Tichý Don (1957)

Tichý Don (Tikhiy Don)
80.6 %
 
 

Tikhiy Don

Další název: Тихий Дон; Tikhij Don; And Quiet Flows the Don; Tichý Don I.-III.

    Žánr: drama / válečný
    Země: SSSR
    Premiéra v ČR: 1958        
    Délka: 334 min., 3 díly
„Sovětský film podle světoznámého románu M. Šolochova.“
Rozsáhlé Šolochovo dílo bylo stále léta odkládáno ke zfilmování, neboť nebylo myslitelné, aby se našel režisér a měl tu odvahu jej natočit během Stalinova života. Ke konci 50. let režisér Gerasimov natočil šestihodinovou ságu rodiny Melichovovy, na pozadí života vesnice na březích Donu, po počátku 20. století. Ústředním motivem je veliká láska Natálji, ke svému muži Gregoriji Melichovovi. O lásku se musí dělit s další ženou Axinjou, která jej také velice miluje. Velké bojové scény mezi bílými a rudými kozáky, časté popravy poražených, které zasahují až do rodin, kdy bratr vraždí bratra a otec syna.

Děj pokračuje dvacátými léty, kdy Natalja po potratu umírá a Gregorij se na dobro vrací ke své milence Axinji. Rudí se na Melichovova chystají a ten s Axinjou prchají kámsi na Kubáň. Tam ale nedorazí, při střetu s rudými je Axinja zastřelena a Melichovov po pohřbení do země, se vrací zpátky domů, na břeh Donu, do vesnice, kde mu již zůstaly jenom dvě děti...  Autor: jarda53

režie:
Sergej Gerasimov
 
 
hraje:
Petr Glebov (Grigorij Melechov), Elina Bystrickaja (Axiňja), Zinaida Kirijenko (Natálie), Daniil Ilčenko (Pantěle Melechov), Ljudmila Chiťajeva (Darja Melechova), Nikolaj Smirnov (Pjotr Melechov), Alexandr Žukov (Miron Koševoj), Nataša Archangelská (Duňaša), Alexandra Děnisova (Lukinična), Boris Novikov (Miťka Koršunov), Igor Dmitrijev (Jevgenij Listnickij), Michail Gluzskij (Jesaul Kalmykov), Valentina Chmara (Mašutka Koševaja), Jelena Maximova (matka Koševaja), Pjotr Ljubeškin (Martin Šamil), Vadim Zacharčenko (Prochor Zykov), Vasilij Šukšin (Kameo), Alexandr Grave (poručík)
 
 
scénář:
Sergej Gerasimov
 
 
kamera:
Vladimir Rapoport
 
 
hudba:
Jurij Levitin
 
 
kaskadér:
Anatolij Sobolev
 
 
překlad:
Sergej Machonin
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.