji sil při cestě za mizející vidinou ráje procházejí kolem zdechlin svých druhů, kteří se stali oběťmi krvelačných predátorů, jsou velice působivé. Jen možná patří do jiného filmu.
___ OHO Premiere 2000/11/47

Autor/Zdroj: Hokr Ondřej/Premiere


„Dinosauři sestoupili z obrazů Zdeňka Buriana do světa tak reálného, jako je ten váš. "

Nejnovější Disneyho animovaný film má naprosto fantastický začátek. Jeho velkolepá úvodní scéna beze slov vypráví, jak se po různých barvitých příhodách dostalo jedno vajíčko iguanodona až ke skupině vyplašených lemurů. Celou tuto sekvenci odzíráte se zatajeným dechem a budete si užívat vynikající animaci a působivou hudbu. Těch několik prvních minut vypadá jako pozvánka do světa oživlých maleb Zdeňka Buriana nebo ještě spíš jako dech beroucí přírodovědný dokument, který se při zobrazování podivuhodné přírody přenesl do oblasti umění. Trochu to připomíná francouzský Mikrokosmos, ovšem Dinosaurus je oproti němu neskutečně dynamický. Po té nádheře, fungující jako velkolepý příslib dalších audiovizuálních lahůdek, ale přijde nečekaný zlom. Stane se tak ve chvíli, kdy mluvící lemuři prolomí kouzlo předešlých scén a celý tento úchvatný „dokument z pravěku" se zvrhne v normální dětský příběh.
Jistě, Dinosaurus je určen především malým divákům, takže jednoduchý dějový motiv o nutnosti vzájemné slušnosti a spolupráce, který převezme příběh pod svou taktovku a neomylně ho dovede až do předpokládaného konce, je vlastně docela na místě. Působí to ale, jako když se pozvaný houslista na nějaké oslavě zapomene a místo příjemného slaďáku vystříhne zběsilé sólo á la Paganini a teprve po chvíli si uvědomí, proč tady vlastně je. Zbytek představení pak už proběhne tak, jak má, ale náznak nevyužitých kvalit stejně nikdo nezapomene.
Jinak si však Dinosaurus s ostatními Disneyho animáky v ničem nezadá. Aladar v ušlechtilosti charakteru stojí někde mezi Old Shatterhandem a Mirkem Dušínem, k tomu si přidejte decentní romantiku mezi ním a iguanodonskou kráskou Neerou, legrační postavičky (lemuři a malý ankylosaurus Url), nepřejícího kruťase (Kron) a všudypřítomné nebezpečí v podobě různých dravců. Tvůrci zachytili něco z nemilosrdných zákonů přírody, a když sledujete různorodé stádo migrujících pravěkých ještěrů sledované dravci a mrchožrouty, kteří bez milosti likvidují staré a slabé jedince, ozve se libá vzpomínka na majestátní začátek. Ovšem v podobných filmech nakonec vyhrává solidarita a správné chování, a tak ze střetu Aladara a Krona, který myslí jen na stádo jako takové a na jedince kašle, vychází nakonec vítězně demokratický dinosauři mladík. Stádo se dostane bezpečně na místo určení, o novém vůdci nikdo nepochybuje a téměř vidíme, jak Aladar sjednocuje celou pravěkou říši a stává se jejím milosrdným králem.
Animátoři, kombinující počítačovou grafiku se záběry živé přírody, odvedli za pět let, co na filmu pracovali, vynikající výsledky. Drobné výhrady bych snad měl jedině k lemurům, kteří občas působí příliš nereálně, asi jako by je někdo kreslil pod vlivem LSD. Jako velké plus je ale na druhé straně nutné započítat skutečnost, že se Disneyho studio tentokrát chvályhodně zřeklo hudebních čísel, takže se žádní zpívající a tančící dinosauři naštěstí nekonají.
Co říci závěrem? Dospělí se nejspíš budou chvílemi nudit a bezvýhradně snímek doporučit malým dětem také úplně nelze, nebot některé scény, zvlášť s obrovitými dravci carnotaury, působí až příliš reálně a drsně. Bez jakýchkoliv pochybností se však jedná o žhavého kandidáta na titul audiovizuální bomby roku.
Leoš Flodr Totalfilm 2000/9/86
VERDIKT
Pokud se vám líbil Disneyho kreslený Tarzana Zemanova Cesta do pravěku, běžte se rozhodně podívat i na Dinosaura.

Autor/Zdroj: Flodr Leoš/Total Film


Trojrozměrnou animací vytvořená disneyovka se odehrává v prehistorickém světě ještěrů. Mladý dinosaurus Aladar je ještě před vylíhnutím unesen na ostrov obývaný lemury. Po přírodní katastrofě se Aladar spolu s několika kamarády připojí k velkému stádu zvířat, putujících krajem do zaslíbeného hnízdiště.

Autor/Zdroj: /Kino AERO


Popis / Obsah / Info k filmu Dinosaurus
Všechno to začalo tím, že se před pár desítkami milionů let zatoulalo jedno dinosauří vajíčko a dostalo se do pracek rodiny lemurů (podle některých vědeckých výzkumů prý opravdu žili dinosauři a savci nějakou dobu bok po boku). Z vajíčka se vyklubal malý iguanodon Aladar. I když rychle rostl a záhy byl o ně kolik řádů větší a těžší než všichni lemuři, i nadále se s nimi kamarádil a ani mu příliš nevadilo, že při hrách se svými kamarády musí dávat zatracený
pozor, kam šlape. Idyla skončila v okamžiku, kdy přistál obrovský meteor, zničil většinu ostrova a jeho obyvatel a donutil Aladara rychle se naučit pořádně plavat. Po dlouhé vlhké cestě na pevninu Aladar (s lemuřími kamarády na zádech) objeví stádo svých blízkých a dozví se od nich (všechna zvířata spolu kupodivu mluví lidskými hlasy a na štěstí nezpívají), že se vydávají do jakéhosi bájného údolí, kde je spousta čerstvé vody a porostu, zatímco se zbytek světa pomalu mění v poušť. A tak se Aladar (pořád s lemury na zádech) vydává se stádem na dlouhou pouť, během které najde svou lásku, dospěje v muže (myšleno pouze obrazně, k evoluci nedojde), pozná cenu pravého přátelství a obětování a všechny podobné věci, které byste od Disneyho filmu očekávali...
Film Dinosaurus je malý (nebo spíš hodně velký) technický zázrak. Po několika letech práce a investování obrovských financí (hodně přes 100 milionů dolarů) vznikl film kombinující záběry skutečné exotické přírody se stoprocentně digitálními dinosaury, lemury a další žouželí. Nejprve si jasně řekněme, že jde především o dětský film a že diváci z cílové skupiny budou pravděpodobně spokojeni a nudit se budou jenom občas. Co se týče dospělých diváků, je to trochu složitější.
Bezvýhradně můžu film Dinosaurus doporučit každému, kdo má co do činění s počítačovou grafikou, filmařskou technikou nebo animací. Celý film je nepřetržitý osmdesátiminutový „demo-reel" toho nejúžasnějšího a nejdražšího, co můžete dnes v oblasti počítačové grafiky (a jejího kombinování se skutečnými záběry) dokázat. Můžete zcela ignorovat děj a pouze obdivovat, jak souhlasí stíny a ostření, jak hrdinům hrají svaly a jak mají lemurové realistickou srst. Pokud jste „z oboru", nebudete se nudit a budete žasnout nad záběry, které schválně exhibicionisticky předvádějí to, co je v počítačové grafice nejkomplikovanější.
Pokud ovšem nejste „z oboru", začnete se asi po půl hodině poměrně dost nudit. Scénář i režie jsou totiž zoufale standardní, a pokud občas chodíte do kina, budete už někdy v polovině filmu celkem přesně tušit, jak všechno dopadne a kdo přežije. A nespletete se. Zlo je potrestáno, mladá láska zvítězí, nezkušení dospějí a komické figurky budou vtipkovat až do poslední vteřiny filmu. Navíc poměrně brzy dojde k tomu, že vás vizuální stránka filmu přestane ohromovat a akceptujete to, že herci v Dinosaurovi sice chodí po čtyřech a váží několik tun, ale jinak jsou to docela normální herci. Znamená to, že výtvarníci a programátoři odvedli výbornou práci, ale také to zvyšuje nároky na kvalitu jiných než výtvarně-technických stránek filmu. A ty jsou pouze průměrné. S jednou výjimkou: Monumentální symfonická hudba Jamese Newtona Howarda je vynikající a pro dětský film je jí skoro škoda. Nebýt dokonalé vizuální podoby, bylo by to všechno dohromady (mluvící dinosauři hledající pozemský ráj, standardní příběh a režie, vynikající hudba) prakticky úplně totéž jako starší klasický animák Země dinosaurů (a jeho několik pokračování).
Takže tak se věci mají. Pokud si po nocích doma animujete, Dinosaurus je pro vás. Pokud máte malé děti, Dinosaurus je pro ně. Jenom jim budete muset vysvětlit, že ten štastný konec je typickým příkladem Pyrrhova vítězství a chybí závěrečný titulek „A o několik let později všichni vyhynuli."
František Fuka Cinema 2000/11/34

Autor/Zdroj: Fuka František/Cinema


Nová, trojrozměrnou animací vytvořená disneyovka Dinosaurus se odehrává v prehistorickém světě ještěrů. Těží tak z módního tématu, jejž v devadesátých letech díky digitálním trikovým technologiím na plátnech znovu oživil Spielbergův Jurský park. - Mladý dinosaurus (iguanodon) Aladar je ještě před vylíhnutím z vejce náhodně unesen na ostrov, obývaný lemury. Opičí klan tedy považuje za svou rodinu. Právě když si začne uvědomovat vlastní odlišnost od svých nejbližších, přijde rozsáhlá katastrofa, způsobená pádem velkého meteoritu. Aladar se s několika opičími přáteli připojí k velkému stádu zvířat, putujících zdevastovaným krajem do „zaslíbeného" hnízdiště a vedených nelítostným dinosaurem Kronem. Právě proti němu se musí mladý rozumářský dinosaurus postavit, aby změnil nespravedlivá pravidla přežití, podle nichž nemají slabší jedinci právo na život. - Tvůrci filmu pracují s tradičními příběhovýmí schématy (např. tarzanovský motiv) a s obecně zažitými výklady historie života na Zemi (teorie o vyhynutí dinosaurů po srážce planety s obřím meteoritem, darwinovské pojetí přírodního výběru). Nabízejí „politicky korektní" příběh o potřebě vzájemné soudržnosti a o nadřazenosti lásky a tolerance nad rozdílností druhů; zvířata tu vlastně vedle čitelných lidských typů reprezentují také různé rasy či menšiny. - Jak je u filmů z Disneyho studia pravidlem, Dinosaurus nabízí trikovou podívanou na špičkové úrovni. Fotorealisticky zobrazení hrdinové se pohybují v prostředí, jež bylo zhusta nasnímáno v reálných exotických lokalitách, mj. v Národním parku Port Campbell v Austrálii, na různých místech Kalifornie, na Havajských ostrovech či v Národním parku Canaima ve Venezuele. Autoři přitom zůstali u pohádkového příběhu o mluvících zvířatech, avšak nevyhýbají se jisté tvrdostí a brutalitě. Z toho důvodu se snímek nehodí pro nejmenší diváky.
Zdeno Kubina Filmový přehled 2000/11/9

Autor/Zdroj: Kubina Zdeno/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:56

8 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

ČT2 - Potřebujeme skřivana?

18:55 - 19:15

13 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

18:30 - 19:30

38 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

13 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

Reklama