Sen (1966)

Sen (San)
67.5 %
 
 

San

Další název: The Dream

    Žánr: válečný / balada
    Země: Jugoslávie
    Premiéra v ČR: 6.10.1967        
    Délka: 87 min.
„O životě, který se odehrával v pohnuté době.“
Film je prvním dílem partyzánské trilogie režiséra Mladimora Puriši Djodjeviče z roku 1966. Následují filmy Jitro (1967) a Poledne (1968). Příběh vykresluje život a touhy partyzánů, kteří se svém "snu" jsou ochotni položit život za lepší život v zemi. Příběh se odehrává v začátku partyzánského boje v Srbsku, kdy odpůrci stojí prakticky proti nepřemožitelné armádě.

K partyzánskému oddílu přichází mladík se svou dívkou. Při jednomu z bojů o dobytí města je však mladý partyzán zabit. Dívka se ocitne sama a rozhodne se vrátit do své vesnice k rodičům, protože vstoupila do oddílu jen kvůli svému milému. Ale i tak se seznamuje se sympatickým partyzánem Malým (Ljubiša Samardžić). Začíná ho mít ráda, ale těžko se smiřuje se vzpomínkami na svého padlého milence. Zatím je ve vesnici její otec odsouzen k smrti. Vesničani ho odhalí jako keťase, který schovává potraviny a obchoduje na černo. Přes veškerou snahu dívky je její otec popraven vojáky. K městu se přibližuje německá armáda a partyzáni ustupují a snaží se uprchnout v obrněném vlaku. Bohužel většina z nich při ústupu zemře, ale partyzán Malý se zachrání, stejně jako mladá Marklena (Neda Arnerićová), které Malý vyznává lásku.  Autor: curil

režie:
Mladomir 'Puriša' Djordjević
 
 
hraje:
Ljubiša Samardžić (Mali), Neda Arnerić (Marklena), Mija Aleksić, Olivera Vučo-Katarina (partyzánka), Mihailo Janketić, Ljuba Tadić (Mile), Velimir 'Bata' Živojinović (Lazar), Dragomir Čumić (Sreten), Faruk Begolli (Petar), Aleksandar Stojković (Berberin), Stole Arandjelović, Karlo Bulić (Profesor), Radmila Guteša (Danica), Siniša Ivetić (Heinrich), Viktor Starčić (dirigent), Zoran Bečić, Svetolik Nikačević, Milutin Mićović, Dušan Vujisić, Predrag Milinković (voják), Ljubo Skiljević (voják), Dušan Tadić (voják), Branimir 'Tori' Janković, Dušan Kandić (Milovan)
 
 
námět:
Mladomir 'Puriša' Djordjević
 
 
scénář:
Mladomir 'Puriša' Djordjević
 
 
kamera:
Mihajlo Popović
 
 
hudba:
Mladen Guteša
 
 
střih:
Mirjana Mitić
 
 
titulky-česká verze:
Irena Wenigová (české titulky)
 
 
výprava:
Milan Miodragović
 
 
kaskadér:
Slavoljub Plavšić-Zvonce
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.