Pojedeme k moři (2014)

Pojedeme k moři
66 %
 
 
    Žánr: komedie / rodinný
    Země: Česká republika
    Premiéra v ČR: 10.4.2014        
    Délka: 91 min.
„Strhující příběh jedenáctiletého Tomáše, který se chce stát slavným režisérem. K narozeninám dostal kameru a rozhodl se natočit o svojí rodině film, aniž by tušil, jaká odhalení na něj čekají.“
Jedenáctiletý Tomáš se chce stát filmařem, a když dostane k narozeninám kameru, rozhodne se natočit svůj první film – o své rodině a kamarádovi. Postupně tak poznáváme jeho tatínka, maminku, babičku, ale i kamaráda Harise, který mu pomáhá s natáčením. Kluci blbnou a užívají si natáčení, ale jen do chvíle než zjistí, že kamera dokáže odhalit i věci, které jsou nepříjemné – například pravdu o jejich spolužačce, kterou Tomáš miluje anebo – že mu jeho táta lže! Dvakrát týdně tajně odjíždí místo práce bůhvíkam, ale zapírá to. Tomáš, i když má obavu, že se dozví něco, co bude bolet, se rozhodne tomu přijít na kloub. Netuší, že narazil na rodinné tajemství, které má mnohem hlubší kořeny, než se zprvu zdálo… Jeho odhalení je šokující i čisté svou neokázalou jednoduchostí a lidskostí.

Film je dětsky upřímný, hravý, spontánní, humorně vyprávěný, ale místy i drsný až krutý. Film pro celou rodinu a pro ty, kteří neztratili dar dětského pohledu na svět, film, který dojme i pobaví. Film o dospívání a o odvaze dospět.

Pojedeme k moři je výjimečný film nejen příběhem, ale i režijním uchopením – je celý vyprávěný pohledem jedenáctiletého kluka, který si svůj příběh režíruje i natáčí – nejdříve má svoji kameru, k níž posléze přibude druhá – Harisova. Většina záběrů je snímaná jakoby „z ruky“.

Zdroj: ČT

režie:
Jiří Mádl
 
 
hraje:
Petr Šimčák (Tomáš Hrobský), Jan Maršál (Haris Kubálek), Ondřej Vetchý (Tomášův táta), Lucie Trmíková (Tomášova máma), Jaroslava Pokorná (Tomášova babička), Anastázie Chocholatá (Stáňa), Miroslav Táborský (taxikář), Michaela Majerníková (Harisova matka), Ondřej Veselý (Harisův otec), Roman Nevěčný (trenér Šafařík), Lukáš Hrabák (Harrisův bratr), Zdeněk Bařinka (fotbalista), Miloslav Šmídmajer (pokladní v letním kině), Martin Hruška, Ondřej Volejník, Dana Špilauer Verzichová, Gabriela Švejdová, Pavel Mádl, Eva Podzimková, Tereza Ramba, Jan Hlaváč (Tomášův bratr), Jakub Maršál (fotbalista), Radek Petráň, Martin Kulhánek, Karel Smeykal, Matěj Trochta, Roman Hodek, Karolína Mádlová, Jiří Reindl, Hana Mádlová, Jan Mádl
 
 
scénář:
Jiří Mádl
 
 
kamera:
Edita Kainrathová
 
 
hudba:
René Rypar
 
 
výprava-architekt:
Jana Nosková
 
 
kostýmy:
Lucie Ulíková
 
 
střih:
Jakub Vansa
 
 
zvuk:
Pavel Dvořák, Klára Javoříková
 
 
text písně:
Jan Nedvěd
 
 
koproducent:
Tomáš Baldýnský, Helena Uldrichová
 
 
masky:
Romana Karlíková, Eva Podzimková (asistentka), Tereza Ramba (asistentka)
 
 
dramaturgie:
Mária Dufková, Jaroslav Sedláček (Čt)
 
 
asistent režie:
Miro Mráz
 
 
asistent kamery:
Petr Houdek
 
 
pomocná režie:
David Strangmüller
 
 
výkonný producent:
Jaroslav Kučera
 
 
producent:
Miloslav Šmídmajer
 
 
vedoucí výroby:
Jiří Holan
 
 
stavba:
Karel Křivka
 
 
casting:
Miro Mráz
 
 
ostřič:
Petr Houdek
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.