Obviněný (2005)

Obviněný (Anklaget)
71.3 %
 
 

Anklaget

Další název: Accused

    Žánr: drama / psychologický / thriller
    Země: Dánsko
    Délka: 103 min.
Být obviněn ze sexuálního zneužívání vlastním dítětem je něco tak hrozného, že si nikdo nemůže ani přibližně představit, jak by se v takové situaci cítil a co by pak dělal. Jestli by vůbec našel sílu unést to, jak hanebně se zachovala jeho vlastní krev. A jakým způsobem by se pak vůbec hájil.

Ale právě to se bohužel stalo otci navenek spokojeně žijící rodiny, učiteli Henrikovi. Ze zneužívání ho nařkla jeho 14 letá vlastní dcera. Je zatčen a obviněn a ocitá se tak nad hroznou propastí. I když se zdá , že by to mohl být důsledek psychických problémů dcery, k menším lžím se uchylovala již dříve, je pro Henrika nesmírně těžké se vyrovnávat s křivým obviněním a sbírat sílu k boji za svoje očištění.

Dánský režisér Jacob Thuesen zvolil netradiční vypravěčský postup, soustředil se spíše na to, co prožíval nespravedlivě obviněný otec, zatímco oběť – jeho dceru, nám představí až u soudu, v podstatě uprostřed již dávno rozjetého filmu. Nicméně v samotném závěru filmu, ve chvílích, kdy již má divák „jasno“, přichází nečekané a šokující rozuzlení.

Snímek posbíral řadu ocenění, domácích i zahraničních. Zvítězil na MFF Waršava 2005, o rok později také cenu za režii na dánském Robert Festivalu. Zejména však získal cenu FIPRESCI (Mezinárodní federací filmových kritiků) na MFF Stockholm 2005 a v témže roce i cenu European Film Awards za objev roku. Byl také nominován na Zlatého medvěda na Berlinale.  Autor: Omnibus

režie:
Jacob Thuesen
 
 
hraje:
Troels Lyby (Henrik), Sofie Gråbøl (Nina), Paw Henriksen (Pede), Louise Mieritz (Pernille), Bodil Jørgensen (školní psycholožka), Kristian Halken (Bent, Henrikův šéf), Charlotte Sieling (Miriam), Søren Malling (právní zástupce), Kirsten Olesen (soudkyně), Claus Bue ((Retsbetjent)), Lars Kaalund ((Far til svømmekursist)), Hans Henrik Clemensen, Kirstine Rosenkrands Mikkelsen (Stine), Ditte Gråbøl (prokurátorka), Michael Larsen, Michael Asmussen
 
 
scénář:
Kim Fupz Aakeson
 
 
kamera:
Sebastian Blenkov
 
 
hudba:
Nikolaj Egelund
 
 
střih:
Per K. Kirkegaard
 
 
zvuk:
Peter Albrechtsen, Morten Green
 
 
výprava:
Mia Stensgaard
 
 
výkonný producent:
Kim Magnusson
 
 
producent:
Thomas Heinesen
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.