Proces (1962)

Proces (Le procès)
77.5 %
 
 

Le procès

Další název: The Trial

    Žánr: drama / krimi
    Země: Francie / Itálie / NSR / Jugoslávie
    Délka: 118 min.
„Adaptace proslulého románu Franze Kafky.“
Josef K. se jednoho dne probudí a zjistí, že je z neznámých příčin zatčen. Další situace mu připomínají nekončící řetěz absurdních a nepochopitelných situací. Hrdina se marně snaží dopátrat se příčiny svého zatčení i pozadí procesu, o němž nemá nejmenší tušení, také usiluje o získání kvalitního advokáta. Bohužel netuší, že reprezentantem mocenské „mašinérie“ je právě jeho obhájce…

Film v roce 1962 natočil jeden z nejlepších tvůrců světové kinematografie, scenárista a režisér Orson Welles. Při jeho realizaci se z velké části inspiroval proslulým románem spisovatele Franze Kafky, do scénáře přitom zapojil i biblické motivy. Hlavní role ztvárnili Anthony Perkins (Josef K), Jeanne Moreaová (Marika Burstnerová) a také Orson Welles (advokát).

V anglickém znění s titulky.

Zdroj: ČT

režie:
Orson Welles
 
 
hraje:
Orson Welles (Albert Hastler (Advokát)), Anthony Perkins (Josef K.), Jeanne Moreau (Marika Burstner), Akim Tamiroff (Bloch), Michael Lonsdale (kněz), Romy Schneider (Leni), Madeleine Robinson (paní Grubachová), Elsa Martinelli (Hilda), Suzanne Flon (Miss Pittl), Arnoldo Foà (Inspektor A), Fernand Ledoux (předseda soudního dvora), Max Buchsbaum (vyšetřující úředník), Max Haufler (strýc Max), Maurice Teynac (zástupce manažera), Wolfgang Reichmann (stráž v soudní síni), Thomas Holtzmann (Bert, student práv), Billy Kearns (první inspektorův asistent), Jess Hahn (druhý inspektorův asistent), Carl Studer (muž v koženém), Jean-Claude Rémoleux (policista), Katina Paxinou, Paola Mori (archivářka), Guy Grosso (Rabenstein)
 
 
námět:
Franz Kafka (román "Proces" (Der Prozeß, 1914-1915))
 
 
scénář:
Orson Welles
 
 
kamera:
Edmond Richard
 
 
hudba:
Jean Ledrut, Tomaso Albinoni
 
 
výprava-architekt:
Don Taylor
 
 
střih:
Yvonne Martin
 
 
produkce:
Paul Laffargue
 
 
výtvarník:
Pierre Tyberghein
 
 
masky:
Louis Dor
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.