Návrat do budoucnosti 2 (1989)

Návrat do budoucnosti 2 (Back to the Future Part II)
84.6 %
 
 
 
 

Back to the Future Part II

Další název: Návrat do budúcnosti 2 (SK); Zurück in die Zukunft 2

    Žánr: komedie / akční / dobrodružný / sci-fi
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 30.7.1992        
    Délka: 108 min.
„Další bláznivý výlet studenta Martyho - tentokrát do roku 2015.“
Sotva se Marty vzpamatoval ze své cesty do minulosti, objeví se stroj času v podobě létajícího auta a jeho přítel doktor Brown ve spěchu naloží Martyho i jeho přítelkyni Jennifer a odletí s nimi do budoucnosti, do roku 2015, aby společně zachránili Martyho syna, kterého parta výrostků nutí ke krádeži. Marty, který je synovi k nerozeznání podobný, se s partou střetne a po honičce na létajících skateboardech dosáhne jejich zatčení. V obchodě si koupí almanach sportovních výsledků z let 1950 až 2000, který si chce vzít do minulosti, aby zbohatl několika sázkami. Doc se však rozzlobí a almanach vyhodí, protože nechce, aby jeho stroj sloužil k obohacování. Netuší, že jejich rozhovor vyslechl starý Biff, a zatímco Marty a Brown řeší problémy s Jennifer, vypůjčí si na chvíli jejich stroj času. Když se pak cestovatelé v čase vrátí do roku 1985, nestačí se divit. Svět je jiný a jejich idylická doba se změnila v peklo. Dvojice zjistí, že z Biffa je milionář, který zbohatl několika velkými výhrami v sázkách, zastřelil Martyho otce a oženil se s Lorraine, která propadla alkoholu. Pochopí, co se stalo, a rozhodnou se vydat zpět do roku 1955, kdy Biff předal svému mladšímu já almanach se sportovními výsledky a tím změnil celou budoucnost. Před Martym je nelehký úkol. Musí sebrat Biffovi almanach a ještě se ke všemu vyhýbat sám sobě, aby nenarušil to, co prožil při své první cestě do minulosti. A když se mu to možná podaří, zdaleka to není konec všem potížím...

Zdroj: Nova

režie:
Robert Zemeckis
 
 
hraje:
Michael J. Fox (Marty McFly/ Marty McFly Jr./ Marlene McFly), Christopher Lloyd (doktor Emmett Brown), Lea Thompson (Lorraine), Thomas F. Wilson (Biff Tannen/Griff), Elisabeth Shue (Jennifer Parker - Jennifer McFly), James Tolkan (pan Strickland), Flea (Needles), Billy Zane (Match), Ricky Dean Logan (Data), Donald Fullilove (Goldie Wilson III), Jason Scott Lee (Whitey), Darlene Vogel (Spike), Elijah Wood (chlapec u videohry), Harry Waters (Marvin Berry), Charles Fleischer (Terry), Joe Flaherty (posel), Jeffrey Weissman (George), Casey Siemaszko (3-D), J. J. Cohen (skinhead), Jay Koch (Ronald Reagan), Lisa Freeman (Babs), Tracy Dali (dívka jakuzi 2), Eric Kay (tanečník), E. Casanova Evans (Michael Jackson), Charles Gherardi (Ajátolah Chomejní), Jim Išida (Iko 'Jitz' Fujitsu)
 
 
námět:
Bob Gale, Robert Zemeckis
 
 
scénář:
Bob Gale
 
 
kamera:
Dean Cundey
 
 
hudba:
Alan Silvestri
 
 
výprava-architekt:
Rick Carter
 
 
kostýmy:
Joanna Johnston
 
 
střih:
Harry Keramidas, Arthur Schmidt
 
 
zvuk:
William B. Kaplan, Albert Romero, Joseph T. Sabella
 
 
vedoucí produkce:
Steven Spielberg, Frank Marshall, Kathleen Kennedy
 
 
produkce:
Bob Gale, Neil Canton
 
 
titulky-česká verze:
Zdenek Sirový (české dialogy a režie české verze)
 
 
výtvarník:
Margie Stone McShirley
 
 
dabing:
Michal Dlouhý (Marty McFly/Marty Jr./Marlene), Ladislav Frej (doktor Emmett Brown), Ljuba Krbová (Lorraine), Alois Švehlík (Biff Tannen), Ivan Trojan (Griff), Jitka Ježková (Jennifer Parkerová)
 
 
zpěv:
Sammy Hagar ("I Can't Drive 55"), Perry Como ("Papa Loves Mambo")
 
 
zvláštní efekty:
Michael Lantieri (supervize)
 
 
vizuální efekty:
Mark A. Z. Dippé, Industrial Light & Magic, Mark Siegel, Tom Bertino, Kathleen Beeler, Scott Ross, Stuart Robertson, Steve Gawley, Jeff Doran, Timothy Eaton, George Gambetta, Jack Mongovan, John Bell, Ken Ralston (supervize)
 
 
nahrál:
James Thatcher (hudebník: lesní roh)
 
 
asistent produkce:
L. James Langlois
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.