Lámanou angličtinou (1996)

Lámanou angličtinou (Broken English)
60 %
 
 

Broken English

    Žánr: drama / romantický
    Země: Nový Zéland
    Délka: 92 min.
„Láska má mnoho podob. Jedna je ale nejsilnější.“
Utekli před válkou, před její krutostí, před národnostní nesnášenlivostí. Chtěli v nové zemi začít nový život. Ale kus toho, v čem po celá ta desetiletí žili, si přinesli sebou. Ve svých srdcích, ve svých myslích. Zejména otec Ivan. Milující ale panovačný a despotický patriarcha rodu, který nedokáže pochopit, že na starých nenávistech, na starých předsudcích, se nový život postavit nedá. A vůbec už se nemůže smířit s faktem, že jeho děti by možná chtěly žít jinak. Že jeho krásná dcera Nina se zamilovala do bezvýznamného domorodého mladíka a odmítá jej opustit. Protože děti přece musí ctít a poslouchat své rodiče. A nepůjde-li to po dobrém, půjde to po zlém…

Představitel otce Rade Šerbedžija, který od vypuknutí války v Jugoslávii žije a pracuje v Londýně, je mnohými považován za jednoho z největších jugoslávských herců své generace. Má na svém kontě více než čtyřicet filmů, hrál mj. např. ve slavném protiválečném snímku Před deštěm, nominovaném na Oscara. Osud Aleksandry Vujčičové se v lecčem podobá osudu její filmové hrdinky. Bývalá studentka filozofie a ruštiny na záhřebské univerzitě utekla před válkou na Nový Zéland, tady ji v jednom aucklandském baru objevili pro roli Niny. Juliana Arahangu (Eddie) znají i čeští diváci z jeho role nejstaršího syna v dnes již kultovním filmu Kdysi byli bojovníky.

Snímek posbíral řadu novozélandských cen, oceněn byl i na filmovém festivalu v St. Louis. Na veronském festivalu filmů o lásce získal hlavní cenu, Stříbrnou růži.

režie:
Gregor Nicholas
 
 
hraje:
Rade Šerbedžija (Ivan), Aleksandra Vujcic (Nina), Julian Arahanga (Eddie), Marton Csokas (Darko), Madeline McNamara (Mira), Jing Zhao (Clara), Li Yang (Wu), Elizabeth Mavric (Vanja), Temuera Morrison (Manu), Michael Langley (Jura), Morena Tutuguro (Saška), Mona Ross (teta Marja), Barbara Cartwright (Jasmin), Patrick Wilson (Dave), Greg Johnson (Doug), Stephen Hall (Ivanův známý), Stephen Ure (Ivanův známý), Siniša Ćopić (příbuzný), Gilbert Goldie (taxikář)
 
 
scénář:
Gregor Nicholas, Johanna Pigott, James Salter
 
 
kamera:
John Toon
 
 
hudba:
Murray Grindlay, Murray McNabb
 
 
kostýmy:
Glenis Foster
 
 
střih:
David Coulson
 
 
zvuk:
Ray Beentjes
 
 
výprava:
Michael Kane
 
 
výkonný producent:
Timothy White
 
 
producent:
Robin Scholes
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.