Zlatovlasé opojení (1932)

Zlatovlasé opojení (Ein blonder Traum)

Ein blonder Traum

Další název: A Blonde's Dream

    Žánr: komedie / muzikál / romantický
    Země: Německo - předválečné
    Délka: 102 min., 2798 metrů (87 minut - dochovaná verze)
"Zlatovlasé opojení" je špatně přeložený titul dobrého německého filmu "Der blonde Traum". Ale protože to byl jeho oficiální název, pod jakým se hrál biografech, není potřeba se tím zaobírat. Dobrého proto, že zas jednou děj filmu opustil prostředí salonních darmošlapů a našel si a má své hrdiny v lidech denní všední práce: dobrého proto, že je film předvádí veselé a prosté v hazardní hře o kus životního štěstí.

Ve hře je v sázce kamarádství dvou veselých a bezstarostných mládenců, čističů oken, kteří se denně na bicyklu rozjíždějí za svou někdy krkolomnou prací, aby se večer vraceli do své malé vagonové osady. V té se zdánlivě všecko zjasnilo, když si přivedli plavovlasé děvče, snící o pozlátkové slávě Hollywoodu. Sen, jenž ji z těchto tužeb vyléčí, je mistrovským kouskem využití fotografických triků, kdy vlak, v nějž se vagonová osada změní, šplhá přes střechy a hory a plazí se po mořském dně, aby dovezl novou hvězdu do vytouženého Hollywoodu. Že se oba kamarádi do svého hosta a sousedky zamilují, je přirozené, jako že to už nejde bez přeháněk a mráčků na dosud čisté obloze jejich.

Jak a proč to nakonec přece dobře dopadne, s tím si nemusíme lámat hlavu, ale co je opravdu povinnost zde napsat, je fakt, že oběma hercům shodného křestního jména Willy - Fritschovi a Forstovi, v dělnických bluzách to lépe slušelo, než ve "věčných" fracích, a že Lilian Harveyová, tato křehká všeumělkyně, tanečnice, akrobatka a zpěvačka, neměla určitě za poslední čás lepší roli, jako právě v tomto filmu. Pak tu je Paul Hörbiger jako ztělesnění životního klidu a rovnováhy, který svou harmonikou a písničkou zasahuje tam, kde hrozí smutek převážit radost! Režie svými průvody čističů s žebříky na bicyklech ukázala pochopení pro to, že ve filmu má být především ruch a pohyb.  Autor: Asmodej

režie:
Paul Martin
 
 
hraje:
Lilian Harvey (Jou-Jou), Willy Fritsch (Willy 1), Willi Forst (Willy 2), Paul Hörbiger (tulák), Trude Hesterberg (prodavačka časopisů "Illustrierte Ilse"), C. Hooper Trask (Charles J. Merryman, americký manažer), Hans Deppe (Merrymanův sekretář), Wolfgang Heinz (portýr), Barbara Pirk, Ina von Elben, Ernst Behmer, Hugo Döblin, Ilse Korseck ((v titulcích není neuvedena))
 
 
scénář:
Walter Reisch, Billy Wilder
 
 
kamera:
Otto Baecker, Konstantin Irmen-Tschet, Günther Rittau
 
 
hudba:
Werner R. Heymann, Gérard Jacobson (hudební režie)
 
 
kostýmy:
Adolf Kempler, Max König, Otto Suckrow
 
 
střih:
Willy Zeyn
 
 
zvuk:
Fritz Thiery
 
 
výtvarník:
Erich Kettelhut
 
 
text písně:
Robert Gilbert, Walter Reisch, Werner R. Heymann
 
 
choreografie:
Franz Roth
 
 
masky:
Maria Jamitzky, Emil Neumann, Hermann Rosenthal
 
 
asistent režie:
Robert Forster-Larrinaga ((během natáčení onemocněl))
 
 
asistent kamery:
Ekkehard Kyrath
 
 
fotograf:
Willi Klitzke
 
 
nahrál:
Gérard Jacobson (klavír)
 
 
producent:
Erich Pommer
 
 
vedoucí výroby:
Eberhard Klagemann
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.