Duben
ohodnotit

Obsah filmu Diabeł

 
Leden roku 1793. Na základě dohody o dělení Polska vkročila pruská vojska do Velkopolska. Z kláštera, ve kterém vojáci provádějí řež, vyvádí Neznámý neúspěšného královraha Jakuba a mladou jeptišku. Jakub se stane svědkem svatby jeho bývalé, nyní těhotné snoubenky s jeho přítelem a bezuzdného milostného aktu, po kterém ho stihne epileptický záchvat. Neznámý předává Jakubovi břitvu a sděluje mu, že se může stát Ježíšem očišťujícím svět od zla a hříchu. V rodném sídle Jakub narazí na tlející ostatky otce-sebevraha, nevlastního bratra Ezechiele a sestru omráčenou účastí v orgii. Účastní se erotického divadla pořádaného jeho matkou, "největší...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

topipig
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.7.2019
Sakra, tohle je těžko uchopitelná a těžko   popisovatelná záležitost. Že je Zulawski   nejkontroverznějším polským režisérem, to   dokazuje tento snímek, ve kterém hlavní roli   hraje šílenství, rouhání, špinavost,   sadomasochismus, incest a vraždění. Všeho   mírou vrchovatou! Téměř neustálý hudební   doprovod je naprostá fantasmagorie, složená z   různých zvuků, ruchů, troubení a   psychedelických kytarových riffů, které   evokují progrockové kapely sedmdesátých let.   Neskutečná kombinace, kolikrát   připomínající našeho démona Zdeňka Lišky!   Opravdu nevšední spojení. Dohromady to tvoří   pestrý a barevný celek, který může být   některým osobám totálně nestravitelný,   záleží na pohledu a cítění diváka. Celá   tahle šílená bizarnost je zasazena do konce 18.   století, kdy Prušáci chtějí v Polsku   potlačit revoltu. Samotný příběh však   působí jako alegorie a metafora na jakoukoliv   dobu. Ďábel s břitvou číhá a čeká, komu ji   svěří do rukou....Film byl v Polsku po svém   natočení zavřen do trezoru a až v roce 1988   byl znovu zpřístupněn. Není se čemu divit, je   vůbec zázrak, že ho Zulawski dokázal   dokončit. Jedinečné a surrealisticky   stylizované dílo polské kinematografie.
FLA
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 18.5.2014
Tento kontroverzní a provokativní film,není asi   pro každého,nedokázal jsem ho vstřebat ani se   do něj ponořit.Má zajímavou hudbu a lokace,ale   přiznám se že jsem se nudil,nechápal to a   přetáčel,,znovu se již nepodívám!
Faye
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 23.8.2007
Film jsem chtěla vidět hlavně kvůli tomu, že   byl zakázán a měl premiéru až 16 let po svém   vzniku a režisér i scénárista v jedné osobě   byl kvůli němu donucen dokonce opustit Polsko.   Na obalu DVD se píše, že budou orgie a něco v   tom smyslu, že se zde budou prolínat představy   a skutečnosti, až v tom hlavní hrdina začne   mít chaos ( já ho tedy měla taky). A jelikož   skryté ( a možná nebyly vůbec skryté)   myšlenky filmu mě zcela míjely, tak jsem s   Jakubem (a občas ještě s jeptiškou) asi 2   hodiny pobíhala po lese nebo mezi šílenci v   klášterech a aby to nebylo tak fádní,   zastavili jsme se ještě na skok doma u jeho otce   sebevraha (momentálně se už lehce   rozkládajícího se ) a podpálili mu barák.   Jakub si ještě taky trochu zašpásoval s   vlastní matkou ... A koho jsme potkali, toho jsme   zabili ... Jak přiznávám ... Já to   nepochopila.


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190575
Osobností: 697870
Fotografií: 764026
Plakátů: 376658
Obsahů a biografií: 178302

Poslední komentáře

Vše, co jste kdy chtěli vědět o ...

Vše, co jste kdy chtěli vědět o vztazích, ale báli jste se (zeptat)
Red Forman prodává v   obchodě, ale ještě nic   neprodal, Kitty ho naučí jak   být milej k zákazníkům a   Eric má nového kamaráda, ze   kterého se vyklube gay,   docela dobrej díl, pár frků   výbornejch.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Chobotnice (1998)

Chobotnice
Tak nějak nevím... nechala   jsem se zlákat jmény, která   znám, ale vůbec mě to   nezaujalo. Příšery byly jak   z loutkového divadla,   více >

Autor: peginka | Hodnocení: 4 / 10

Střílejte na měsíc (1982)

Střílejte na měsíc
Jen zdánlivě úplně   banální rodinné drama o   jednom rozpadajícím se   manželství, protože   režisér Parker to dost   chytře natočil, použil více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Útěk do bezpečí (1955)

Útěk do bezpečí
Průměrná westernová   podívaná s né moc   výrazným hereckým   obsazením,na začátku   krátká přestřelka a potom   už nijak zvlášť záživná   podívaná.

Autor: PORTER | Hodnocení: 5 / 10

Konec rozkvětu (1972)

Konec rozkvětu
Povedená gangsterka v čele s   L.Marvinem .který má dostat   peníze s gangstera který   prodává jak drogy tak holky   a když odmítne L.Marvin si   to s ním vyřídí po svém.

Autor: PORTER | Hodnocení: 8 / 10