Vanina Vanini (1961)

Vanina Vanini
71.1 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Itálie / Francie
    Délka: 127 min.
„Náhodné setkání s mladým revolucionářem vnese do života znuděné šlechtičny pozapomenutou vášeň.“
V dostavníku do Říma se náhodou setkají italská kněžna a mladý karbonář, člen zednářské lóže, který jede do hlavního města pomstít smrt svého přítele. Přísně střežené město právě vybírá nového kardinála a všudypřítomné stráže mají obzvláště políčeno na rebely. Poté, co Pietro svou odplatu vykoná, ocitne se v domě kněžny, kde nalezne útočiště před strážci pořádku. Pietrova smělost a hrdost Vanině imponuje, ona pro něj však představuje součást společnosti, proti které bojuje. Rozdílnost povah i přesvědčení utone v pohlcující vášni, ta však musí záhy čelit následkům vraždy, jíž se Pietro dopustil.

Rosselliniova adaptace Stendhalovy povídky tematizuje nepokojné ponapoleonské období, kdy byla Itálie stižena protimonarchistickým odbojem, v němž hráli zásadní roli právě karbonáři. Italsko-francouzský film (v hlavní roli se Sandrou Milovou a Laurentem Terzieffem) byl uveden v soutěži filmového festivalu v Benátkách.

[Česká televize]

režie:
Roberto Rossellini
 
 
hraje:
Sandra Milo (Vanina Vanini), Laurent Terzieff (Pietro Missirilli), Martine Carol (hraběnka Vitelleschi), Paolo Stoppa (Asdrubale Vanini), Isabelle Corey (Clelia), Antonio Pierfederici (Livio Savelli), Olimpia Carlisi ((La femme de chambre)), Nerio Bernardi (kardinál Savelli), Mimmo Poli (popravčí), Jean Gruault (kastrát), Attilio Dottesio (Scipione), Enrico Glori (Benini)
 
 
námět:
Stendhal (novela "Vanina Vanini" (1829)), Franco Solinas (adaptace), Antonello Trombadori (adaptace)
 
 
scénář:
Roberto Rossellini, Diego Fabbri, Jean Gruault
 
 
kamera:
Luciano Trasatti
 
 
hudba:
Renzo Rossellini
 
 
střih:
Daniele Alabiso, Mario Serandrei
 
 
zvuk:
Oscar De Arcangelis
 
 
producent:
Moris Ergas
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.