Tvář vody (2017)

Tvář vody (The Shape of Water)
66.7 %
 
 

The Shape of Water

Další název: Podoba vody

    Žánr: fantasy / milostný / thriller
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 15.2.2018        
    Délka: 124 min.
„Film režiséra Guillerma Del Toro.“
POZOR SPOILER

Žena středního věku si po probuzení vleze do vany, kde se ukájí. Jde navštívit staršího muže, svého kamaráda Gilese, a následuje cesta autobusem do práce. A na poslední chvíli u píchacích hodin. Dnes, jako každý den. Stále dokola. Žena se jmenuje Elisa Espozitová a uklízí ve vědecké laboratoři s černou kamarádkou Zeldou Fullerovou. Zrovna sem přišel nový tým vedený doktorem Robertem Hoffstetlerem, kterému všichni říkají Bob. Také je sem přivezena obří nádoba s vodou, do které Elisa koukne.

Další den je v téže laboratoři všude spousta krve. Dokonce zde Elisa nalezne lidské prsty. Patří ambicióznímu vládnímu agentovi, Richardovi Stricklandovi. Zelda ihned volá pana Fleminga, šéfa ostrahy. Elisa sama nemůže, je němá. A když Zelda odběhne, spatří Elisa podivného tvora.

Při dalším setkání už je tvor volně vypuštěn v bazénu a Elisa mu nabídne vejce. Tvor je přijme. Pak jsou obě uklízečky pozvány právě k Richardovi a ten jim vypráví, že tvora vytáhl z bahna někde v jižní Americe, kde byl jako bůh.

Další dny se Elisa a tvor pomalu sbližují a ona mu dokonce zatančí. Ovšem je při tom viděna právě Robertem Hoffstetlerem, a ten to ihned nahlásí. Ne zdejším nadřízeným, ale Sovětům, protože je to sovětský špion Dimitrij.

Pak nachází Elisa tvora zle zřízeného. On jej totiž Richard velmi krutě týrá a vypadá to, že pro vlastní potěšení. A stále se domnívá, že jde o pouhé zvíře a snad ani to ne. Navíc začíná tušit něco o Elise. Také trvá na vivisekci onoho tvora, proti níž se Bob tvrdě staví. A snad také proto pomáhá Elise, která vodního tvora unáší. Ta jej dostane až do vany svého přítele a sama se tváří jako by nic. Tvor sežere Gilesovi kočku a mizí. Ale stařík chápe jeho chování. Takže když se tvor vrátí zpět, jsou zase kamarádi. Navíc pak Giles zjistí, že jej tvor vyléčil. Totéž zjistí i Richard, kterému dorostly ukousnuté prsty a Elisa má opět hlas. Jenže tvor začíná ztrácet šupiny a přizvaná Zelda volá Boba. On chce pomoci, ale je sledován Robertem. Ten je svědkem střelby mezi ruskými agenty, při které je Bob těžce raněn. Z polomrtvého vytáhne informaci a uklízečce. Ihned jde za Zeldou. Ona by snad nic neřekla, ale její hodný manžel Brooster vše vyžvaní. Zelda volá Elise a varuje ji. Ta bleskurychle i s tvorem mizí a ocitají se u vody, tedy blízko záchraně. Jenže tu nejsou sami, je tu i Richard...  Autor: Pitryx

režie:
Guillermo Del Toro
 
 
hraje:
Sally Hawkins (Elisa Espositoová), Michael Shannon (Richard Strickland), Richard Jenkins (Giles), Octavia Spencer (Zelda Fullerová), Michael Stuhlbarg (doktor Robert Hoffstetler), Doug Jones (obojživelník), David Hewlett (Fleming), Nick Searcy (generál Hoyt), Nigel Bennett (Michalkov), Lauren Lee Smith (Elaine Stricklandová), Martin Roach (Brewster Fuller), John Kapelos (pan Arzounian), Madison Ferguson (Tammy), Cody Ray Thompson (strážník), Morgan Kelly, Marvin Kaye, Dru Viergever, Jayden Greig, Karen Glave, Dan Lett, Stewart Arnott (Bernard), Allegra Fulton (Yolanda), Wendy Lyon (sekretářka Sally), Diego Fuentes (dělník), Danny Waugh, Clyde Whitham, Evgenij Akimov
 
 
námět:
Guillermo Del Toro
 
 
scénář:
Guillermo Del Toro, Vanessa Taylor
 
 
kamera:
Dan Laustsen
 
 
hudba:
Alexandre Desplat
 
 
výprava-architekt:
Paul D. Austerberry
 
 
kostýmy:
Luis Sequeira
 
 
střih:
Sidney Wolinsky
 
 
zvuk:
Steve Baine, Alex Bullick, Sylvain Arseneault, Michael Baskerville, Christian T. Cooke, Devin Doucette, Nelson Ferreira
 
 
titulky-česká verze:
Kateřina Hámová (české titulky)
 
 
zvláštní efekty:
Lindsay MacGowan
 
 
vizuální efekty:
Christopher DeVito, Chris Lyons-Uhlenbrauck
 
 
masky:
Jordan Samuel, Jason Detheridge
 
 
výprava:
Shane Vieau
 
 
výkonný producent:
Liz Sayre
 
 
producent:
Guillermo Del Toro, J. Miles Dale
 
 
kaskadér:
Christine Ebadi, Simon Girard
 
 
casting:
Robin D. Cook
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.