Velký stín (1942)

Velký stín (Grosse Schatten)

Grosse Schatten

Další název: Der große Schatten; The Big Shadow

    Země: Německo - předválečné
    Délka: 95 min.
"Velký stín " - silné psychologické drama Tobisu z divadelního prostředí bylo jak zásluhou svého režiséra Paula Verhoevena, tak hlavních představitelů s Heinrichem Georgem v čele pozoruhodně výrazné a dramaticky působivé dílo tehdy soudobého německého filmu. Tento film je z moderního divadelního světa a je zároveň filmovým holdem divadlu, které pravdivě a pronikavě prosvětluje a proniká svým vševědoucím pohyblivým okem, aby je tu prostě, tu vysoce dramaticky zobrazil.

Zásluhou režiséra je ve filmu všechno přesvědčivé a v pravý okamžik vždy krocené hry vybraných umělců zůstává zde filmovost díla přece jen v podstatě nedotčena a jeho vysoká umělecká úroveň je zařadila mezi čelné filmové výtvory říšské produkce. Pevně načrtnuté charaktery,dráždivá a opojná divadelní atmosféra a celá ta zvláštní spleť divadelního zákulisí a osudů a životů umělců sepjatých s jevištěm střídá se tu zajímavě v pevné stavbě dějové s jevištními výstupy, které umožňují zároveň filmovému divákovi obdivovat představitele hlavní úlohy Heinricha Georga i ve dvou jeho úspěšných jevištních rolích a to v úloze Cresna z Calderonova "Sudího zalamejského" a Goetheova Götze z Berlichingenu.

Robustní umělec tu zosobňuje janningsovskou postavu stárnoucího zkušeného herce a uměleckého ředitele divadla, který když osudně zanedbal výchovu své dcery, věnuje otcovsky pozorný zájem mladé a ještě bezradné herečce, jejímž se stane i bezděky ohleduplným ctitelem, když za jeho vedení procitne umělkyně v děvčeti, které zatím nevybíravým úskokem získá mladý, lehkovážný a cynicky ctižádostivý herec. Ten si pak teprve velmi opožděně uvědomí přece jen dosah své viny, když později se svou ženou a dítětem se setkává s bědnou lidskou troskou, jíž se stal po těžké duševní krizi někdejší velký umělec, připravený mladým hercem o vlastní dceru i možnou příští ženu zároveň.

George je tu zcela na výši své velké role a dovede získat jak velkou přirozeností a jednoduchostí prostředků, tak rozechvět prožitím vrcholných dramatických okamžiků. Výbornou partnerkou, neoslnivou, ale lidsky přesvědčivou a neobyčejně tvárnou, je mu Heidemarie Hatheyerová, jejíž pctivá jevištní průprava nese ve filmu své ovoce ve výkonu podivuhodně vyzrálém, při tak mladé umělkyni. Mladého, svůdného a z bezohledností pojednou svědomím bičovaného milovníka hraje velmi dobře Will Quadflieg a v úloze dcery slavného intendanta je mladistvá Marina von Ditmarová přesvědčivější ve scénách osobité náročnosti zhýčkané dcery, než v pozdějším tragickém poznání a procitnutí z klamných představ k osudné skutečnosti. Kamera Richarda Angsta a hudební doprovod Hans-Otto Borgmanna byly vynikající úrovně.  Autor: Asmodej

režie:
Paul Verhoeven
 
 
hraje:
Heinrich George (Konrad Schroeter), Heidemarie Hatheyer (Gisela Ahrensová), Will Quadflieg (Robert Jürgensen), Ernst Schröder (dr. Martin Scholz), Hans Hermann Schaufuß (inspicient), Paul Verhoeven (vedoucí sekretariátu), Marina von Ditmar (Inge Schröterová), Theodor Danegger (Hugo, sluha), Karl Dannemann (herec), Jac Diehl, Fritz Draeger (tanečník), Berta Drews (Lizzy), Erich Fiedler (Bobby Kraus), Karl Harbacher (tanečník), Knut Hartwig (herec), Hans Hemes (kontrola vstupenek), Karl Junge-Swinburne (tanečník), Ernst Karchow (garderobiér), Ernst Legal (bývalý inspicient venkovského divadla), Rella Marlo (tanečnice Manuela), Friedrich Maurer (Nolte), Hans Mierendorff (Hieronymus Mildner), Karl Morvilius (inspicient), Edgar Pauly (host na plese), Erich Ponto (Oswald Siebel), Gustav Püttjer (rekvizitář), Ernst Rotmund (vrchní v restauraci), Walter Schramm-Duncker, Ernst Stahl-Nachbaur (intendant venkovského divadla), Franz Stein (redaktor z novin), Ilka Thimm (paní Hoferová), Hubert von Meyerinck (Voß, herec), Elsa Wagner (Schenková, herečka), Walter Werner (Werner, garderobiér), Karl Kemper (muž ve Schroeterově kanceláři)
 
 
scénář:
Harald Bratt
 
 
kamera:
Richard Angst
 
 
hudba:
Hans-Otto Borgmann
 
 
výprava-architekt:
Otto Erdmann
 
 
kostýmy:
Irmgard Becker
 
 
střih:
Johanna Rosinski
 
 
zvuk:
Gerhard Franke
 
 
asistent režie:
Hans Brunow
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.