Velká červená jednička (1980)

Velká červená jednička (The Big Red One)
73.9 %
 
 

The Big Red One

    Žánr: válečný
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 113 min.
„Válečná mozaika sledující osudy několika obyčejných vojáků, příslušníků jedné americké jednotky na cestě ze Severní Afriky až do Československa.“
Příběh začíná v roce 1942, kdy zkušený seržant, veterán první světové války, vede do boje jednotku první pěší divize, přezdívanou Velká červená jednička, plnou nezkušených rekrutů. Jsou mezi nimi také hlavní hrdinové příběhu, přezdívaní "čtyři jezdci" výtečný střelec Griff, ctižádostivý spisovatel Zab, Italoameričan Vinci a farmářský synek Johnson. Ve filmu, plném epizod z různých bojišť druhé světové války, se s nimi ocitnete roku 1943 na Sicílii, kde se jim za pomoci místního chlapce, kterému Němci před nedávnem zabili matku, podaří zničit obrovské německé dělo ukryté na vrcholu hory, které spojencům činilo těžké ztráty. V roce 1944 se s nimi v Den D můžete vylodit v Normandii, kde se na pláži Omaha dostanou do smrtící pasti, ze které se jim podaří uniknout díky odvaze Griffa, který dokáže uniknout palbě nepřítele a zničit obranný val, což jim umožní uniknout jisté smrti. Pod seržantovým vedením zamíří do Belgie, kde se jim podaří dobýt blázinec, ve kterém si Němci zřídili velitelské stanoviště. Ta nejhorší válečná hrůza je však čeká roku 1945, jsou vysláni osvobodit koncentrační tábor v Československu.

Zdroj: Nova

režie:
Samuel Fuller
 
 
hraje:
Lee Marvin (seržant), Mark Hamill (Pvt. Griff), Robert Carradine (Pvt. Zab, 1st Squad), Serge Marquand (Rensonnet), Giovanna Galetti (sicilská vesničanka), Bobby Di Cicco (Pvt. Vinci, 1st Squad), Kelly Ward (Pvt. Johnson, 1st Squad), Stéphane Audran (partyzánka), Siegfried Rauch (Schroeder), Charles Macaulay (General / kapitán), Alain Doutey (Broban), Maurice Marsac (plukovník z Vichy), Colin Gilbert (psí tvář POW), Joseph Clark (Pvt. Shep), Ken Campbell (Pvt. Lemchek), Doug Werner (Switolski)
 
 
kamera:
Adam Greenberg
 
 
hudba:
Dana Kaproff
 
 
střih:
Morton Tubor
 
 
zvuk:
David Dockendorf, Robert L. Harman
 
 
výtvarník:
Peter Jamison
 
 
zvláštní efekty:
Jeff Clifford, Peter Dawson, Kit West
 
 
koordinátor kaskadérů:
Roy Street
 
 
producent:
Gene Corman
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.