Muž z Londýna (2007)

Muž z Londýna (A Londoni férfi)
78.6 %
 
 

A Londoni férfi

Další název: Der Mann aus London; L'homme de Londres ;The Man from London

    Žánr: krimi / adaptace
    Země: Maďarsko / Spolková republika Německo / Francie / Švýcarsko
    Premiéra v ČR: 5.1.2010        
    Délka: 140 min.
„Vizuálně podmanivý film o touze po svobodě ve světě proniknutém zlem. Existenciální drama s Miroslavem Krobotem v hlavní roli.“
V předposledním filmu opustil maďarský mág Béla Tarr pro něho typicky bezútěšné prostředí postkomunistických ruin východního bloku, aby v západoevropském přístavním městě natočil osobitou autorskou parafrázi tradičního „žánru" filmu noir podle předlohy klasika detektivního románu Georgese Simenona.
Celosvětově respektovaný maďarský režisér, který byl před čtyřmi lety váženým hostem 36. Letní filmové školy, na níž byla uvedena kompletní retrospektiva jeho autorského díla, čítajícího devět celovečerních, jeden televizní a čtyři krátké snímky, se před třemi lety uchýlil do filmařského důchodu. S myšlenkou, že by nerad vykrádal sám sebe, se rozhodl, že Turínský kůň (A Torinói ló, 2011) bude jeho poslední film. Minimalistický, narativně téměř vyprázdněný snímek si odnesl Velkou cenu poroty z Berlinale a diváckou obec rozdělil podobně jako jeho předposlední, v Cannes premiérovaný film Muž z Londýna. Ten totiž po sedmileté odmlce po všeobecně adorovaných Werckmeisterových harmoniiích (Werckmeister harmóniák, 2000) znamenal jistý předěl v Tarrově tvorbě, obdobně jako v polovině 80. let s barevnou stylizací experimentující interiérové vztahové drama Podzimní almanach (Őszi almanach, 1984).
Muž z Londýna byl ihned po uvedení filmovou kritikou zaškatulkován jako film noir. Recenzenty k tomu přirozeně svádělo hlavně jméno známého belgického autora detektivních románů Georgese Simenona, jehož literární dílo se stalo výchozím námětem pro scénář, který Tarr sepsal se svým dvorním spolupracovníkem, maďarským spisovatelem László Krasznahorkaiem. Dalším noirovým aspektem filmu je výrazná výtvarná stylizace, čerpající z kontrastního low-key svícení, celkově pochmurná atmosféra, vycházející ze zločinecké zápletky, a v neposlední řadě archetypální postavy, spjaté s noirovým podsvětím, včetně titulního, osudem pokoušeného antihrdiny-zatracence. Tím je noční hlídač Maloin, pro něhož si Tarr vybral v současnosti jednoho z nejrespektovanějších českých divadelních a filmových herců Miroslava Krobota. Jeho minimalistický, až na samou dřeň osekaný herecký projev jde ruku v ruce s velmi pozvolným tempem vyprávění, v němž režisér společně se svým věrným tvůrčím týmem, kameramanem Fredem Kelemenem, střihačkou a spolurežisérkou Ágnes Hranitzkyovou a hudebním skladatelem Mihálym Vígem, předkládá divákům přehlídku všech postupů, které dosud určovaly specifický styl jeho osobitých, kontemplativních filmových básní.

Jana Bébarová, LŠ 2014

režie:
Béla Tarr, Ágnes Hranitzky (spolurežie)
 
 
hraje:
Miroslav Krobot (Maloin), Tilda Swinton (Camélia Maloinová), Ági Szirtes (paní Brown), János Derzsi (pan Brown), Erika Bók (Henriette), Gyula Pauer (majitel hotelu), István Lénárt (inspektor Morrison), Kati Lázár (Bucherova žena), Éva Almássy Albert, Ágnes Kamondy, Mihály Kormos
 
 
námět:
Georges Simenon (novela L’homme de Londres (1934, Muž z Londýna))
 
 
scénář:
Béla Tarr, László Krasznahorkai
 
 
kamera:
Fred Kelemen
 
 
hudba:
Mihály Vig, Ágnes Kamondy (spolupráce)
 
 
kostýmy:
János Breckl
 
 
střih:
Ágnes Hranitzky
 
 
zvuk:
Murielle Damain, György Kovács, Gábor Erdélyi (design)
 
 
titulky-česká verze:
Dana Hábová
 
 
mluví:
Erzsébet Kútvölgyi (Camélia)
 
 
zvláštní efekty:
Jason Troughton (supervize), Alan Whibley (technické)
 
 
koproducent:
Béla Tarr
 
 
koordinátor kaskadérů:
Zoltán Gulyás Kiss
 
 
vizuální efekty:
Csaba Juhász (supervize)
 
 
asistent režie:
László Nemes
 
 
výprava:
Jean-Pascal Chalard, Ágnes Hranitzky, László Rajk
 
 
výkonný producent:
Wouter Barendrecht, Juliusz Kossakowski, Michael J. Werner, T. Janos Hevesi, Lajos Szakáczi
 
 
producent:
Gábor Téni, Paul Saadoun, Miriam Zachar, Joachim von Vietinghoff, Christoph Hahnheiser
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.