Rajské ptáče (1932)

Rajské ptáče (Bird of Paradise)
80 %
 
 

Bird of Paradise

    Žánr: dobrodružný / romantický
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 80 min.
„Domorodá dívka, která má být obětována bohům, se zamiluje do návštěvníka ostrova“
Každému, kdo znal film "Bílé stíny", bylo ihned jasné, že i "Rajské ptáče" patří do té skupiny filmů, co si vznikly z dílny napodobitelů a následovníků, jak v námětu, tak provedení, a že se jen těžko dalo doufat, že na toto téma vznikne něco nového. Šlo hlavně o to, jak byla myšlenka provedena a kdo vytvořil hlavní postavy staronového románu rajských stromů Tichého oceánu. Rajských jen svými panenskými přírodními půvaby. Ano, zde si filmařova kamera měla z čeho vybrat a doslova si mohla zahýřit. A nejinak tomu bylo ve výběru domorodých statistů, ztepilých ženských postav, fantastických krojů, obratných mužů, nedostižných plavců a veslařů na labilních kanoích. Méně ovšem rajský byl tento kraj ovzduším pověr, jimiž byl zamořený, kdy například rozhněvaná sopka měla být usmířena lidskými obětmi.

A tak není proto divu, že inteligentní běloch, okouzlený domorodou princeznou, které dala Dolores del Rio podvědomě rafinovaný půvab svůdné smyslnosti dítěte přírody, horuje v jejím obětí např. o žárovce, radiu, mrakodrapech - prostě o civilisaci...Režie tehdy využila četných fotografických možností, kdy se jí podařilo zachytit víry moře zmítaného tajfunem, i smyslovou opojnost domorodých tanců v tropických nocích i drásající jednotvárnost hudby a výstražného bubnování.  Autor: Asmodej

režie:
King Vidor (.)
 
 
hraje:
Dolores Del Río (Luana), Joel McCrea (Johnny Baker), John Halliday (Mac), Richard Gallagher (Chester), Bert Roach (Hector), Lon Chaney (Thornton), Wade Boteler (kapitán Johnson), Arnold Gray (Walker), Reginald Simpson (O'Fallon), Napoleon Pukui (král), Agostino Borgato (šaman)
 
 
námět:
Richard Walton Tully (The Bird of Paradise (hra, 1912))
 
 
scénář:
Wanda Tuchock (.), Leonard Praskins (.), Wells Root (.)
 
 
kamera:
Lucien N. Andriot (.), Edward Cronjager (.), Clyde De Vinna (.)
 
 
hudba:
Max Steiner (.)
 
 
střih:
Archie Marshek (.)
 
 
výprava:
Carroll Clark (.)
 
 
výkonný producent:
David O. Selznick (.)
 
 
producent:
King Vidor (.)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.