Lupič Legenda (1972)

Lupič Legenda
68.4 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.3.1973        
    Délka: 91 min.
POZOR SPOILER

Pan policejní ředitel dvorní rada Křikava se zlobí na cara v Rusku a revoluci. Pak hovoří s policejním komisařem Emingerem o dávné loupeži klenotů u průmyslníka Kubínského. Udělal ji lupič a anarchista Jindřich Legenda. A ten má být propuštěn. Křikava chce, aby jej Eminger dostal.
Jindra zrovna opravil hodiny veliteli ve věznici a po příchodu na celu zjistí, že má nového společníka. Ten se představí jako Tichý, redaktor Práva lidu. Ale Jindra mu nevěří a myslí si, že je na něj nasazen.
Komisař péruje dalšího anarchistu Karla Wohryzka. Za prodej nemravných materiálů.
Ti dva, Karel a Jindra se setkají. Ten druhý je již v civilu, jen si jde koupit lepší šaty.
Pak vystupuje v baru pochybné pověsti, Mluví o vzpouře námořníků v Oděse na křižníku Potěmkin. Někdo to udá, a již je zde policie.
Jindra pak ve vazbě narazí na muzikanta Rudi Doležala, který bydlí u Jindrovy milé, se kterou má syna a která má kdysi uloupené šperky. Ta mu je v biografu také předá a Jindra je pak nabízí právě baronovi Hugo Kubinskému. A to se dostane do novin.
Jindřich se věnuje synovi a chytne se s Rudim. Také dostane práci v tiskárně. Sehnal mu to Tichý.
Politická situace se vyhrocuje, a Karel udává Jindru, že dělá u novin. Kasař u sociální demokracie, to by byla pro noviny pecka. Rudi se vrací odkud je Jindra vyrazil. Ten bojuje se zdravotními problémy.
Je však přemluven Wohryzkem k další loupeži a udělá káču v Curychu. Fotky si zrovna prohlížejí na policii.
Balík peněz pak Jindřich pálí před Wohryzkem v kotli.
Ten je na policii u výslechu. Jindřichův dům je obklopen četnictvem zrovna, když se přišel podívat na kluka. Tomu dává rozkaz, aby hrál na klavír a sám se hotoví k obraně i se zbraní v ruce...  Autor: Pitryx

režie:
Karel Steklý
 
 
hraje:
Eduard Cupák (lupič a anarchista Jindřich Legenda), Vladimír Menšík (anarchista Karel Wohryzek), Bohuslav Čáp (muzikant Rudi Doležal), Eliška Balzerová (Emilka Doležalová), Jiří Kúkol (Jirka Doležal), Jiří Holý (baron Hugo Kubinský), Consuela Morávková (Kubinská), Vladimír Brabec (policejní komisař Eminger), Martin Růžek (policejní ředitel dvorní rada Křikava), Josef Beyvl (politik Plavec), Josef Větrovec (JUDr. František Jáchym), Jaroslav Satoranský (Tichý, redaktor Práva lidu), Čestmír Řanda (ředitel věznice), Eduard Dubský (komisař Hlavatý), Josef Hlinomaz (MUDr. Vičar), Karel Vochoč (komisař), Ferdinand Krůta (cirkusák Janák), Miloš Nesvadba (šéf konfekce), Jaroslav Moučka (dělník a anarchista Matějka), Jan Skopeček (tajný Petříček), Tomáš Sedláček (princ Thurn), Ella Šárková (sousedka Paličková), Miloš Vavruška (policista u dvorního rady), Oldřich Velen (domovník), Ivan Vyskočil (básník), Raoul Schránil (sluha ve vile), Jaroslav Cmíral (výčepní), Ivo Gübel (faktor Huml), Hana Zagorová (zpěvačka Alice), Oldřich Hoblík (vrátný), Miloslav Homola (Hrbek), Vladimír Hrubý (vikomt v němém filmu), Valerie Chmelová (vychovatelka v němém filmu), Ilona Jirotková (žena bez hlavy), Václav Kaňkovský (soused brzdař), Jiří Lír (číšník v kavárně), Josef Koza (sazeč), Vladimír Navrátil (policista), Willy Kuk-Znamínko (sluha), Mirko Musil (detektiv), František Svačina (artista), Stanislav Šimek (šofér Šárl), Ivo Niederle (detektiv), Vladimír Pospíšil (kriminalista), Petr Skarke (host), Soňa Stenová (prostitutka), Karel Fořt (sluha Kubinského), Karel Hábl (Horowitz), Rudolf Horák (Dr. Neumann z Chicaga ve varieté), Jarmila Horská (sousedka Brtková), Jana Posseltová (Merunková), Zdeněk Skalický (číšník), Lubomír Krystlík (komisař), Petr Zámostný (prodavač-příručí), Svatava Černá (zpěvačka), Karel Prchal (komisař), Josef Skrčený (zahradník), Kajetán Maudr (sluha v livreji), Josef Maršík (kriminalista), Vladislav Špidra (kriminalista), Vít Pešina (host), Jan Víšek (zatýkající strážník), Václav Fišer (zatýkající strážník), Karel Klement (příručí)
 
 
námět:
Karel Steklý
 
 
scénář:
Karel Steklý
 
 
kamera:
František Uldrich
 
 
hudba:
Vlastimil Hála
 
 
výprava-architekt:
Věra Líznerová (výtvarník dekorací)
 
 
kostýmy:
Theodor Pištěk (výtvarník kostýmů), Ondrej Brezovský
 
 
střih:
Jan Kohout
 
 
zvuk:
Jiří Hora
 
 
vedoucí produkce:
Jiří Zika
 
 
mluví:
Mirko Musil (hlas cirkusáka u orchestrionu)
 
 
zpěv:
Hana Zagorová
 
 
text písně:
Zdeněk Borovec
 
 
II. kamera:
Pavel Nečesal
 
 
masky:
František Havlíček, Růžena Jezerská
 
 
dramaturgie:
Jaroslav Kubát
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Jan Vild, Karel Prchal
 
 
asistent režie:
Vilém Kijonka
 
 
pomocná režie:
Jaroslav Pour
 
 
fotograf:
Miroslav Pešan
 
 
asistent vedoucího výroby:
Jaroslava Semrádová
 
 
asistent architekta:
Jan Kňákal (II. architekt)
 
 
nahrál:
Zdeněk Jílek (klavírní part), Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
Štěpán Koníček
 
 
vedoucí výroby:
Ladislav Terš
 
 
vedoucí výpravy:
Karel Lukáš
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.