Mládí (1938)

Mládí (Jugend)

Jugend

Další název: Youth

    Žánr: drama
    Země: Německo - předválečné
    Délka: 93 min., 2552 metrů
"Mládí". Tento německý film byl natočený podle stejnojmenné divadelní hry Maxa Halbeho, která se velmi často objevovala i na českých jevištích. Zabývá se problémem mladé lásky, rychle rozkvetlé a v nejužším spojení, která však tragicky narazila na kamennou tvrdost srdce hlasatele nesmiřitelné náboženské morálky.

Venkovský farář na polském pohraničí má schovanku, nemanželskou dcerku své zemřelé sestry, hodné, prosté, šťastné děvče, Anušku. Její štěstí a jasný životní názor je ohrožen jedině kaplanem, člověkem bez citu v nábožensky mravních příkazech, který chce dát děvče do kláštera, aby tak odpykalo "hřích" své matky. Děvče se brání, neboť má rádo život a pozemské štěstí, vážíc si při tom památky zesnulé maminky.

Do toho rozporu citů vpadá příjezd bratrance Jana, studenta po maturitě. Jejich náklonnost se záhy změní ve vášnivý cit lásky. Podlehnou mu, zhřeší...Anuška je nešťastná, protože oklamala hodného strýce. Nešťastnější pro vyčitky a vyhrůžky bigótního magora kaplana. Tak štvaná hledá tragické východisko.

Hra i děj filmu jsou neseny především čtyřmi hlavními osobami. Z nich Kristina Söderbaumová, na niž si ještě diváci vzpomínali z filmu "Nesmrtelná srdce", měla příležitost uplatnit tady svůj mladistvý dívčí zjev, ale také vyjádřit prosté a bezprostřední city děvčete, procházejícího v několika dnech tolika stupnicemi duševních otřesů od nejradostnějšího prožívání mladé lásky až po zoufalství zavržené. Skvostnou postavu dobrého faráře, znalce lidských duší, shovívavého posuzovatele její slabosti, ale také spravedlivě rozhořčeného nad nekřesťanskou krutostí kaplanovou, vytvořil Eugen Klöpfer, kaplana pak, jenž zde zastupuje druhý, nesmiřitelný svět, zahrál Werner Hinz, výborný též ve scéně, kde se přes všechno asketické potlačování také u něj přihlásilo právo na radost ze života, když tančí s Anuškou krakoviaka. Jana s náhlostí vzplanutí, s vážností citů i s komikou mladistvých vzdorů zjevem i hrou ztělesnil Hermann Braun. Režie Veita Harlana soustředila děj hlavně na faru a nejbližší okolí, podporovaní čistou a zejména ve večerních scénách a na jezeře náladovou kamerou. Film byl pro německou kinematografii umělecky hodnotným přínosem.  Autor: Asmodej

režie:
Veit Harlan
 
 
hraje:
Kristina Söderbaum (Ännchen), Eugen Klöpfer (farář Hoppe), Hermann Braun (Hans), Werner Hinz (kaplan Gregor von Schigorski), Elisabeth Flickenschildt (Maruschka), Ernst Behmer (kočí), Otto Sauter-Sarto (rybář Ostrowski), Berta Reschke (rybářova žena), Gerhard Tandar (převozník), Gisela von Collande (paní Nowosowska), Günther Brackmann (Jaskow Nowosowski, její syn), Heinz Dugall
 
 
námět:
Max Halbe (divadelní hra "Jugend" (1893))
 
 
scénář:
Thea von Harbou
 
 
kamera:
Bruno Mondi
 
 
hudba:
Hans-Otto Borgmann
 
 
výprava-architekt:
Karl Haacker, Hermann Warm
 
 
střih:
Marianne Behr
 
 
zvuk:
Hermann Storr
 
 
vedoucí produkce:
Gerhard Tandar
 
 
výtvarník:
Karl Haacker, Hermann Warm
 
 
masky:
Karl Weitschat
 
 
asistent režie:
Wolfgang Schleif
 
 
asistent kamery:
Erich Grohmann
 
 
fotograf:
Erich Kilian
 
 
asistent vedoucího výroby:
Heinz Fiebig
 
 
výkonný producent:
Eduard Kubat
 
 
producent:
Gerhard Staab
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.