Zari

Jiří Vobecký

Povolání:
Národnost:
Věk:
63
Narození:
15.1. 1961, Ostrava, Československo
Životopis (biografie) / Informace:
Český herec Jiří Vobecký se narodil 15. ledna 1961 v Ostravě. Pro divadlo jej již v deseti letech zlákala herečka Divadla Petra Bezruče Marie Viková, která dávala první lekce herectví nejenom jemu, ale například i pozdějšímu úspěšnému řediteli Městského divadla v Brně Stanislavu Mošovi a celé řadě známých českých divadelních herců. Koncem 70-tých let Jiří Vobecký spolupracoval s ostravskými amatérskými divadly Divadlo Na žíněnkách a AUREKO. V roce 1980 byl přijet na JAMU v Brně.

Po absolutoriu v roce 1984 využil nabídku, kterou celému jeho ročníku z vysoké školy poskytlo Severomoravské divadlo v Šumperku, a nastoupil skoro se všemi svými spolužáky do tamního divadla. Nakonec v něm zůstal až do roku 1990 a dokonce v něm jednu sezónu působil jako umělecký šéf. V roce 1990 využil možnosti vrátit se do trvalého bydliště v Ostravě a využil nabídky Těšínského divadla v Českém Těšíně. Tam však vydržel jenom jednu sezónu, neboť se nechal zlákat sliby ředitele Slováckého divadla v Uherském Hradišti, který hodlal přeměnit tamní divadlo na scénu ryze muzikálovou. Přestože nakonec z původních projektů zbylo jen torzo, Vobecký zůstal v Uherském Hradišti deset let a sedm let působil rovněž jako lektor dramaturgie.

V roce 2001 se nechal zlákat lákavou nabídkou z krajského divadla v Jihlavě, ale po celkovém zhoršení atmosféry v této instituci, způsobenou ředitelem bez patřičné invence a vzdělání, se nakonec vrátil do trvalého bydliště v Ostravě, kde pokračuje ve svých divadelních aktivitách.

Autor: alcatrazz

Životopis (biografie) / Informace:
Do výčtu nelze zařadit stovky rolí v dabingu a komentářů k dokumentárním filmům. Spolupráce s Českým rozhlasem měla za výsledek spoluúčast na tvorbě rozhlasových pořadů a jejich interpretaci. Jiří Vobecký působí rovněž jako upravovatel a překladatel divadelních her, na česká jeviště pronikly jeho adaptace filmů „Světáci“ a „Princ a Večernice“, z překladů uspěly hry chorvatského dramatika Mira Gavrana „Vše o ženách“ a „Básník a královna“. Další inscenace jeho překladů se připravují.

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:15 - 04:45

29 minut již uběhlo
121 minut zbývá do konce

ČT2 - Ze ZOO do ZOO (2012) [TV pořad...

02:35 - 03:00

9 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Vegas

01:40 - 02:55

64 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

01:45 - 02:45

59 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jiří Vobecký

Vobecký Jiří

Vincent J. Donehue

Donehue Vincent J.

Naposled navštívené:
Jiří Vobecký

Vobecký Jiří

Vincent J. Donehue

Donehue Vincent J.