Už zase skáču přes kaluže (1970)

Už zase skáču přes kaluže
80.4 %
 
 

Další název: Už zase skáčem cez kaluže

    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 7.5.1971        
    Délka: 87 min.
„O chlapci s velikou touhou a statečným srdcem podle stejnojmenného románu Alana Marshalla“
POZOR, SPOILER

Malý Adam stále utíká z domu, ale matka jej vždy zadrží. Povede se mu to až přes střechu - a hned běží za otcem, kde se dívá, jak pracuje s koněm. Sám by také rád rajtoval, ale otec nechce. Až prý vyroste tak, že vyskočí na klády tvořící ohradu. A tak klučina začne ten skok trénovat. Povede se mu to, ale s drobným švindlem. Když se jde otci pochlubit, tak ten je už zase namol opilý.

Když se pak Adam chlubí klukům, že bude jezdit, nevěří mu to. Musí se ukázat, že má odvahu. To spočívá v tom, že vystřelí z praku na jednoho z kovářů. Ten pak začne Adama honit a on se ukryje do vody. Zde čeká, až nebezpečí pomine. Doma uléhá již nemocen a později povolaný lékař zjistí obrnu. Matka musí malému Adamovi násilím rovnat nohy, což je hodně bolestivá procedura. Nakonec však malý musí stejně do nemocnice. Zde poznává spousty nových lidí - jak pacientů, tak i lékařů. No a přichází doba jeho operace. Adam po ní chodí o hodně lépe. Sice o berlích, ale chodí. Přijede pro něj otec a přiveze mu vozíček, který se pohání rukama.

I přes svůj handicap se Adam učí jezdit na koni a celkem se mu to daří...  Autor: Pitryx

režie:
Karel Kachyňa
 
 
hraje:
Vladimír Dlouhý (Adam), Zdena Hadrbolcová (Mařenka, Adamova matka), Karel Hlušička (Adamův otec), Vladimír Šmeral (pacient Ambrož), Darja Hajská (porodní bába Turečková), Josef Karlík (stájný), Bořivoj Navrátil (lékař v nemocnici), Jaroslav Satoranský (kovář Martin), Zdeněk Kryzánek (opilec v nemocnici), Oldřich Musil (MUDr. Cibulka), Božena Böhmová (vrchní sestra), Jana Švandová (zdravotní sestra / žena v autě), Karel Vlček (farář), Zdeněk Jarolímek (kostelník), Ladislav Křiváček (zřízenec Piroh), Bohuslav Čáp (pacient Odpustek), Milena Steinmasslová (Adamova starší sestra), Adolf Minský (brýlatý pacient), Miloš Filipovský (kluk), Olga Karásková (kovářka), Bohuslav Kalva (rajťák), František Suchomel (pacient), Michal Dlouhý (mladší Adam), Věra Machová (Adamova mladší sestra), Dušan Urgošík (kluk Vašek), Aleš Plhoň (Špunt), Libuše Komancová (žena ve žlutém), Miroslav Koudela (kluk Jirka), Jan Herodes (kluk Lojza), Robert de Castello (kluk), Valentýn Rukavička (kluk), Martin Lácha (kluk), Karel Kmoch (dirigent dechové kapely)
 
 
námět:
Alan Marshall (román 'I Can Jump Puddles' (1955))
 
 
scénář:
Ota Hofman, Karel Kachyňa, Jan Procházka (skutečný autor scénáře, v titulcích nesměl být uveden)
 
 
kamera:
Josef Illík
 
 
hudba:
Zdeněk Liška
 
 
výprava-architekt:
Oldřich Okáč
 
 
střih:
Miroslav Hájek
 
 
zvuk:
Jiří Lenoch
 
 
vedoucí produkce:
Karel Vejřík
 
 
výtvarník:
Ester Krumbachová
 
 
II. kamera:
Adolf Hejzlar
 
 
masky:
Anna Volšičková, Jiří Nevařil
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Zdena Dobřichovská, Rudolf Mos
 
 
asistent režie:
Jaroslava Čapková
 
 
pomocná režie:
Milada Mikešová
 
 
odborný poradce:
František Zábrodský
 
 
fotograf:
Ivan Minář
 
 
spolupráce:
Ester Krumbachová (výtvarná)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.