Někdo to rád horké (1959)

Někdo to rád horké (Some Like It Hot)
88.1 %
 
 
 
 
 
Film na Blu-ray

Some Like It Hot

    Žánr: komedie
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 121 min.
„Vše, co můžeme od gangsterské komedie očekávat. Honičky, střelba, pašovaný alkohol, dámský orchestr, krásné pobřeží, no a také nezbytná láska...“
"Ty chceš mít v jednom filmu samopaly, mrtvoly a gagy? Zapomeň na to, Billy, to nikdy nebude fungovat." Autorem této špatné rady byl producent David Selznick, Wilder ho ale naštěstí neposlechl. Natočil (podle vlastních slov) kombinaci Zjizvené tváře a Charleyovy tety a zase jednou triumfoval.
Gangsteři se přitom dostali do filmu stejně náhodou jako nevyhnutelně. Když chtěli Wilder s Diamondem adaptovat část textu Michaela Logana a Roberta Thoerena (který byl předtím zfilmovaný už dvakrát), hledali důvod, jenž by dva dospělé (byť nezaměstnané) muže přinutil obléknout si ženské šaty. Tím byla podle nich jedině smrt! Diamond pak navíc přišel s klíčovou myšlenkou udělat z příběhu retro. Odtud byl už jen krok ke 20. letům a Wilderově nápadu využít proslulý masakr na den sv. Valentina. Právě jemu náhodou přihlížejí Joe (Curtis) a Jerry (Lemmon) a cesta k nylonkám byla volná.
Klíčem k úspěchu bylo nejen svižné tempo a neuvěřitelně vtipné dialogy, vycházející samozřejmě především z konfliktu mužského myšlení a ženských šatů, ale také pečlivě zvolená typizace ústřední dvojice. Zatímco Joe představuje "lyrický typ" a své ženství přijímá bez výhrad a ochotně, Jerry jako typ komický s ním doslova i v přeneseném smyslu stále zápasí. Oba pak v souladu se svým charakterem prožívají podle klasické shakespearovské kombinace lásku "vysokou a nízkou! Joe se zamiluje do svůdné zpěvačky orchestru Sugar (k tomuto účelu se promění v milionáře) a Jerry vzbudí zájem vilného miliardáře, který se s ním jako se ženou hodlá oženit. Třetím vrcholem trojúhelníku je postava Sugar, již Wilder podle hesla, že nejslabší figura musí mít nejsilnější obsazení, svěřil Marilyn Monroeové. Její kombinace dětské naivity a smrtící svůdnosti byla naprosto ojedinělá a asi jen díky tomu přežili natáčení jak Wilder, tak Monroeová.
Je zbytečné zabývat se "vědeckými" úvahami např. na téma, nakolik je převleková komedie výrazem mužské pohlavní úzkosti, či zda je Lemmonovo radostné zasnoubení výrazem jeho možné homosexuality. Nic z toho myslím autory příliš netrápilo a ke cti jim budiž řečeno i to, že svou frašku - jakkoli téměř každý její dialog je dvojsmyslný a sexuální podtext všudypřítomný - udrželi bezpečně v mezích dobrého vkusu.
Iva Hejlíčková
Letní filmová škola 2011

režie:
Billy Wilder (.)
 
 
hraje:
Jack Lemmon (Jerry / Daphne), Tony Curtis (Joe / Josephine), Marilyn Monroe (Sugar Kane Kowalczyková), George Raft (psí dečka Colombo), Pat O'Brien (policejní komisař Mulligan), Joe E. Brown (Osgood Fielding III), Nehemiah Persoff (Bonaparte), Joan Shawlee (Sladká Sue), Billy Gray (Poliakoff), George E. Stone (Párátko Charlie), Dave Barry (Bienstock), Beverly Wills (Dolores), Barbara Drew (Nellie), Mike Mazurki (Spatsuv sluha), Harry Wilson (Spatsuv sluha), Edward G. Robinson (Johnny Paradise), Joe Gray (gangster na hostině), Marian Collier (Olga), James Dime (gangster), Paul Frees (majitel pohřebního ústavu), Tito Vuolo (Mozzarela), Fred Sherman (Drunk), Laurie Mitchell (Mary Lou), Al Breneman (Bellhop), Colleen O'Sullivan (houslistka), Helen Perry (Rosella), Penny McGuiggan (trumpetistka)
 
 
námět:
Robert Thoeren, Michael Logan
 
 
scénář:
Billy Wilder, I.A.L. Diamond
 
 
kamera:
Charles Lang
 
 
hudba:
Adolph Deutsch
 
 
výprava-architekt:
Edward G. Boyle
 
 
kostýmy:
Orry-Kelly (kostýmy pro M Monroe)
 
 
střih:
Arthur P. Schmidt
 
 
zvuk:
Fred Lau
 
 
dabing:
Lubomír Zajíc (zvuk - video), Blanka Bohdanová (Sugar Kane Kowalczyková (1. dabing)), Eduard Cupák (Joe/Josephine (1. dabing)), Vladimír Brabec (Jerry/Daphne (1. dabing)), Eduard Dubský (psí dečka Columbo (1. dabing)), Ota Sklenčka (Mulligan (1. dabing)), Miroslav Homola (Osgood Fielding III (1. dabing)), Karel Houska (Malý Bonaparte (1. dabing)), Irena Kačírková (Sladká Sue (1. dabing)), Ivo Gübel (Sig Poliakoff (1. dabing)), Vladimír Krška (Beinstock (1. dabing)), Oldřich Musil (mafián - ksicht (1. dabing)), Jiří Novotný (Bellhop (1. dabing)), Mirko Musil (Párátko Charlie (1. dabing))
 
 
zvláštní efekty:
Milt Rice
 
 
koproducent:
I.A.L. Diamond
 
 
výprava:
Ted Haworth
 
 
producent:
Billy Wilder
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.