Případ Lupínek (1960)

Případ Lupínek
63.1 %
 
 
    Žánr: dobrodružný / rodinný
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 7.4.1961        
    Délka: 74 min.
„Příběh dětí, které řeší záhadu zmizelých loutek.“
POZOR SPOILER!

Někdo tajemný pozoruje dalekohledem okolí a pak děti. Kráčí k nějaké dřevěné stavbě a dostane se dovnitř. Zde jsou děti s paní učitelkou a jejím otcem. Zkoušejí divadelní hru s názvem „Cesta do Vesmíru“, jak stojí na plakátě.
Ta má za týden premiéru.
Herci pak zjistí, že v divadle někdo byl a ten někdo tam nechal lístek s nápisem „Fantom divadla“. Herci jsou vlastně tři kluci a holka Helenka. Tak ti pronásledují tajemného vetřelce a při tom holka nechá položenou tašku s loutkami ke hraní jen tak, kde ji někdo uzme. Když pak herci polapí fantoma, zjistí, že je to také kluk. Jmenuje se Barnabáš a přiznává, že byl v divadle, ale ke krádeži se nezná. Ukáže se, že si vede soukromou detektivní kancelář a slíbí, že zloděje vypátrá.
Nejprve jdou k ohradě, kde udělá odlitky stop. Podle nich pak v šatně zjistí dvě jména. Martin Janeček a Milan Souček. A také zjistí, že budou odpoledne na tréninku. Takže tam jdou. Opět nemají úspěch.
Další pátrání je zavede do nemocnice, do sklepa, a ještě všude možně. Dokonce skončí u babičky Březinové, kde se malý detektiv hodně zdrží.
Případ krádeže se pak točí kolem popelnic, a tak se děti dostanou až k pásu, kde se přebírá odpad. Následuje ZOO, auto opravna a národní galerie. Nu, když už se zdá být vše jasné, ukáže se ještě další drobnost…  Autor: Pitryx

režie:
Václav Vorlíček
 
 
hraje:
Martin Švehla (Barnabáš), Karel Michálek (Pavel), Zuzana Tůmová (Helenka), Michal Pelikán (Honza), Jindřich Pulec (Sláva), Jan Sýkora (Martin), Viktor Vaněček (Milan), Jan Klozar (Zrzek), Světla Amortová (domovnice), Vítězslav Černý (automontér), Vojtěch Červenka (učedník Jirka), Eva Kožnarová-Danielová (učitelka Marie), František Miroslav Doubrava (závozník), Josef Hlinomaz (vrátný v nemocnici), Marie Brožová (Březinová), František Jirásek (řidič), Běla Jurdová (sestra), Helena Karbanová (primářka), Luďa Marešová (sestra), Milan Neděla (ošetřovatel v zoo), Svatopluk Skládal (pokladník na zámku), Ota Sklenčka (Eliáš), Jan Skopeček (popelář), Josef Svátek (primář), Luděk Škuta (učitel), František Kovářík (průvodce Šnobl), Monika Lankašová (holčička), Zuzana Vrbová (Dáša Součková), Antonín Šindler (tlustý kluk), Eva Culková (Alenka), Václav Wasserman (muž s králíkem), Jiří Zajíček (kluk), Zdeněk Týle
 
 
námět:
Josef Brukner, Václav Vorlíček
 
 
scénář:
Josef Brukner, Václav Vorlíček (a technický)
 
 
kamera:
Jan Stallich
 
 
hudba:
Svatopluk Havelka
 
 
výprava-architekt:
Luděk Škuta
 
 
kostýmy:
Marie Jindrová, Blažena Ševčíková
 
 
střih:
Jan Kohout, Jarmila Müllerová
 
 
zvuk:
Adolf Böhm
 
 
vedoucí produkce:
Rudolf Wolf
 
 
výtvarník:
Karel Lukáš, Vladimír Huja
 
 
dabing:
Jan Šmíd (učedník Jirka)
 
 
zpěv:
Sbor (Jednou nebudeme malí)
 
 
text písně:
Josef Brukner (Jednou nebudeme malí)
 
 
II. kamera:
Stanislav Kautský
 
 
masky:
Josef Mann
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Ludmila Tikovská, František Jaderník
 
 
asistent režie:
Věra Plívová-Šimková, Drahuše Reňáková, Viktor Karásek, Marie Hejzlarová
 
 
asistent kamery:
Jaroslav Kaiser
 
 
pomocná režie:
Milada Mikešová
 
 
asistent vedoucího výroby:
Ferdinand Zelenka
 
 
asistent architekta:
Oldřich Okáč
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
František Belfín
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.