Chyby ve formuláři:
» Nejste přihlášeni, pro přidání videa k filmu se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
 

Případ dr. Kováře (1950)

Případ dr. Kováře
53.3 %
 
 

Další název: Case of Doctor Kovář

    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 28.4.1950        
    Délka: 79 min.
POZOR, SPOILER

Je krásný a klidný den. Do toho zahřmí obrovská exploze z Olbrichovy fabriky.

V nemocnici se objevuje nový lékař - doktor Kovář. Na uvítanou dostal od primáře Pokorného to nejhorší, noční směnu. Hned tu první. Po explozi sem začnou vozit pacienty. Jednoho se spáleninou, Vášu, a pokyny doktora Kováře se sestře Anně vůbec nelíbí.

V továrně je komise, která má posoudit okolnosti exploze. Jednoznačně jde o starý kotel, u kterého pracoval onen dělník Váša. Ten je zrovna na operačním sále operován Kovářem.

Dělníci u závor čekají až projede vlak a debatují o včerejší explozi. Ale je zde také Marie, ta sděluje svému mládenci Toníkovi Blahnovi, že je to jisté. Ten se vůbec netváří nadšeně a tvrdí, že si to nemohou nechat.

Kovář se baví se synovcem primáře o Loukotovi. Kovář tvrdí, že operace nebude mít úspěch.

Velický a Kalčík jsou povoláni před továrníka. Ten jim sděluje, že s Vášou je to to již dobré. Ovšem také jim vyčítá jejich chování ohledně komise. Ti zase jemu, že nikdy nedal do opravy kotle ani korunu. Pojišťovna mu vybuchlý kotel nahradí, jinak by jej ale musel platit ze svého. Přes svůj slib, že nebude propouštět, již jeho nohsled Patera vybírá ty dělníky, kteří se něčím znelíbili. Je jich dvacet pět.

Po operaci Loukoty vyčte primář Kováři jeho práci s Vášou. A Kovář mu ihned otluče o hlavu Loukotu, protože i primář musel poznat zbytečnou práci.

Zoufalá Vášová vyhledá primářovu manželku, ta slibuje pomoc. Slovo dodrží a primář toho hned využije a vmete Kováři do tváře, že Váša k němu nemá důvěru, když poslal svou ženu za paní primářovou. Toto říká hned poté, co se dozvěděl, že správní rada Loukota před chvíli zemřel.

Patera přináší továrníkovi rozhodnutí, že explozi a požár ve fabrice zavinili dělníci při míchání rozpustidla. Takže dostává rozkaz propustit ty dělníky, co jsou na seznamu. A tak se i stane.

Kovář provede operaci na Vášovi i proti zákazu primáře a asistuje mu u toho primářův synovec.

Továrník a jeho klaka na vyšších postech plánují další postup. Totiž další podvod na zalátání jiného podvodu.

Sestra Anna udává primáři jak Kováře, tak i sestru Helenu, co mu pomáhala. Toho nezajímá, že Váša je z toho venku, a sestru Helenu vyhazuje.

Tonda bere úplatek od továrníka, aby mluvil pro něj. Když se jej Marie ptá, odkud má peníze, vymluví se na doktora Kováře. Jenže ona si to jde k němu ověřit a zjistí, že Kovář o penězích nic neví.

Dochází k další rozmíšce mezi primářem, dělníky, Vášou a Kovářem.

Marie stále tlačí na Tondu ohledně peněz a on se nepřímo přizná. Marii to rozzlobí a odchází od něj. Pak za ním přijdou jeho kamarádi, dělníci. A on pochopí.

Probíhá velká schůze dělnictva hlavně proti Olbrychovi. Za tím přichází Tonda mu říci, že svědčit nebude, a vrací mu peníze.  Autor: Pitryx

režie:
Miloš Makovec
 
 
hraje:
Otomar Krejča (MUDr. Kovář), Jiří Plachý (primář MUDr. Pokorný), František Šlégr (továrník K. Olbrich), Vlasta Vlasáková (Marie Kalčíková), Vladimír Řepa (Hlávka), Jaroslav Mareš (Blahna), Václav Lohniský (dělník Jan Váša), Jaroslav Malík (dělník Kalčík, Mariin otec), Jaroslav Moučka (Velimský), Karel Houska (primářův synovec MUDr. Mráz), Ludmila Burešová (pradlena, Vášova žena), Karel Černoch (Zedníček), Stanislav Langer (hejtman Vrána), Josef Mráz (ošetřovatel Jan, Helenin snoubenec), Josef Najman (Kalous), Taťána Vavřincová (Pokorná), Libuše Pospíšilová (zdravotní sestra Helena), Julie Šafářová (sestra Anna), Ladislav Gzela (dělník), Jan Holubář (role neurčena), Věra Kalendová (zdravotní sestra), František Marek (vrátný v nemocnici), Ota Motyčka (účetní Patera), Viktor Očásek (Loukota), V. Stelzigová (role neurčena), Karel Vavřík (pacient), Oldřich Lukeš (dělnický odborový delegát), Věra Motyčková (role neurčena)
 
 
námět:
Eduard Vondrák, Jaroslav Hulák, Emil Radok
 
 
scénář:
Mojmír Drvota, Jaroslav Hulák, Emil Radok
 
 
kamera:
Rudolf Milič
 
 
hudba:
Jan Rychlík
 
 
výprava-architekt:
Miloš Třeška
 
 
kostýmy:
Slávka Doležalová, Dagmar Berková
 
 
střih:
Josef Dobřichovský
 
 
zvuk:
Karel Cajthaml
 
 
zpěv:
Sbor (Ó, Marianno, Internacionála)
 
 
masky:
Vladimír Černý
 
 
asistent kamery:
Josef Illík
 
 
pomocná režie:
Věra Ženíšková
 
 
vedoucí štábu:
Gustav Rohan
 
 
výprava:
Jan Janda
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
Milivoj Uzelac
 
 
vedoucí výroby:
František Milič
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.