Ostrov stříbrných volavek (1976)

Ostrov stříbrných volavek
63.5 %
 
 

Další název: Die Insel der Silberreiher

    Žánr: drama
    Země: Československo / NDR
    Premiéra v ČR: 21.1.1977        
    Délka: 75 min.
POZOR SPOILER
 
 
Ocitáme se v nejmenovaném německém městě v roce 1918. Pochoduje zde vojenská kapela a kolem ní se samozřejmě rojí malí kluci.  
Ne jedné ulici se procházejí ti movitější a o kousek dál se rozdává žebrákům polévka. Malý Paul pouští zrcátkem prasátka na kluky a pak jde za nimi. Dohromady tvoří trojku, ale každý je trochu jiný. Jsou to Paul Meier, Willi a Heinrich. Ten poslední patří mezi bohaté, jeho děda je důstojník a chce, aby jeho vnuk šel do kadetní školy. Další dva patří mezi ty chudobnější.  
Četníci prohledávají městečko, protože se zde údajně paktují dělnické organizace a chystají ozbrojené povstání. 
Kluci jsou u řeky a kouří. Když pak zahlédnou dva neznámé muže, jsou překvapeni.  
Po cestě jedou komedianti. Tři kamarádi se jdou podívat a netuší, že ve voze se ukrývají cizinci. Policie vůz i komedianty zkontroluje, ale nikoho nenajde. Jeden z ukrytých je Tony a druhý Sepp Ertman. Zdá se, že mezi Tonym a mladičkou komediantkou Terezou začíná vznikat nějaký vztah.  
Kluci už vědí, že jsou to dezertéři. Heinrich od kluků odchází. Ti se obávají, aby to neohlásil. Oba uprchlíci se ukryjí mezi dělníky.  
Když se Heinrichův děda dozví jméno dezertéra, značně jej to rozčílí. A říká Henrichovi, že Sepp sehrál významnou roli v úmrtí jeho otce. A Heinrich v noci tajně opouští dům. Jde za kamarády na cirkusové představení. Zrovna začíná šťára. Kluci Heinricha pochopitelně podezřívají, že mluvil.  
Matka pak Heinricha čapne, když se vrací. A on najde fotku, na které je jeho otec a Ertman jako kamarádi. Matka říká, že Sepp jen přemluvil jeho otce, aby nesplnil rozkaz. Za to byl degradován. A on si v reakci na to požádal o přeložení do první linie.  
Hledání dezertérů pokračuje i na nádraží. Ti jsou ukryti v tendru a ujíždějí pryč. Následně jsou posláni na jeden z blízkých ostrovů.
A zde je jednou uvidí naše trojka kluků ještě s Terezou. A Henirich prohlásí, že s Ertmanem potřebuje nutně mluvit. Ale kluci mu nevěří.  
Ti dva se však přece jen sejdou, ale Sepp toho moc nepoví. Jen to že Heinrichův otec byl rovný chlap.  
Všichni pak vidí spoustu vojáků, a proto z ostrova utíkají, mimo ty dva dezertéry, ti tam zůstanou. A právě Seppa načapá Heinrichův děda. A tu také vychází najevo, jak to tehdy všechno bylo a proč musel zemřít Heinrichův otec. 
Právě poté se Sepp zmocní dědovy zbraně… 
 
 

   Autor: Pitryx

režie:
Jaromil Jireš
 
 
hraje:
Erwin Geschonneck (plukovník von Bülow), Günter Naumann (zběh Sepp Erdmann), Vladimír Dlouhý (dezertér Tony), Michal Vavruša (student Heinrich, plukovníkův vnuk), Petr Voříšek (Paul Meyer, Heinrichův kamarád), Tomáš Vacek (poslíček Willi, Heinrichův kamarád), Heidemarie Wenzel (Hilda von Bülow, Heinrichova matka), Iva Bittová (artistka Tereza), Wolfgang Greese (velitel policie), Erich Mirek (děda Meyer), Jaromír Joo (cirkusák Jan Král), Gabriela Najmanová (Králova žena), Jindřich Joo (Králův syn), Vladimír Navrátil (zatčený dělník), Hannes Stelzer (dělník), Jaromír Vaverka (dělník), Dieter Knust (důstojník na koni), Peter Kalisch (přednosta stanice), Frank Ciazynski (poddůstojník), Klaus Tilsner (Gustav, příkazník u Bülowa), Karel Chromík (dělník/strojvůdce), Hans-Gotthilf Brown (jízdní četník), Klaus Ebeling (jízdní četník), Werner Ehrlicher (jízdní četník), Harald Engelmann (jízdní četník), Ernst Peter Berndt (hoteliér), Brigitte Beier (přednostova žena), Nita Romanečová (stařena u okna)
 
 
námět:
Ladislav Dvorský (povídka Ostrov stříbrných volavek)
 
 
scénář:
Jaromil Jireš (spolupráce na dialozích), František Pavlíček (Uveden pod jménem Věry Kalábové), Věra Kalábová (pouze uvedena v titulcích - místo Fr. Pavlíčka)
 
 
kamera:
Jan Čuřík
 
 
hudba:
Luboš Fišer
 
 
výprava-architekt:
Marlene Willmann, Bohumil Pokorný
 
 
kostýmy:
Svatava Sophová, Nita Romanečová
 
 
střih:
Josef Valušiak
 
 
zvuk:
Pavel Jelínek, Ivo Špalj (mix)
 
 
vedoucí produkce:
Oscar Ludmann
 
 
dabing:
Ota Sklenčka (von Büllow), Petr Haničinec (Sepp), Jana Šulcová (Hilda), Luděk Kopřiva (velitel policie)
 
 
mluví:
Viola Zinková (hlas Hildy von Bülow), Michal Pešek (hlas Heinricha), Vladimír Pospíšil (hlas důstojníka domobrany), Mirko Musil (hlas Gustava, příkazníka u Bülowa), Eva Svobodová (hospodyně)
 
 
II. kamera:
Oldřich Hubáček
 
 
dramaturgie:
Ivan Urban, Christel Gräf
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Werner Fritzsche
 
 
pomocná režie:
Michael Englberger
 
 
fotograf:
Vladimír Souček
 
 
asistent produkce:
Tomáš Baloun
 
 
vedoucí výroby:
Zdeněk Oves
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.